Cand, cat si cum impunem reguli copiilor - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cand, cat si cum impunem reguli copiilor

Sfatulparintilor » Blogul tău » Cand, cat si cum impunem reguli copiilor

 

„Nu vreau sa-i impun copilului meu nici o regula. Vreau sa creasca liber de limite, sa-si urmeze nevoile, sa aiba incredere in el.” sau „Copilul meu trebuie sa ma asculte in tot ceea ce ii zic sa faca. El nu stie ce are nevoie si cum ar trebui sa se comporte. Nu intelege nimic!”

 

Ambele variante sunt viziuni extreme cu repercursiuni asupra personalitatii copilului. Micutul tau are atat nevoie de limite clare cat si de spatiu in care sa se dezvolte si sa se afirme.

Regulile ne ajuta sa ne adaptam

Imagineaza-ti ca nimeresti intr-un loc unde toata lumea joaca si interactioneaza dupa reguli total necunoscute tie. Nimeni nu iti explica ce se intampla, care e rolul tau, cum ar trebui sa te raportezi la ceilalti si la situatie. Cam asa se simte copilul tau care ia, treptat, contact cu medii si experiente diverse si necunoscute.

Suntem fiinte sociale si o parte din starea noastra de bine este dependenta de interactiunea cu ceilalti. Pentru a relationa in mod armonios cu alti oameni, copilul invata, treptat, reguli prin care sa respecte drepturile, granitele celorlalti, sa-si asume diferite roluri in societate etc. Regulile contribuie la formarea disciplinei si a constiintei morale si ii ofera copilului repere in comportament si actiune.

Un alt aspect de care nu trebuie sa uiti este sentimentul de siguranta pe care il ofera copilului parintele care impune regulile si tine cont de respectarea lor. O astfel de persoana pare puternica in ochii lui, o autoritate capabila sa ofere protectie. Piticul tau te va testa frecvent atunci cand ii vei impune limite si daca, de fiecare data, va reusi cu usurinta sa le depaseasca, va deduce ca esti o persoana slaba. De aici sentimentul de insecuritate va creste si, uneori, acest lucru se poate concretiza in comportamente violente prin care copilul incearca sa demonstreze ca e destul de puternic pentru a se apara singur.

Prea multe limite?

Sa vedem acum unde poate duce impunerea, in mod rigid, a prea multor reguli. Daca ai pretentii de la copilul tau sa faca doar ceea ce ii spui tu, nu ii vei lasa loc sa isi dezvolte personalitatea, sa intre in contact cu nevoile, dorintele, potentialul sau. Va avea putina incredere in el si-i va fi greu sa ia decizii si sa actioneze in mod autonom. Va fi nesigur si anxios in situatii sau in contact cu persoane necunoscute.

Pe plan emotional copilul astfel controlat va simti ca nu este iubit, confirmat si acceptat. Toate acestea vor face dificila adaptarea lui ca adult.

Reguli in stabilirea regulilor

  1. Impune limite, cerinte, reguli, treptat, pe masura si in acord cu varsta copilului. Tine cont de etapele de dezvoltare prin care trece si de capacitatea sa de a intelege (un exemplu foarte des intalnit este sa te astepti sa faca numai la olita, la o varsta la care nu isi controleaza prea bine reflexul sfincterian).
     
  2. Formuleaza reguli clare si ferme. Daca ii ceri micutului tau mai multe lucruri in acelasi timp sau ambigue, daca esti inconstant in mentinerea lor, vei produce confuzie in interiorul sau iar sansele de a-si forma o disciplina pe baza lor sunt minime.
     
  3. Fii principalul exemplu pentru respectarea regulilor impuse. Modelul oferit de parinti, observarea lor in viata de familie si societate, este principala sursa de invatare a normelor comportamentale. Aceste exemple incurajeaza copilul sa te imite, mai mult decat tehnicile de tip recompensa/pedeapsa. Copiii observa foarte usor cand adultii au credinte pe care ei insisi nu le respecta. Astfel, credibilitatea ta si posibilitatea ca el sa inteleaga nevoia si sensul acestor reguli sunt scazute.
     
  4. Nu face din reguli o modalitate de a-i submina personalitatea. Explica-i de ce este nevoie de ele si gaseste modalitati prin care sa-l faci sa participe la stabilirea lor.
     
  5. Profita de momentele in care nu-ti respecta cerintele ca de lectii din care puteti invata si nu ca momente de pedeapsa. Acorda-i sansa si chiar invata-l cum sa-si indrepte greseala.
     
  6. Nu presupune ca el poate sa deduca ce asteptari ai de la el. Ceea ce pentru tine pare de la sine inteles, pentru copilul tau este o etapa pe care trebuie sa o parcurga. Pune in cuvinte, explica-i, da-i exemple, comunica-i ceea ce-ti doresti sa se intample.

Asadar, cauta un echilibru intre a-i oferi micutului tau reguli de orientare in viata si spatiu de dezvoltare ca fiinta unica.

Data articol: 18/05/2011