Shop

Adoptia pas cu pas

13 aprilie 2011, , Vizualizări: ...

 

Daca iti doresti cu orice pret sa devii parinte iar dintr-un motiv sau altul nu poti avea copii, singura solutie e adoptia. Iata, pe scurt, care ar fi pasii de urmat.

 

Stii care este definitia oficiala a adoptiei? „Adoptia este operatiunea juridica prin care se creeaza legatura de filiatie intre adoptator si adoptat, precum si legaturi de rudenie intre adoptat si rudele adoptatorului“. 

Acest lucru inseamna ca, odata ce s-au incheiat toate formalitatile legale de adoptie, copilul adoptat are absolut toate drepturile de care beneficiaza si un copil nascut in cadrul acelei familii. 

Actele necesare pentru o adoptie: 
a) certificatul de nastere al copilului, in copie legalizata; 
b) certificatul medical privind starea de sanatate a copilului, eliberat de catre unitati publice nominalizate de catre Directia de Sanatate Publica; 
c) atestatul valabil al adoptatorului; 
d) hotararea judecatoreasca irevocabila de incredintare in vederea adoptiei; 
e) certificatele de nastere ale adoptatorului sau ale sotului si sotiei din familia adoptatoare; 
f) certificatul de casatorie al adoptatorului sau al sotilor din familia adoptatoare, in copie legalizata; 
g) cazierul judiciar al adoptatorului; 
h) certificatul medical privind starea de sanatate a adoptatorului, eliberat de catre medicul de familie; 
i) documentele doveditoare cu privire la exprimarea consimtamantului parintilor firesti, in masura in care nu s-a pronuntat anterior o hotarare judecatoreasca de incuviintare a deschiderii procedurii adoptiei interne a copilului.

Trebuie sa stii!
Copilul poate fi adoptat pana la varsta majoratului. Persoana majora poate fi adoptata numai daca adoptatorul sau familia adoptatoare a crescut-o in timpul minoritatii sale. 

Cine adopta? 
Pot adopta numai persoanele care au capacitate deplina de exercitiu si care sunt cu cel putin 18 ani mai in varsta decat cel pe care doresc sa il adopte.

Legea adoptiei 
Legea care reglementeaza adoptia este legea 273/2004, modificata prin ordonanta de urgenta nr. 102/2008. Aici vei gasi toti pasii pe care trebuie sa-i faci in vederea adoptiei unui copil si organele juridice care se ocupa de acest lucru. 

Unde te adresezi? Pentru a incepe demersurile, trebuie sa mergi la Oficiul pentru Adoptii de pe raza judetului tau.

Etapele procesului de adoptie:
Familia care doreste sa adopte un copil din Romania trebuie sa parcurga urmatoarele etape: 
1. Obtinerea atestatului de persoana sau familie apta sa adopte; 
2. Incredintarea copilului in vederea adoptiei; 
3. Incuviintarea adoptiei de catre tribunal.

 

Cererea de adoptie
Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului este locul unde fiecare familie care doreste sa adopte trebuie sa depuna prima cerere in vederea adoptiei.

Orice familie care are domiciliul legal pe teritoriul Romaniei si care doreste sa adopte un copil depune la DGASPC din judetul/sectorul in care domiciliaza o cerere in acest sens, insotita de anumite acte/documente mentionate in lege (cazier judiciar, adeverinta medicala, caracterizari de la locul de munca, motivatia de a adopta si asteptarile in legatura cu copilul pe care ar dori sa-l adopte, dovada spatiului de locuit, dovada veniturilor etc.). 

Aceste documente sunt necesare pentru a-i ajuta pe profesionisti sa cunoasca familia respectiva inainte de inceperea evaluarii propriu-zise. 

In ce consta evaluarea psihologica?
La vizitele psihologului, familia trebuie sa fie relaxata, nu stresata.
Evaluarea psihologica a viitorilor parinti vizeaza urmatoarele aspecte:

Obtinerea atestatului
Unul dintre primii pasi pe care trebuie sa-i faci atunci cand doresti sa pornesti la drum in adoptia unui copil este acela de a obtine un atestat de persoana (familie) apta pentru adoptie. 

Iata ce documente sunt necesare in vederea obtinerii acestui atestat:

Evaluarea sociala a viitorilor parinti 
Asistentul social responsabil de cazul vostru realizeaza o ancheta sociala in urma vizitelor la domiciliu, vizitelor in comunitate si discutiile amanuntite.

Prima vizita la domiciliul solicitantilor se va realiza de catre asistentul social impreuna cu psihologul. Astfel, se stabileste primul contact intre profesionistii care se vor ocupa de caz si familia in cauza. Asistentul social si psihologul vor face primele observatii cu familia dumneavoastra. 

In urma acestei vizite, profesionistii vor completa o fisa de evaluare initiala, urmand ca toate informatiile obtinute de asistentul social in viitor sa fie trecute in aceasta.

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Mail (nu va fi facut public) (obligatoriu)

Website

Meniu