Cum sa tai unghiile micutului tau - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum sa tai unghiile micutului tau

Sfatulparintilor » Blogul tău » Cum sa tai unghiile micutului tau
Cum sa tai unghiile micutului tau

Ingrijirea unghiilor bebelusilor si chiar a copiilor, este de multe ori dificila, data fiind activitatea continua si nerabdarea copilului pe de-o parte, si frica parintilor de a nu-l rani pe cel mic, pe de alta parte.
Unghiile nou-nascutului sunt moi si mai subtiri decat ale unui adult, dar sunt foarte ascutite. Nou-nascutul nu isi poate controla mainile si se poate zgaria. De aceea ele trebuie taiate cat mai des si folosite manusi pentru a-l proteja.
Unghiile de la maini, spre deosebire de cele de la picioare, cresc mai repede si trebuie taiate cel putin o data pe saptamana.
Ustensilele cu care taiem unghiile trebuie sa fie speciale pentru copii. Forfecuta pentru bebelusi este mica si cu varfurile rotunjite, pentru a evita ranirea. Exista si unghiere si pile speciale, pentru a lasa unghiile netede, fara colturi. Aceste ustensile speciale pentru bebelusi usureaza mult munca parintilor. Este bine ca ele sa fie dezinfectate inainte de fiecare utilizare.
Este total contraindicata folosirea forfecutei sau ungherei pentru adulti. Acestea sunt foarte ascutite, au dimensiuni mari in comparatie cu degetelele lor, si riscati ranirea copilului.
Dar cum alegem momentul cel mai potrivit pentru a efectua aceasta operatiune?
Multi parinti prefera sa taie unghiile bebelusului in timp ce acesta doarme. Daca asteptati pana adoarme adanc si reusiti sa il manevrati cu grija, nu se va trezi. Iar taiate dupa baie, unghiile sunt mult mai moi si mai usor de taiat.
Alti parinti aleg metoda distragerii atentiei bebelusului de catre o alta persoana sau cu o jucarie, in timp ce unul dintre parinti reuseste sa tina sub control degetele micutului. O data cu cresterea celui mic, metodele de distragere a atentiei se diversifica – televizor, desene animate etc., iar momentul potrivit depinde foarte mult si de caracterul si obiceiurile copilului.
Incaperea trebuie sa fie bine luminata cand le taiem unghiile, iar mana bebelusului trebuie tinuta ferm. Unghiile bebelusului nu se taie prea scurt, pentru ca se pot infecta. Unghiile de la picioare se vor taia drept, pentru a evita incarnarea lor, iar cele de la maini se vor rotunji, pentru a nu se zgaria. Se poate folosi si o pila pentru a netezi marginile aspre. Este indicata si folosirea unui dezinfectant dupa taierea unghiilor.

ImagineImagine

Data articol: 06/06/2011