mamica dupa 30 de ani - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

mamica dupa 30 de ani

Sfatulparintilor » Blogul tău » mamica dupa 30 de ani

Daca exista o varsta ideala pentru a deveni mamica, atunci intre 25 si 35 de ani se regaseste. Specialistii sustin ca varsta de 30 de ani este considerata cea mai buna pentru a deveni mamica. La acesta varsta este foarte probabil sa ai o cariera si o relatie stabila care vor constitui o baza buna pentru intemeierea unei familii.

Care sunt sansele sa ramai insarcinata dupa 30 de ani?

Din pacate, fertilitatea scade o data cu inaintarea in varsta si la 30 de ani nu mai e asa usor sa ramati insarcinata ca la o varsta mai tanara.

Potrivit unor studii recente, cea mai potrivita varsta pentru a da nastere unui copil este intre 27-34 de ani. In aceasta perioada apar, de altfel, si cele mai multe "sarcini accidentale" la femeile care nu folosesc contraceptive.

O data cu varsta de 30 de ani, fertilitatea incepe sa scada progresiv, iar dupa 38 de ani sansa de a ramane insarcinata se reduce drastic.

 Acest lucru este cauzat de faptul ca ovulele imbatranesc si fertilizeaza mult mai greu.

Pana la 35 de ani, majoritatea doctorilor sfatuiesc cuplurile sa aiba contact sexual neprotejat timp de un an inainte de a prescrie tratament pentru infertilitate. Dupa 35 de ani, aceasta perioada se reduce la sase luni.

 

Daca ai nevoie de tratament pentru infertilitate, sansele de succes sub 35 de ani sunt mult mai mari decat ale femeilor mai in varsta. Rata de succes a fertilizarii in vitro (FIV) la femeile sub 35 de ani este de 25-28%. La peste 40 de ani, aceasta rata scade la 6-8%.

 

De ce scade fertilitatea?

 

Femeile se nasc cu toate ovulele pe care le vor elibera sau fecunda pe parcursul vietii.

 

Desi te nasti cu peste 1 milion de ovule, pana la varsta pubertatii mai raman in jur de 300.000. Din acest numar impresionant, aproximativ 300 se maturizeaza si vor fi eliberate in procesul numit ovulatie de-a lungul vietii.

 

Cu mult timp inainte de instalarea menopauzei, sistemul tau reproducator incetineste si devine din ce in ce mai incapabil sa produca ovule mature, sanatoase.  Pe masura ce te apropii de menopauza, ovarele tale raspund din ce in ce mai greu cerintelor hormonilor responsabili pentru ovulatie. 

Toate femeile trec prin acest proces, fie ca sunt sanatoase sau nu. Dar se considera ca un stil de viata dezorganizat si deficitar (fumat, consum de alcool, diete dezechilibrate, sedentarism etc.) accelereaza declinul fertilitatii si astfel a sansei de a ramane insarcinata. 

 

 

Data articol: 19/04/2011