Stimularea bebelusului si a copilului mic - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Stimularea bebelusului si a copilului mic

Sfatulparintilor » Blogul tău » Stimularea bebelusului si a copilului mic

Dezvoltarea fizica, emotionala si mentala poate fi sporita in mod remarcabil si prin acordarea unei atentii in plus. Petrecerea timpului cu copilul pare sa se valorifice ulterior intr-un mod semnificativ.
In urma studiilor s-a dovedit ca , contactul timpuriu dintre mama si bebelus conduce la abilitati mai avansate ale limbajului si la o inteligenta mai ridicata. Copiii care au avut un contact prelungit cu mamele, la testari dupa doi si cinci ani, au avut un scor considerabil mai ridicat la testele de inteligenta, au arata o mai buna intelegere a limbajului, a vocabularului si remarcabile aptitudini expresive.
S-a aratat ca bebelusii tratati cu blandete au tendinta de a lua in greutate mai repede, cresc mai mult in inaltime si dezvolta coordonari motrice si musculare mai devreme decat restul.
Se poate observa o nevoie critica a stimularii in cazul copiilor nascuti prematur si ai celor cu o greutate sub medie. Un ritual meticulos al dezmierdarilor si al masajului, ii poate ajuta pe acesti copii sa-si ajusteze dezvoltarea neurologica.
Puterea materna poate salva micutii aflati in mare pericol. In Bogota, Columbia, bebelusii cu o greutate sub 2kg (cu sanse de 50 % de supravietuire) au fost salvati aplicand „metoda cangurului ”: in loc de a plasa micutii in incubatoare, pediatrii i-au „impachetat” la sanul mamelor. Fiind aproape de laptele matern, de bataile inimii, de vocea ei si avand in permanenta activitate in jur, ratele infectiilor , ale bolilor si ale mortii au scazut dramatic (noua micuti din zece au supravietuit).
Bebelusilor le place sa fie ridicati si asezati inapoi, leganati si invartiti; le fac placere miscarile in linie dreapta si cele prin rotire, insa nu si cele care ii zdruncina sa ii scutura (pot provoca leziuni ale tesutului cerebral). Cateva sugestii pentru stimularile tactile includ mangaierile cu materiale ca blanitele,catifeaua, lana si satinul in timp ce ii pronuntati numele :”aceasta este moale. Poti simti moliciunea? Cum se simte? Iti place? Moale este pe partea dreapta; iar acum este pe partea stanga. Moale este pe nasucul tau, pe pieptul tau, pe manuta ta si moale este pe genunchi”.
Stimularea poate incepe inca din timpul sarcinii. Comunicarea prenatala are un efect insemnat atat asupra mamelor si tatilor, cat si asupra bebelusilor. Astfel, mamele trec mai usor prin perioada sarcinii, sunt mai atasate de micuti, inteleg reactiile lor mai bine, considera ca procesul nasterii este mai usor decat se asteptau.

Data articol: 10/12/2011