Celulele stem, dincolo de poveste - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Celulele stem, dincolo de poveste

Sfatulparintilor » Blogul tău » Celulele stem, dincolo de poveste

 

Desi la prima vedere ar putea parea un basm frumos, celulele stem nu mai sunt de mult o poveste SF, ci o realitate a zilelor noastre care sa-ti faca viata mai usoara in viitor.

Sangele embrionar circula intre corpul copilului si al mamei prin intermediul cordonului ombilical si al placentei. Acest tip de sange este cel in care se gasesc celulele stem in timpul perioadei de sarcina. Cand celulele stem circula prin placenta, ele sunt umplute cu oxigenul si nutrientii de care embrionul are nevoie.

Dupa nastere, odata cu taierea cordonului ombilical, copilul este separat de acesta si de placenta, care este expulzata ulterior. De obicei, aceasta este aruncata dupa ce este verificata de catre moasa. Placenta si cordonul ombilical contin o treime pana la o jumatate de pahar de sange, o sursa sigura de celule stem.

Acesta este momentul in care are loc recoltarea probei de celule stem. In cazul in care ai decis sa nasti pe cale naturala, dupa expulzia copilului, inainte sau dupa expulzia placentei, se punctioneaza cordonul ombilical si se colecteaza sangele aflat in cordon si in placenta. Pentru nasterea prin cezariana, procedura e similara. Dupa scoaterea copilului, inainte sau dupa scoaterea placentei, se punctioneaza cordonul ombilical si se colecteaza sangele.

Colectarea si depozitarea

Chiar daca ai semnat in prealabil un contract cu o banca de celule stem, decizia finala in ceea ce priveste recoltarea sangelui ombilical apartine in totalitate personalului medical care te asista la nastere, acesta fiind cel care decide daca recoltarea poate avea loc si care este metoda folosita pentru recoltare (inainte sau dupa expulzia/scoaterea placentei), toate in functie de conditiile in care s-a desfasurat nasterea si de starea de sanatate atat a mamei, cat si a copilului.

Sangele recoltat direct in dispozitivul din trusa de recoltare ramane in posesia personalului medical pana ce un curier avizat al bancii de celule stem vine sa-l ridice pentru a fi transportat catre laboratorul de prelucrare. Pasul chemarii reprezentantului firmei cu care ai semnat contractul este extrem de important si intra in indatoririle tatalui sau ale persoanei care insoteste gravida la sala de nasteri.

Pentru a fi pastrate, celulele stem vor intra intr-un proces de criogenare. Prelucrarea moderna a probei de sange din cordonul ombilical inainte de criogenare, insa, implica doua etape de centrifugare pentru separare, prin care se elimina mare parte a globulelor rosii si a plasmei, acumuland astfel globulele albe si celulele stem. Inainte, in timpul si dupa etapele de centrifugare si de sortare, celulele nucleate din produsul rezidual sunt numarate pentru a monitoriza calitatea etapelor de sortare. In concentratul final de celule se determina nu­marul de celule stem (CD-34), ca si numarul leucocitelor si viabilitatea acestora.

 

Criogenarea celulelor stem

  • Chiar inainte de crio­genare, un amestec de doua substante este ada­ugat concentratului de celule, pentru a se asigura ca celulele vor supravietui criogenarii si unui eventual proces de decriogenare. Adaugarea acestor substante are loc in mediu aseptic.
  • Proba este apoi transferata intr-o punga de criogenare special conce­puta si depozitata intr-un recipient metalic.
  • Recipientul metalic e transferat intr-un aparat de criogenare cu rata graduala de inghetare. Proba e criogenata pana la -150° C, folosindu-se un program automat de control al temperaturii. Ulterior, proba este introdusa intr-un recipient de depozitare racit cu azot lichid aflat la -196°C.

Cum sa-ti alegi banca de celule stem

Primul lucru pe care trebuie sa il faci atunci cand ai luat decizia de a recolta celule stem la nastere si esti in cautarea unei banci de profil este de a decide daca doresti sa utilizezi vechea metoda sau noua metoda. Vechea metoda presupune criogenarea integrala a pungii de sange ombilical. Aceasta a fost folosita de majoritatea companiilor din Europa in anii ’90 si la inceputul anilor 2000. Noua metoda presupune o etapa suplimentara si anume izolarea liniilor celulare folosite in transplantul de celule stem, fiind folosita de aproape 10 ani in Vestul Europei.

Al doilea aspect de care trebuie sa tii cont este experienta relevanta pe care banca respectiva o are in domeniu. Este un domeniu relativ tanar si, de aceea, anii de experienta pot face diferenta.

La fel de importanta este si posibilitatea (oferita de anumite companii) de a utiliza proba pentru doua interventii. Acest lucru este posibil datorita impartirii probei inainte de criogenare. Astfel, in caz de necesitate, probele pot fi folosite in doua cazuri separate, fie pentru acelasi pacient, fie pentru pacienti diferiti, cum ar fi posesorul probei si un alt membru al familiei, a carui compatibilitate cu proba a fost demonstrata.

Stiai ca…

  • Cercetatorii in boli cardiace de la Clinica Universitatii din Montreal au imbunatatit functiile inimii unui pacient prin implantarea de celule stem?
  • La Universitatea din New South Wales, Australia, cu celulele stem s-a reusit imbunatatirea vederii a trei voluntari? Doi dintre acestia erau complet orbi, al treilea putand citi randul cel mai mare de pe optotip (tabloul pentru verificarea acuitatii vizuale), ceea ce se traduce intr-o acuitate vizuala de 5/50. Cei doi au inceput sa vada primele doua randuri de sus ale optotipului (acuitate vizuala de 5/40), iar cel de-al treilea a atins 5/10 acuitate vizuala, putandu-si lua si permisul de conducere.

Data articol: 04/06/2011