12 Grasimi care vindeca si 5 care ucid!

by Alina Grama | 02/02/2012 14:16

Grasimile alimentare sunt consumate aproape la fiecare masa, in fiecare zi, astfel ca este important ca fiecare sa cunoasca efectele grasimilor, tipurile acestora precum si alimentele in care se gasesc.

Grasimi rele vs grasimi bune

Grasimile rele sunt considerate cele saturate. In zilele noastre produsele din comert ar trebui sa aiba scris pe eticheta numarul de grasimi, dar si tipul acestora. De exemplu in tabelul de grasimi de pe eticheta produselor puteti gasi in genul: 30% grasimi dintre care 10% saturate, 18%polinesaturate si 2% mononesaturate. Ca sa va convingeti, cititi de exemplu eticheta unul ulei de masline extravirgin.

Grasimile rele sunt cele saturate. Acestea produc dezastre in organism si cel mai rau este ca in fazele incipiente si mai ales REVERSIBILE efectele acestor grasimi sunt adesea asimptomatice.

Urmarile consumului de grasimi rele: Creste colesterolul rau in sange; produce ingrosarea arterelor si ateroscleroza; predispune la formarea placii de aterom instabile; ateroscleroza poate evolua pana la obstructia vaselor afectate astfel incat sangele nu mai ajunge in unele teritorii tisulare, rezultand infarcte de organ, de miocard, de plamani, parestezii (amortirea unor zone), disfunctii de organe prin hipoxie, accident vascular cerebral, patologii osoase; ingrasare pana la obezitate; diabet zaharat; afectarea vederii; manifestari endocrine etc.

Grasimile bune sunt cele mononesaturate si polinesaturate. Cele mai bune grasimi sunt considerate cele moninesaturate.

14 Grasimi care vindeca

Iata alimentele in care gasesti “grasimile care vindeca bolile” si totodata previn instalarea unor afectiuni, mentin silueta si echilibrul metabolic:

Canepa

Semintele de canepa sunt deosebit de benefice pentru sanatate, contin un numar mare de proteine si aminoacizi si totodata sunt bogate in grasimi vegetale de buna calitate. Semintele de canepa se gasesc la plafar sau in raioanele supermarketelor de profil. Puteti consuma semintele de canepa in diverse preparate sau ca atare in salate.

Seminte de in

Semnintele de in contin subtsante detoxifiante, grasimi bune, putine fibre, vitamine, minerale. Semintele de in au un puternic efect detoxifiant asupra colonului. Puteti consuma semintele de in in salate, insa atentie, au un efect usor laxativ. Daca suferiti de constipatie, puteti consuma o perioada mai lunga seminte de in in salate zilnice. Aportul de legume crude ajuta de asemenea in combaterea constipatiei.

Soia

Despre soia s-au scris si studiat foarte multe idei. Concluziile sunt ca soia este foarte sanatoasa, cu conditia sa fie bio. Puteti consuma soia cu orice ocazie, insa alegeti cu grija produsele pentru ca nu fi procesate sau obtinute din soia modificata genetic.

Healthy.ro iti recomanda si alte articole despre soia: Beneficiile pentru sanatate ale consumului de soia
Nuci

Nucile contin grasimi de foarte buna calitate, fiind considerate ca facand parte din fructele oleaginoase. Nucile sunt totodata bogate in proteine, vitamine liposolubile si grasimi de buna calitate. Este important sa consumati miezul de nuca in stare cruda, nu preparati termic nucile (nuci coapte de exemplu sau pe prajituri, chec, cozonac) pentru ca de fapt preparati termic unleiurile continute de acestea, asadar nucile coapte devin la fel de “otravitoare” ca uleiul prajit.

Healthy.ro va recomanda sa cititi si alte articole despre nuci: Alune, nuci, seminte, caju – Alimente care iti salveaza viata Nucile, mai sanatoase decat uleiul de masline

Alge

Algele contin nutrienti care se gasesc mai rar in restul alimentelor. De asemenea contin in cantitati mai mari sau mai mici grasimi care vindeca, dar si o cantitate mare de zinc. De exemplu va puteti gandi la avantajele spirulinei, o alga cu proprietati miraculoase.

Healthy.ro iti recomanda si alte articole despre alge: Spirulina – Proprietati impresionante in sanatate si frumusete
Seminte de floarea soarelui

Ca si mai sus, accentuam ideea ca fructele oleaginoase trebuie consumate crude, nepreparate termic. Semintele de floarea-soarelui sunt foarte bogate in grasimi vegetale de foarte buna calitate, in vitamine si fibre. O lingura de mieji de floarea-soarelui pe zi poate suplini multe carente. Pentru ca sunt foarte gustoase, semintele de floarea soarelui pot fi consumate si ca atare, dar si in salate de fructe sau legume ori in sucuri preparate la blender. Nu consumati seminte coapte

Seminte de dovleac

Se spune ca semintele de dovleac sunt si mai sanatoase decat semintele de floarea-soarelui. Desi nu sunt la fel de uleioase, totusi au un continut mai ridicat in vitamine. Semintele de dovleac contin de asemenea grasimi care vindeca. Mentinem insa regula: nu trebuie preparate termic ci consumate ca atare.

Migdale

Migdalele, tot fructe oleaginoase, au un continut bogat in vitamina A, vitamina E, acizi grasi omega 3 si omega 6, grasimi bune care protejeaza organismul si imbunatatesc functiile sistemului nervos.

Carne de peste

Carnea de peste este considerata ca fiind una dintre cele mai bune produse de origine animala. Carnea de peste contine minerale, vitamine si grasimi bune intr-o formula atat de buna, incat se considera ca nu poti consuma atat peste cat sa iti faca rau.

Alune crude

Putem afirma ca toate fructele oleaginoase au un continut ridicat in grasimi bune. Alunele si arahidele sunt foarte sanatoase, cu conditia sa nu le preparati termic.

Carne de pui

Carnea de pui este de asemenea benefica sanatatii, cu conditia ca pasarile sa fie crescute natural si nu cu o serie de substante care le accelereaza dezvoltarea.

Uleiuri vegetale extravirgine

Grasimile vegetale nu ar trebui preparate termic. Tocmai din acest motiv uleiurile extravirgine, care sunt obtinute prin presare la rece, sunt cele mai preciate. Uleiurile virgine sunt presate la cald, la o temperatura nu foarte mare, iar cele rafinate sunt suficient de procesate incat sa isi piarda proprietatile. De asemenea daca folositi ulei extravrgin, nu il incalziti: preparate prajite, preparate cu ulei la cuptor etc. uleiul de palmier pare sa fie cel indicat pentru preparare termica fiindca are punctul termic suficient de inalt incat la temperaturile de prajire sau coacere nu isi modifica proprietatile.

Consumat rece, orice ulei estravirgin este sanatos. Atentie insa, daca aceste uleiuri sunt sanatoase, aceasta nu inseamna ca trebuie consumate in exces, ceea ce ar aduce un surplus caloric pentru organism.

Healthy.ro iti recomanda si alte articole despre uleiuri: Ulei de eucalipt – Un panaceu universal Ulei de Jojoba: 10 Beneficii pentru frumusete Beneficii tamaduitoare cu 5 uleiuri esentiale 3 utilizari sanatoase si 3 nesanatoase ale uleiului de masline

Grasimi care ucid
Untul

Desi este obtinut din lapte, totusi untul din comert nu are aceeasi calitate cu untul facut in casa dupa metoda traditionala. Astfel ca untul comercializat contine un procent destul de ridicat de grasimi saturate incat este indicat sa il consumati rar, ocazional.

CITESTE SI articolul: Unt versus margarina
Margarina obtinuta prin metode vechi

Margarina obtinuta prin metode vechi presupune hidrogenarea grasimilor, rezultatul fiind un aliment foarte toxic pentru organism. In zilele noastre o serie de margarine sunt facute integral din uleiuri vegetale, dar atentie, aceste uleiuri vegetale ar trebuisa fie extravirgine. Consultati eticheta si verificati continutul de grasimi saturate, daca este mare (sau nespecificat), evitati produsul.

Carne de vita

Riscurile consumului de carne de vita sunt discutate, insa din punct de vedere medical se pare ca in general carnea rosie este incriminata pentru inducerea unor probleme ale tubului digestiv, precum si posibile efecte cancerigene. Chiar daca este carne slaba, doar muschi, acesta tot contine grasimi din metabolismul animalului si se pare ca aceste grasimi nu sunt tocmai bune pentru organismul omului.

Carne de porc

Este deja bine cunoscut faptul ca metabolismul porcului face ca tesuturile acestuia sa aiba efecte toxice pentru organismul uman. De asemenea chiar si printre fibrele musculare are porcului se gasesc multe celule grase, ca atare nici muschiul de porc nu este destul de slab. Nu neaparat continutul de grasimi al carnii de porc ridica probleme,tatea acestora: carnea de porc contine multe grasimi rele.

Grasimi rafinate

Toate grasimile rafinate sunt nocive si orice preparat care le contine de asemenea. Astfel putem enumera produse precum: prajiturile si alte preparate de cofetarie, dilciurile si ciocolata (exceptie face ciocolata neagra), preparatele de patiserie, cormuri, chipsuri, snaksuri, preparate fast-food, preparate prajite etc.

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/blogultau/12-grasimi-care-vindeca-si-5-care-ucid/