Cum sa recunosti de ce plange un bebelus: durere, frica, furie, foame?

by Sfatul Parintilor | 07/11/2023 18:10

“Plange bebe[1]!!” – iata prima mare grija a unei proaspete mamici. Cata frustrare traieste un parinte al carui bebelus plange[2]; nu stii cauza ca sa stii ce sa ii faci, uneori indiferent cum actionezi, el tot plange. Pentru un parinte este important sa invete cat mai repede cum sa recunoasca motivele plansului copilului mic, cat timp plansul este unica forma de comunicare pe care acesta o are la dispozitie pentru a-si transmite nevoile si emotiile.

Este important pentru proaspetii parinti sa invete repede cum sa deosebeasca tipurile de plans ale bebelusului lor, ca sa fie stapani pe situatie, sa isi pastreze calmul, sa ii fie copilului de un real folos, sprijin afectiv, alinare a suferintei si redarea starii de bine cat mai rapid.

Cu siguranta ca un parinte nestiutor si panicat nu e de folos celui mic, prelungindu-i starea.

Cercetatori spanioli au studiat acuratetea pe care o au adultii in a recunoaste cauzele plansului la bebelusi, in functie de reactia lor si a celor mici. Felul in care isi misca ochii bebelusul, dinamica plansului sau miscarile muschilor fetei joaca un rol cheie in recunoastere si nu este deloc usor sa diferentiezi tipurile de plans in functie de tipurile de nevoi, fizice sau emotionale ale micii fiinte.

Desi motivele principale de plans sunt foamea, durerea, furia, frica, este o mare provocare sa recunosti fiecare din aceste cauze, ca sa poti actiona in consecinta.

„Plansul este principalul mijloc de comunicare pentru un bebelus ca sa isi transmita emotiile negative si de cele mai multe ori este chiar singurul pe care il au la dispozitie” explica Mariano Chóliz, cercetator la Universitatea din Valencia.

Nu rata nici: Ce sa faci cand bebelusul plange fara motiv. TOP 8 sfaturi pentru parinti[3]

Ce spun ochii bebelusului despre plansul sau

„Cand bebelusii plang din cauza fricii sau furiei, ei tin ochii larg deschisi dar ii tin inchisi atunci cand plang din cauza unei dureri”, afirma acesta.

In ceea ce priveste dinamica plansului, atat gesturile cat si intensitatea plansului creste gradat cand bebeul este furios. Din contra, plansul este foarte intens inca de la inceput cand este vorba de durere sau de frica.

Adultii identifica cu greu care emotie cauzeaza plansul, mai ales daca e vorba de furie sau frica.

Cu toate acestea, „desi adultii nu recunosc bine cauza exacta, cand bebelusii plang din cauza durerii, reactia lor afectiva este mult mai intensa decat cand plang din furie sau frica, iar aceasta emotie este simtita si de parinti”, subliniaza specialistii studiului.

Cum transmit muschii fetei furia, frica sau durerea

Cand un bebelus plange si muschii sai faciali sunt implicati, iar activitatea lor genereaza  multa tensiune in frunte, buze si sprancene, obrajii se ridica si gura se deschide. Si prin miscarile muschilor fetei se vede cauza plansului si se poate face diferentierea intre furie, frica sau durere.

Astfel, cand bebelusii sunt furiosi, isi tin ochii pe jumatate inchisi, fie privind fix si insistent fie aruncandu-si privirea fara o tinta anume. Gura le este deschisa total sau partial iar intensitatea plansului creste progresiv dar mai lent.

In cazul fricii, ochii le raman larg deschisi aproape tot timpul. Mai mult, din cand in cand, bebelusul are o privire penetranta si isi da capul pe spate.

Te mai poate interesa si: De ce plange bebe? 7 cauze frecvente si cum sa-l calmezi[4]

Plansul lor pare exploziv dupa ce creste rapid in intensitate.

In cazul durerii, ochii sunt inchisi si cand se deschid doar pentru cateva momente, bebelusul are o privire distanta. In plus, are un nivel intens de tensiune in zona ochilor si fruntea ramane incruntata si tensionata. Plansul incepe din start la intensitate maxima, debutand brusc si imediat dupa stimulul care ii provoaca durerea.

Durerea ajunge sa fie cea mai usor de identificat cauza a plansului celor mici de catre parinti iar acest lucru are o explicatie, intucat el comunica o amenintare la sanatatea sau supravietuirea lui care cere atentie imediata din partea adultului, de aceea instinctiv natura a creat la bebelus aceasta forma foarte evidenta de comunicare ca sa se faca rapid inteles.

Urmareste aceste reactii in bebelusul tau ca sa stii sa ii vii rapid in ajutor si sa ii redai echilibrul si fericirea.

Imagine de Richard Reid[5] de la Pixabay[6]

Endnotes:
  1. Plange bebe: http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/ingrijire-bebelusi/de-ce-plange-bebelusul-12-cauze-si-ce-ai-de-facut/
  2. bebelus plange: http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/ingrijire-bebelusi/ingrijirea-bebelusului-ce-sa-faci-cand-bebelusul-plange-fara-motiv/
  3. Ce sa faci cand bebelusul plange fara motiv. TOP 8 sfaturi pentru parinti: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/ingrijire-bebelusi/ce-sa-faci-cand-bebelusul-plange-fara-motiv-top-8-sfaturi-pentru-parinti/
  4. De ce plange bebe? 7 cauze frecvente si cum sa-l calmezi: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/ingrijire-bebelusi/de-ce-plange-bebe-7-cauze-frecvente-si-cum-sa-l-calmezi/
  5. Richard Reid: https://pixabay.com/ro/users/reidy68-208937/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=2708380
  6. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=2708380

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/ingrijire-bebelusi/plange-bebe-plans-bebelusi-de-ce-plange-bebelusul-sfaturi-bebelus-crestere-copii/