Shop

3 lucruri pe care nu le stiai despre hormonii de sarcina

28 mai 2011, , Vizualizări: ...

Pe parcursul sarcinii,organismul femeii se schimba in multe feluri.Hormonii sunt cei care determina aceste modificarila nivelul intregului corp si au rol in buna evolutie a sarcinii si pregatirea pentru nastere.Fiecare joaca un rol vital si complex.

1.Manifestarile hormonilor

Progesteron. Secretat de ovare si placenta,progesteronul,de obicei in tandem cu estrogenul,ajuta la fixarea embrionului,dezvoltarea placentei si impiedica contractia uterine.Secretia lui scade spre sfarsitul sarcinii,astfel incat prin contractii uterine fatul sa fie expulzat.

Un nivel prea mare de progesterone creaza:constipatie,arsuri la stomac,nas iritat si care curge in continuu,vedere incetosata sau dureri de cap,risc mai ridicat de infectie renala.

Estrogen.Acest hormon este responsabil pentru dezvoltarea carateristicilor sexual feminine.Pe de alta parte,ajuta la maturizarea organelor bebelusului si mentine cursul normal al sarcinii.

Nivelul ridicat de estrogen pe perioada sarcinii genereaza iritatii sau pete pe piele.

“Hormonul uitarii”. Oxitocina (produsa in diencefal sar si de placenta) stimuleaza contractiile  din timpul nasterii,dar tot eane face sa uitam durerile din timpul travaliului.

Gonadotropina este hormonal secretat numai in timpul sarcinii si stimuleazasecretia de estrogeni si progesterone ,impiedicand eliberarea altor ovule.

Secretia crescuta de gonadotropina in primul trimestru de sarcina poate determina stari de ameteala si voma.

2.Influenteaza buna dispozitie

Concomitent cu tulburarile de metabolism prezentate mai sus,hormonii declanseaza modificari in psihicul femeii,de la anxietate,insomnia,fatigabilitate pana la adevarate sindroame depresive.

3.Dupa sarcina se “linistesc”

Dupa ce si-au incheiat fiecare contributia pentru ducerea la bun sfarsit a sarcinii,hormonii nu mai actioneaza asupra organismului si implicit dispar si manifestarile cu care femeia s-a confruntat in aceasta perioada.”Munca hormonilor” este una foarte grea si precisa,dar fara aceste transformari nu ar fi posibil sa aducem pe lume o noua viata.

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Mail (nu va fi facut public) (obligatoriu)

Website

Meniu