Sfaturi pentru educatie

by bunicutza | 09/06/2011 11:02

 

Cand un copil devine incapatanat, poate fi destul de obositor sa iti mentii pozitia. De multe ori, pentru a scapa de urlete sau plansete, parintii se simt obligati sa cedeze insistentelor copilului.

Incearca sa ii explici acestuia de ce nu ii poti cumpara o anumita jucarie, de ce nu are voie sa se joace pana tarziu etc. Si cel mai important, nu ceda. Copilul iti aduce o multime de motive logice pentru care tu ar trebui sa procedezi asa cum vrea el. Daca tu vei ceda, copilul va sti ca va gasi intotdeauna mijloace pentru a te determina sa ii indeplinesti dorintele.

Vei fi surprins cand mai tarziu, nu il vei mai putea dezvata pe copilul tau de insistente sau scene. Asadar, inainte sa cedezi adu-ti aminte ca responsabilitatea ta este educatia si sanatatea copilului pe termen lung.

 

 

 

Realizeaza un front comun cu partenerul tau

Nimeni nu a spus ca este usor sa disciplinezi un copil mic, asa ca este foarte important sa ai sustinerea partenerului tau. Pentru a nu crea confuzii pentru cei mici, vorbiti inainte si stabiliti regulile pe care doriti sa le urmati in educatia copilului, fie ca este vorba de programul de scoala, alimentatie, somn etc.

Fereste-te de discrepante in ceea ce spui tu si ceea ce spune partenerul tau. Daca va realiza ca tu nu vrei sa cedezi, copilul va incerca sa il convinga pe celalalt. Asadar, pentru ca cel mic sa nu isi creeze ideea ca “mama e mai rea” sau “tata ma lasa sa fac ce vreau”, consulta-te in permanenta cu partenerul.

 

Adapteaza orice regula sau limita varstei copilului tau

Prin faptul ca instaurezi niste reguli nu inseamna ca la orice pas al copilului trebuie sa spui “nu”. Pur si simplu, un copil are nevoie sa fie ghidat si sa i se impuna niste norme de disciplina, pana in momentul in care va fi capabil sa se controleze singur. In acelasi timp, restrictiile si limitele impuse trebuie formulate si adaptate in functie de varsta fiecaruia.

Foloseste un limbaj potrivit si incearca sa te faci inteles sau sa nu ii ceri lucruri exagerate. In momentul in care copilul creste si prioritatile lui se schimba, intervin schimbari si in regulile formulate de tine.

 

Invata-l pe copilul tau sa coopereze

Cu mult inainte de a incepe scoala, copilul trebuie sa stie niste reguli elementare de comportament: cum sa stea in masina pe scaunul special amenajat, sa nu loveasca alti copii, sa se trezeasca si sa se duca la culcare la orele stabilite de tine etc. Acest gen de reguli nu ar trebui sa fie negociate, pentru ca fac parte din stabilitatea si sanatatea celui mic.

Insa exista alte lucruri unde il poti lasa pe copilul tau sa isi exprime preferintele si in cazul carora poti ceda. Ia in considerare ceea ce ii place sa manance, ce carti isi doreste, ce jucarie vrea sa ia cu el la gradinita sau ce haine sa poarte.

Poate ca nu va lua intotdeauna cea mai buna decizie, dar atunci cand face greseli, ii poti explica de ce ar fi mai bine sa opteze pentru altceva. In acest fel, il pregatesti pentru momentele in care nu va mai fi insotit tot timpul de tine.

De asemenea, explica-i celui mic faptul ca exista lucruri in privinta carora poate lua decizii, dar si reguli pe care nu le vei schimba. Incearca sa nu ii impui prea multe limite deodata, pentru ca ii va fi greu sa le asimileze si sa le retina. Rezuma-te la cele elementare.

 

Nu e nimic gresit daca cel mic plange

Nu vei reusi nimic daca vei incerca sa opresti plansetul copilului tau prin recompense cum ar fi dulciurile sau jucariile. Realizeaza o distinctie intre motivele pentru care copilul tau plange. Aceasta implica o delimitare clara intre nevoi si dorinte.

Daca micutul tau este speriat de ceva anume, ii este foame, are dureri etc., atunci este momentul pentru a interveni fara a sta pe ganduri. Daca insa copilul tau plange din cauza ca nu te-ai supus dorintelor lui, nu trebuie sa te ingrijorezi. Nu il pedepsi pentru ca plange, dar nici nu ceda. Explica-i de ce nu are voie sa faca ceva anume si ingnora-i comportamentul de genul acesta.

 

Lasa-l pe copilul tau sa faca fata schimbarilor

Fii intotdeauna prezent si disponibil pentru copilul tau in momentele in care are nevoie de suportul tau moral, dar lasa-l sa gaseasca solutii pentru situatiile in care s-ar putea descurca si singur. Pentru problemele ca de exemplu, inceperea scolii, copiii pot gasi o rezolvare si pot avea multe de invatat.

Incearca sa il faci pe copilul tau sa fie realist in limita varstei lui, in loc sa ii creionezi totul cat mai placut posibil. In momentul in care va reusi sa depaseasca niste obstacole, va dobandi incredere in sine si va invata sa coopereze cu tine si cu cei din jur. Cum il vei pregati altfel pentru viata de adult daca nu il vei lasa niciodata sa se confrunte cu realitatea specifica varstei lui? Fii pozitiv si incurajeaza-ti copilul, dar nu ii construi o imagine gresita despre lume.

 

Invata-l pe copilul tau sa nu se plictiseasca

In momentele in care tu nu esti disponibil, nu il aseza pe copilul tau in fata televizorului, in speranta ca va sta linistit si nu te va deranja. Daca nu ai cum sa te joci cu cel mic, asigura-te ca l-ai invatat din timp cum sa se mentina ocupat.

Inca de mic, achizitioneaza-i jucarii, carti, materiale pentru pictura, desen, construit si explica-i in ce mod se folosesc toate acestea. Nu le alege insa la intamplare. Opteaza pentru jocuri pe care la care copilul are de depasit o incercare, o provocare. In felul acesta, ii vei mentine treaz interesul si dorinta de a descoperi.

Asta nu inseamnca ca iti poti lasa copilul singur ore in sir. Dar pret de 15 minute sau o jumatate de ora la scolari, copiii pot desfasura activitati si singuri.

 

Nu il lauda excesiv sau in mod gratuit

Toti copiii au nevoie sa fie incurajati sau sa li se sublinieze ceea ce au facut bine. Incurajeaza-l sa incerce lucruri noi, dar ofera-i libertatea de a alege. In felul acesta, in momentul in care va obtine rezultate, va castiga incredere in sine. Aceasta nu inseamna ca trebuie sa il lauzi la orice pas sau pentru orice lucru.

Exista riscul ca, in acest fel, copilul sa devina dependent de aprecierile tale si sa se opreasca la orice pas pentru a primi laude din partea ta. Mai grav este faptul ca va purta acest gen de comportament si in afara familiei, la gradinita sau la scoala. Evida sa il lauzi atunci cand pur si simplu se dezvolta normal, in acord cu varsta pe care o are.

 

Nu ignora disciplina sau regulile impuse in momentele in care va simtiti bine

Chiar daca esti prins intre serviciu si familie si tot ceea ce iti doresti este sa petreci timpul intr-un mod placut alaturi de copilul tau, nu ceda regulilor tale. Mentine un punct de vedere realist si, chiar in momentele in care va jucati, aminteste-i copilului tau care ii sunt limitele.

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/blogultau/sfaturi-pentru-educatie/