Reguli de siguranta a copilului, conform noului Cod Rutier. Scaunul auto – obligatoriu

by Sfatul Parintilor | 19/02/2015 21:10

Fie ca mergi in prima vacanta alaturi de bebelusul tau sau esti nevoita sa te deplasezi frecvent cu masina prin oras, inainte de a porni la drum, trebuie sa ai in vedere potentialele riscuri si accidente la care copilul tau poate fi expus pe durata calatoriei. Siguranta copiilor in autovehicole este si unul dintre aspectele pe care le reglementeaza noul Cod Rutier, care prevede clar conditiile in care copii pot fi transportati in autovehicol cat si sanctiunile pe care le risca parintii in cazul in care nu respecta legea.

Masuri de siguranta obligatorii in functie de inaltimea copilului

Daca incepand din toamna anului trecut, minorii sunt obligati prin lege sa poarte centura de siguranta, din 14 februarie 2015 Codul Rutier cu privire la transportul copiilor mai mici de trei ani in vehicule a suferit noi modificari. Astfel, potrivit HG nr. 11/2015, in functie de inaltimea pe care copilul tau o are, va trebui sa respecti intocmai urmatoarele reguli:

Copiii cu o inaltime de pana in 1,35 cm  pot fi transportati doar in masini care sunt dotate cu centuri de siguranta unde este obligatoriu ca ei sa fie asezati si asigurati corespunzator intr-un scaun auto[1] conform varstei si inaltimii.

Copiii cu o inaltime mai mare de 1,35 cm, pot fi transportati purtand centura de siguranta, conform urmatoarelor prevederi legale: „Copiii cu o inaltime de peste 135 cm pot fi transportati in autovehicule echipate cu sisteme de siguranta doar daca poarta centuri de siguranta pentru adulti, reglate astfel incat sa nu treaca peste zona gatului sau fetei, ori daca sunt fixati sau prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun pentru copii instalat in autovehicul”. In acest caz, cea mai la indemana accesoriu este un inaltator auto. Acesta va facilita prinderea copilului direct cu centura proprie a masinii astfel incat centura  sa nu treaca peste zona gatului sau a fetei.

Dispozitivele de fixare in scaune trebuie sa fie omologate
Ca parinte, trebuie sa acorzi o atentie deosebita asupra locului de unde iti achizitionezi scaunele auto pentru copii si alte dispozitive de fixare. Potrivit noilor norme, indiferent ca le vei instala pe locurile din spate sau din fata ale masinii, dispozitivele de fixare in scaune trebuie sa fie obligatoriu omologate si adecvate caracteristicilor fizice ale copilului tau.
Desi toate scaunele auto care fac obiectul unui import sunt insotite de documentele ce atesta omologarea in momentul controlului vamal, pentru siguranta d-voastra puteti verifica acest aspect prin localizarea unui timbru de omologare in partea din spate a scaunului. In ceea ce priveste scaunele auto cumparate la mana a doua, omologarea acestora ramane sub semnul intrebarii pe considerentul ca este posibil ca criteriile de omologare sa fi fost diferite in anul vabricarii acestora sau pur si simplu sa nu fi fost omologate daca nu exista un timbru ce sa ateste acest aspect.

Nu respecti regulile, platesti amenda
Pe langa faptul ca daca nu respecti regulile privind transportul copiilor, risti amenzi, cel mai mare risc pe care trebuie sa-l ai in vedere este faptul ca-i pui in pericol viata copilului tau. De aceea, recomandarea noastra este sa tii cont de preverile noului Cod Rutier. Potrivit acestuia, “soferii care transporta copii in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta sau nu folosesc dipozitive de fixare in scaune pentru copii vor fi sanctionati cu patru – cinci puncte de amenda, respectiv cu amenzi de 390 – 487 de lei, si trei puncte de penalizare”.

Endnotes:
  1. scaun auto: http://www.bebebliss.ro/scaune-auto-copii.html

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/actualitate/reguli-de-siguranta-a-copilului-conform-noului-cod-rutier/