Ingrijirea de rutina a zonei scutecului

by ada26 | 25/05/2011 22:03

 

Desi "arhitectura" structurii tegumentului este completa la nastere, in primele 3-6 luni postnatale au loc modificari importante: pielea isi dubleaza grosimea si isi maturizeaza mecanismele de protectie. Pentru a prezerva integritatea si  functiile de protectie ale pielii  nou-nascutului  trebuie respectate cateva reguli simple de igiena si ingrijire. Pielea bebelusului are nevoi speciale de ingrijire si cea din zona scutecului ne poate da ceva batai de cap. In primele zile dupa intoarcerea de la maternitate este bine sa incercati sa monitorizati cate scutece  “uda"  bebelusul si de cate ori are scaun.

         

Este bine de stiut ca bebe trebuie sa urineze de  minim 4 ori pe zi. Un bebelus sanatos poate avea pana la 8 – 10 scaune pe zi , alaptarea putand produce chiar pana la 10 – 12 scaune pe zi.

 

Prin urmare in primul an de viata trebuie sa ne asteptam sa avem un numar impresionant de scutece de schimbat pentru ca regula de aur in preventia iritatiei din zona scutecului este schimbarea prompta a scutecului pentru a preveni contactul prelungit al materiilor fecale si al urinei cu pielea sensibila a bebelusului Desi pare simplu si banal , cand punem  in practica aceasta manevra de schimbare a scutecului constatam ca avem  unele dificultati pe care le vom depasi respectand cativa pasi :

1.  Incercati sa aveti toate materialele necesare la indemana:

 
dot       scutece 
dot       servetele umede 
dot       crema pentru zona scutecului
dot       pungi pentru scutecele murdare
dot       o jucarioara pentru distragerea atentiei


2.  Asezati bebelusul pe masa de infasat sau  pe o paturica tip scutec.

3.  Desfaceti scutecul si ridicati usor picioarele bebelusului pentru a nu le murdari (apuca ambele picioare cu o mana si ridica-le usor ) si pliati scutecul murdar sub  fundulet. Sfatul expertului: orice persoana care schimba un scutec risca sa fie stropita, de aceea asezarea unei lavete peste organele genitale ale bebelusului va diminua acest risc.

4.  Indepartati scaunul sau urina cu ajutorul servetelelor umede stergand dinspre fata spre spate.

 

Puteti opta pentru una din variantele oferite de Nivea Baby:


dotServetelele umede Nivea Baby Soft&Cream – cu extract de galbenele ce calmeaza imediat disconfortul cauzat de iritatiile de scutec. 
dotServetelele umede Nivea Baby Pure&Fresh – bazate pe apa pura si extract de aloe vera.
dotServetelele umede Nivea Baby Sensitive – sunt destinate bebelusilor cu pielea foarte sensibila, predispusa la reactii alergice. Fara parfum si imbogatite cu ulei de jojoba. 

5.  Indepartati scutecul murdar.

6.  Uscati zona prin tamponare cu un servet uscat si lasati pielea in contact cu aerul pentru cateva minute.

7.  Aplicati o crema pentru zona scutecului de preferat pe baza de pantenol si oxid de zinc. Crema de fundulet de la Nivea Baby este o alegere foarte buna, continand ambele substante.

8.  Deschide complet un scutec curat si aseaza-l sub bebelus cu bridele de prindere in spate. Scutecul trebuie sa fie strans pe corp, dar nu foarte tare ( asigura-te ca poti introduce 2 degete intre scutec si burtica ).  Atentie: daca bebelusul are inca bontul ombilical indoaie cu 2 – 3 cm partea din fata a scutecului  inainte de a-l prinde. Nu pune scutecul peste bontul ombilical.

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/blogultau/ingrijirea-de-rutina-a-zonei-scutecului/