Condimentele

by MarkAlex | 04/04/2011 20:14

 

Experienta straveche, legata de efectele binefacatoare ale mirodeniilor, poate fi sustinuta cu argumente stiintifice. Plantele aromate contin intr-o forma concentrata, printre altele, uleiuri eterice, principii amare, acid tanic sau asa-numitele glucozide. Aceste substante dau un gust placut manacarii insa in acelasi timp stimuleaza productia de saliva si de sucuri digestive, neutralizeaza surplusul de acid gastric, regleaza procesul de asimilare a substantelor nutritive, a vitaminelor, si combat balonarile. Totodata ele au puterea de a activa intregul organism, de a intari sistemul imunitar, de a face inofensivi germenii patogeni sau de a armoniza functionarea glandelor endocrine. Cine a avut prilejul sa guste ceaiurile indiene de condimente stie ca unele dintre ele au o actiune atat de relaxanta si datatoare de liniste, incat sunt un adevarat balsam pentru suflet. Altele, dimpotriva, invioreaza simturile si te incarca cu energie.

Aceste procese nu au fost inca elucidate pe deplin. Cel putin in parte, actiunea psihica a mirodeniilor se explica prin comunicarea nervilor olfactivi si gustativi cu creierul. Oricum, medicii indieni si chinezi foloseau o clasificare traditionala a condimentelor, dupa influenta pe care ele o exercita aspura omului, asupra corpului, a sufletului si a mintii.

Asadar, luati-va inima in dinti si experimentati fara teama, oferiti-va un regal de mirodenii care sa va stimuleze energia si sa va insenineze sufletul. Ca sa obtineti foloase maxime pentru sanatate, adaugati condimentele atunci cand mancarea este aproape gata. Veti afla mai multe despre efectele specifice ale diferitelor condimente si intrebuintarea lor in bucatarie, citind lista de mai jos.

 

Anason – activeaza digestia, are actiune inflamatoare, antispastica, potoleste tusea. Stimuleaza si ajuta impotriva stresului. Se foloseste la prajituri si ceaiuri.

Ardei iuti rosii – activeaza circulatia si digestia, reduce febra si omoara bacteriile. Combate timiditatea. Se foloseste la mancaruri picante, iuti.

Fenicul – elimina balonarile, elibereaza caile respiratorii, intareste nervii, asigura un somn profund. Se face ceai, se amesteca in aluatul de paine.

Ghimbir – intareste sistemul imunitar, linisteste stomacul, dezintoxica si actioneaza impotriva balonarilor, a racelilor si a raului de calatorie. Inlatura nervozitatea. Se intalneste in retetele culinare asiatice.

 

Cardamom – stimuleaza sistemul circulator, improspateaza respiratia, ajuta impotriva balonarilor si a suferintelor gastrice de natura nervoasa. Face cafeaua mai putin agresiva pentru stomac si intestin. Intareste  memoria. Se foloseste la prajituri.

Coriandru – combate lenevirea intestinelor, migrenele, starile de epuizare. Are actiune antiseptica. Intareste nervii, ajuta impotriva dificultatilor de concentrare, a depresiilor. Se foloseste la mancaruri de legume si prajituri.

Susan – intareste stomacul, activeaza digestia si circulatia locala la nivelul pielii, are actiune antispastica si calmanta. Se foloseste in mancarurile din bucataria araba si indiana, ca adaos pe cornuri si chifle.

Chimen – ajuta contra crampelor si balonarilor, improspateaza respiratia, amelioreaza suferintele aparatului respirator. Armonizeaza psihicul. Se presara pe produsele de patiserie, se pune in supe si in mancaruri cu varza.

Cuisoare – au actiune depurativa, antibacteriana, calmeaza durerile si stimuleaza digestia. Activeaza circulatia. Se folosesc la prajituri, friptura, varza rosie.

 

Ardei iuti verzi – intaresc inima, stabilizeaza circulatia si stimuleaza digestia. Previn artroscleroza si diareea. Au intrebuintare universala: ciorbe, sosuri, pui, peste, legume.

Piper – stimuleaza digestia si favorizeaza asimilarea substantelor nutritive din alimente, activeaza circulatia, amelioreaza constipatia, racelile, calmeaza durerile. Ajuta la combaterea oboselii, a dificultatilor de concentrare si a lipsei de energie, ca si in formele usoare de depresii. Condiment universal.

Sofran – intareste inima, ajuta contra neplacerilor cauzate de ciclul menstrual, ca si a starilor de epuizare. Are actiune afrodiziaca. Se pune in orez, in felurile cu peste si in cozonac.

Vanilie – intareste capacitatea de aparare a corpului impotriva micozelor. Se recomanda procurarea de batoane de vanilie si nu de zahar vanilat care contine adesea doar o aroma artificiala.

Scortisoara – relaxeaza, activeaza circulatia, armonizeaza activitatea cerebrala si, pe aceasta cale, echilibreaza emotiile, intareste puterea de concentrare si memoria. Se foloseste la prajituri si dulciuri, dar si la diferite mancaruri aromate.

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/blogultau/condimentele/