Sfaturi pentru o alaptare corecta - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Sfaturi pentru o alaptare corecta

Sfatulparintilor » Bebeluși » Alimentație bebelusi » Sfaturi pentru o alaptare corecta

Saptamana 1- 7 august este declarata la nivel mondial Saptamana Alaptarii.
Sfatulparintilor.ro si NUTRICIA, stiinta inspirata de laptele matern, sustin Saptamana Mondiala a Alaptarii printr-o serie de articole educative pentru a te sprijini sa ii oferi micutului tau cel mai de pret dar: laptele matern.

 

Alaptarea este un proces esential pentru dezvoltarea sanatoasa a copilului tau. Dat fiind acest fapt, lucrul pe care trebuie sa il stii ca proaspata mamica este ca nu conteaza doar cat alaptezi, ci si modul in care o faci. Exista anumite pozitii in care iti poti alapta puiul astfel incat el sa isi primeasca doza necesara de nutrienti. Iata, asadar,cateva sfaturi pentru o alaptare corecta.

 

 

1. Asaza-te confortabil

Regula numarul unu in alaptare este pozitionarea corecta. Laptele curge mai usor la o mama care este relaxata. Nu trebuie sa te apleci pentru a aduce sanul langa copil, ci sa aduci copilul langa piept. Utilizeaza un scaun care sa confere suport pentru spate si brate, iar la nevoie poti apela si la o perna. Te poti intinde in pat, aducand bebelusul langa tine, cu fata spre san.

Si micutul trebuie sa stea confortabil, asa ca indiferent care ar fi pozitia in care il prinzi pentru alaptare, este indicat ca bebelusul sa fie cu fata si cu intreg corpul intoarse catre tine, iar gurita lui sa fie fix in dreptul mamelonului. Tine-l cat mai aproape de tine, astfel incat sa nu fie nevoit sa-si intinda gatul pentru a ajunge la san.

Aranjeaza spatiul de alaptare, astfel incat sa fie cat mai placut si mai relaxant pentru amandoi. Adu langa tine telefoanele, sticla cu apa, ca sa nu fii nevoita sa te ridici dupa ele. Poti da drumul la muzica, optand pentru melodii linistitoare, care sa va relaxeze pe amandoi.

Citeste despre: Kitul pentru Alaptare

 

 

2. Lasa-i suficient timp bebelusului sa se hraneasca

Fiecare copil are ritmul lui de a suge. Lasa-i timp suficient sa se hraneasca. In general, bebelusul a terminat in momentul in care sanul devine moale (15 minute). Dupa aceea, ajuta-l sa elimine gazul si asaza-l la celalalt san. Daca este satul, il va refuza. Daca ii mai este foame, il va accepta cu placere.

Iti mai dai seama ca bebelusul mananca suficient urmarind si alte semnalmente precum:

– dupa ce s-a hranit este linistit, relaxat si satisfacut

– bebelusul ia in greutate: aproximativ 750 grame in primele 4 luni,500 grame in urmatoarele 4 si 250 grame in ultimele 4 luni din primul an.

– scaune: in zilele in care bebelusul se hraneste cu colostru, va avea unul sau doua scaune pe zi; dupa consumarea colostrului, sunt, in medie, 5-6 scaune pe zi. In prima luna, bebelusul ar trebui sa aiba cel putin 3 scaune pe zi, iar dupa primele 5 zile de la nastere, acestea ar trebui sa aiba o culoare galbuie, asemanatoare mustarului. Din a doua luna de viata, scaunele vor fi mai rare, chiar este posibil ca intr-o zi sa nu aiba deloc. Dupa 6 luni, cand se incepe diversificarea, scaunele vor aparea regulat, o data pe zi.

 

 

3. Tine corect sanul

Este recomandat sa nu prinzi sanul intre degetul aratator si cel mijlociu, ca pe o tigara, pentru ca acoperi o suprafata din aureola mamara, pe care bebelusul trebuie sa o cuprinda cat mai mult. Prinde sanul in cupa palmei, cu degetele si palma sub el, iar cu degetul mare deasupra. Mamelonul trebuie introdus in gurita bebelusului cat mai adanc, astfel incat buza inferioara sa atinga sanul cat mai departe de baza mamelonului, limba sa fie scoasa peste gingia inferioara, iar barbia sa fie in san.

O pozitie incorecta a bebelusului la san produce numeroase inconveniente de ordin fizic mamei, dar si hranirea insuficienta a copilului.

Urmareste tutorialul video despre Tehnica Alaptarii

Specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii recomanda alaptarea imediata, adica punerea bebelusului la san imediat dupa nastere, in prima ora, cand copilul este activ, cu un reflex puternic de supt. Daca politica spitalului nu permite alaptarea in sala de nastere, este bine sa fie dus copilul cat mai repede langa mama.

 

 

Nutricia Aptamil

***

In perioada 1 – 7 august sarbatorim Saptamana Mondiala a Alaptarii, care a luat nastere in anul 1992 la initiativa Aliantei Mondiale pentru Alaptare (The World Alliance for Breastfeeding Action – WABA). Aceasta alianta a fost formata in anul 1991, avand ca obiectiv principal protejarea sanatatii copiilor.

Pentru ca noi, la NUTRICIA, cercetam de peste 30 de ani laptele matern si credem cu tarie ca acesta este darul cel mai de pret pentru sugari, ne alaturam celor care sarbatoresc in aceasta saptamana alaptarea. Mai mult, pentru ca ne dorim sa impartasim cu mamele din experienta noastra, le punem la dispozitie o rubrica speciala unde gasesc informatii despre cum sa alapteze si unde expertul nostru certificat drept Consultant in Alaptare le sta la dispozitie pentru intrebari.

Data articol: 07/08/2013