Shop

somnul si copii

14 iunie 2011, , Vizualizări: ...

Un somn adecvat poate reduce riscul de obezitate la copii

Un studiu recent a descoperit ca daca cei mici nu dorm suficient  in mod regulat, sunt mai predispusi la obezitate. In schimb, daca cei mici dorm si se odihnesc suficient s-a observat o reducere a IMC (indice de masa corporala) si o scadere considerabila a riscului de obezitate.

Studiul la care au participat 244 de copii cu varste cuprinse intre 3 si 7 ani, a fost realizat de o echipa de cercetatori de la departamentul de nutritie al unei universitati din Noua Zeelanda.

La fiecare 6 luni greutatea, inaltimea, IMC-ul si compozitia organismului copiilor participanti la studiu au fost masurate iar obiceiurile alimentare si programul de somn inregistrate. In timpul acestor masuratori copiii au purtat si niste accelerometre (dispozitive ce monitorizeaza miscarea corpului) pentru a fi evaluat nivelul de activitate fizica.

Au fost luati in cosiderare si alti factori despre care se stie ca sunt asociati cu IMC-ul la copii, precum greutatea la nastere a copilului, venitul si nivelul de educatie al mamei.

Studiul a evidentiat faptul ca cei mici aveau o medie de 11 ore de somn pe noapte, insa cei care in mod repetat dormeau mai putin prezentau un risc crescut de a avea un IMC mai mare pana la implinirea varstei de 7 ani.

Pe de alta parte, pentru copiii cu varste curpinse intre 3 si 5 ani, fiecare ora suplimentara de somn insemna o reducere a IMC-ului si o scadere cu pana la 61% a riscului de obezitate sau supraponderabilitate pana la implinirea varstei de 7 ani.

Cercetatorii au concluzionat ca somnul joaca un rol foarte important in compozitia organismului iar lipsa prelungita a somnului poate determina copiii sa manance mai mult si sa faca mai putina miscare, ceea ce duce la obezitate sau supraponderabilitate

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Comentarii (1)

  1. theofana spune:

    ritualul de culcare este foarte important
    si mediul in care dormim

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Mail (nu va fi facut public) (obligatoriu)

Website

Meniu