Alaptarea intre mit si adevar

by Sfatul Parintilor | 01/08/2013 16:36

Saptamana 1- 7 august este declarata la nivel mondial Saptamana Alaptarii.
Sfatulparintilor.ro si NUTRICIA, stiinta inspirata de laptele matern, sustin Saptamana Mondiala a Alaptarii printr-o serie de articole educative pentru a te sprijini sa ii oferi micutului tau cel mai de pret dar: laptele matern.

 

Ca proaspata mamica, esti dornica sa afli cat mai multe informatii despre cum sa-ti ingrijesti puiul. Primele intrebari pe care ti le pui sunt legate de alaptare. Cum trebuie sa alaptez si cat? Cat de des ar trebui sa hranesc bebelusul? Oare ma vor durea sanii in timp ce alaptez? Am destul lapte? Toate aceste intrebari se nasc din dorinta de a avea o cat mai buna grija de micutul tau. De cele mai multe ori insa, apelam la sfaturile mamelor noastre sau ale prietenelor care sunt mamici. Din pacate, unele sfaturi sau informatii legate de alaptare nu sunt tocmai cele mai bune, multe dintre ele fiind doar mituri. De cate ori nu ai auzit zvonuri legate de procesul de alaptare, zvonuri care iti ridica semne de intrebare? In primul rand, trebuie sa ai grija de sanatatea si dezvoltarea armonioasa a bebelusului tau, iar alaptarea este cea mai buna cale de a face asta. Asadar, te invitam sa spulberam impreuna cateva mituri despre alaptare.

 

 

1. Nu am suficient lapte

Majoritatea mamicilor se gandesc la insuficienta de lapte. Ei bine, gandul acesta nu ar trebui sa fie motiv real de ingrijorare. In realitate, nu exista mama care sa nu aiba suficient lapte pentru puiul ei. Motivul este ca productia de lapte este un proces natural, care se adapteaza nevoilor fiecarui puiut in parte. Cu cat micutul tau suge mai des, cu atat vei avea mai mult lapte. Uneori, bebelusul iti poate da impresia ca nu s-a saturat, ceea ce pe tine te va duce cu gandul la o eventuala insuficienta de lapte. Nu te lasa inselata de aparente! Daca sanii tai s-au golit, atunci cu siguranta copilul tau si-a luat doza de hrana necesara.

 

 

2. Productia de lapte este direct proportionala cu marimea sanilor

Daca ar fi asa, atunci multe femei ar fi dezavantajate de natura din start. Sanii fiecarei femei se pregatesc pentru alaptare inca din timpul sarcinii. Indiferent de marimea lor, sanii tai produc cantitatea suficienta de lapte pentru micutul tau. Daca iti doresti o crestere a productiei de lapte, secretul consta in alaptarea frecventa in primele saptamani de viata. Astfel, vei stimula glanda mamara sa produca lapte din abundenta.

 

 

3. Laptele meu este prea gras/slab

Laptele matern este alimentul ideal pentru bebelusi, ce contine toti nutrientii necesari unei dezvoltari sanatoase si armonioase. Avand o alimentatie echilibrata si sanatoasa, cu siguranta laptele tau va fi perfect pentru micutul tau. Pe parcursul alaptarii, laptele nu isi pierde din calitate, ci doar isi schimba compozitia in functie de nevoile bebelusului. Asadar, fiecare mama are laptele perfect si suficient pentru puiul ei.

4. Mameloanele dor in timpul alaptarii

Alaptarea este un proces care creeaza placere si atasare de ambele parti. Ea nu ar trebui sa doara, atat timp cat este facuta corect. In caz contrar, incearca sa schimbi pozitia de alaptat sau consulta un medic specialist.

 

 

5. Trebuie sa se faca pauze lungi intre supturi

Laptele matern plin de nutrienti este digerat repede de puiutul tau. Prin urmare, este foarte posibil ca acesta sa doreasca sa fie alaptat mai des. Avand in vedere ca in primele luni de viata micutul tau inregistreaza un puseu de crestere, este normal sa ii satisfaci nevoile nutritive.  Nu exista un program de alaptare, ci aceasta se face in functie de fiecare sugar in parte. Practic, productia de lapte se realizeaza pe principiul cererii si ofertei.

 

 

6. Daca sunt racita, nu am voie sa alaptez

Alaptand, ii transmiti bebelusului tau anticorpi, contribuind la formarea unui sistem imunitar puternic al micutului. Prin urmare, este bine sa nu se intrerupa alaptarea, deoarece astfel iti protejezi micutul de infectii, inclusiv de aceea pe care o ai tu. Daca nu te simti deloc bine, cel mai recomandat ar fi sa consulti un medic, care iti va spune daca este necesar sa intrerupi alaptarea sau nu.

 

 

7. Alaptarea cauzeaza lasarea sanilor

Lasarea sanilor este legata de scaderea elasticitatii pielii si, implicit, de un nivel mai mic de colagen. Ea este programata genetic, alaptarea la san neinfluentand in niciun fel acest proces. Exista mame care au avut un aspect imbunatatit al bustului dupa alaptare. Asadar, daca te gandesti ca alaptandu-ti micutul vei capata un aspect inestetic al sanilor, este bine sa-ti amintesti ca acest aspect survine cand este programat, nu neaparat dupa nastere.

Acestea sunt cele mai intalnite mituri care, odata spulberate, iti dezvaluie faptul ca alaptarea este un proces minunat si unic, care te apropie de puiul tau si care iti aduce un plus de feminitate.

Citeşte siProbleme la alăptare? Află cum le poţi depăşi[1]

 

Nutricia Aptamil[2]

In perioada 1 – 7 august sarbatorim Saptamana Mondiala a Alaptarii, care a luat nastere in anul 1992 la initiativa Aliantei Mondiale pentru Alaptare (The World Alliance for Breastfeeding Action – WABA). Această alianta a fost formata in anul 1991, avand ca obiectiv principal protejarea sanatatii copiilor.

Pentru ca noi, la NUTRICIA, cercetam de peste 30 de ani laptele matern si credem cu tarie ca acesta este darul cel mai de pret pentru sugari, ne alaturam celor care sarbatoresc in aceasta saptamana alaptarea. Mai mult, pentru ca ne dorim sa impartasim cu mamele din experienta noastra, le punem la dispozitie o rubrica speciala unde gasesc informatii despre cum sa alapteze si unde expertul nostru certificat drept Consultant in Alaptare le sta la dispozitie pentru intrebari.

Endnotes:
  1. Citeşte siProbleme la alăptare? Află cum le poţi depăşi: http://www.aptanutricia.ro/parinti/totul-despre-alaptare/ghiduri/probleme-la-alaptare-cum-le-depasim-id-123-cmsid-23?utm_source=sfatulparintilor&utm_medium=referral&utm_campaign=Saptamana-Alaptarii
  2. [Image]: http://www.aptanutricia.ro/parinti/totul-despre-alaptare?utm_source=sfatulparintilor&utm_medium=semnatura&utm_campaign=Saptamana-Alaptarii%20

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/httpwww-aptanutricia-roparintitotul-despre-alaptareutm_sourcesfatulparintilorutm_mediumsemnaturautm_campaignsaptamana-alaptarii/