De cat lapte praf are nevoie bebe?

by Sfatul Parintilor | 03/05/2023 18:10

Poate fi dificil sa-ti dai seama cat lapte praf trebuie sa-i dai micutului tau. Primeste prea mult sau prea putin lapte? Cat este de ajuns? Raspunsurile depind in general de greutatea bebelusului, dar si de cat de repede creste.

Uneori, bebelusii mananca prea mult lapte praf, alteori – prea putin. In general, micutii mananca atunci cand le este foame si se opresc in clipa in care se satura. Dar copiii hraniti cu lapte praf tind sa fie mai grasuti decat cei alaptati natural, iar apetitul variaza de la un bebelus la altul, in vreme ce nevoile nutritionale se schimba de la o zi la alta. De aceea trebuie as fii in legatura permanenta cu medicul pediatru, pentru a adapta schema hranirilor, in functie de nevoile copilului.

Citeste si: Cum sa prepari laptele praf de capra pentru micutul tau[1]


In continuare iti vom prezenta cateva sfaturi referitoare la micutii hraniti exclusiv cu lapte praf in primele 4-6 luni de viata, apoi hraniti cu o combinatie de lapte praf si alimente solide[2] pana la varsta de un anisor. In primul rand, nu-i da bebelusului tau mai mult de 900 ml de lapte praf pe zi, iar, odata ce trece la alimentatia solida, probabil ca va trebui sa diminuezi aceasta cantitate. Medicul pediatru iti poate spune cand copilul este in crestere si cand nu si te poate ajuta sa il mentii pe un traseu potrivit de crestere si sa-i dai cantitatea optima de lapte praf.

Cantitatea de lapte praf potrivita in functie de greutate

In primele 4-6 luni, cand micutul nu mananca alimente solide, specialistii recomanda o doza zilnica de cate 70 ml de lapte praf pentru fiecare kilogram pe care il are. De exemplu, daca bebe cantareste 6 kilograme, ii vei da aproximativ 500 ml de lapte praf intr-o perioada de 24 de ore.

Aceste calcule nu sunt insa batute in cuie. Ele iti pot oferi o idee despre ce cantitate de lapte praf are nevoie puiutul tau. Mesele sale zilnice vor varia in functiile de cat de foame ii este – cu alte cuvinte, s-ar putea sa vrea sa manance mai mult in unele zile si mai putin in altele. Discuta orice nelamurire legata de dezvoltarea bebelusului tau cu medicul de familie si urmeaza-i intocmai recomandarile.

Te mai poate interesa: Apa lapte praf[3]. Care este mai buna apa pentru prepararea laptelui praf: plata, de la chiuveta sau din fantana?

Cantitatea de lapte praf potrivita in functie de apetit

Cu timpul vei invata semnele micutului atunci cand ii este foame, iar asta te va ajuta sa afli cat lapte praf trebuie sa ii dai. Daca sugarului i se face fomica, va incepe sa planga. Dar plansul este un semn tarziu al nevoii de alimentatie. Semne timpurii ale foamei includ sugerarea degetului, intoarcerea capului spre directia mainii cu care il mangai si ducerea manutelor la gura.

Micutul tau s-ar putea sa fie mai infometat decat de obicei in perioadele de crestere. Acestea au loc la 10-14 zile dupa nastere, dar si la 3 si 6 saptamani, la 3 si 6 luni. Pe de alta parte, bebelusul tau s-ar putea sa nu aiba un apetit crescut in clipele in care nu se simte bine. Iti vei da seama daca micutul vrea mai mult lapte in momentul in care termina de mancat foarte repede si cauta in continuare biberonul. Daca pare infometat dupa prima sticla, pregateste-i 30-50 ml la fiecare masa. Nu prepara o cantitate mai mare, pentru ca s-ar putea sa nu o termine si va trebui sa arunci laptele.

Daca bebelusul vomita dupa o masa, e un semn ca a mancat prea mult. Daca scuipa laptele, e normal, dar acelasi lucru nu e valabil si pentru varsaturi. De asemenea, durerile de burtica dupa o masa pot fi un semn de supra-alimentare. In cazul in care micutul tau isi inclesteaza piciorusele sau burtica ii este incordata, s-ar putea sa resimta dureri abdominale.

Rezista tentatiei de a-i da lapte in plus atunci cand plange.

Ia in calcul posibilitatea – mai ales daca abia l-ai hranit! – ca plange pentru ca si-a udat scutecul, pentru ca ii este frig sau cald, pentru ca are nevoie sa eructeze sau pur si simplu vrea sa fie aproape de tine sau este obosit sau plictisit. Daca ai eliminat toate posibilitatile de mai sus si bebelusul continua sa planga, cere sfatul medicului pediatru.

Nu rata nici: 5 greseli pe care le faci cand pregatesti laptele praf[4]

Cantitatea de  lapte praf potrivita in functie de varsta


Specialistii recomanda alaptarea exclusiva pana la varsta de 6 luni cel putin. Daca nu ai lapte pentru bebelus se poate trece pe laptele formula, numai dupa consultarea prelabila a medicului pediatru. El iti va recomanda formula potrivita pentru copilul tau, precum si orarul de hranire.

Este important sa nu-ti supraalimentezi bebelusul, pentru ca el sa poata totusi avea o greutate normala. Cei mai multi nou-nascuti vor sa manance la cateva ore. In general, specialistii recomanda 30-40 ml la fiecare masa in prima saptamana, apoi poti ajunge la 50-60 ml la fiecare 3-4 ore. Pe masura ce bebe creste – si stomacul i se mareste –, va bea mai putine sticle pe zi, dar cu mai mult lapte praf in ele. Pe la o luna, de exemplu, va ajunge probabil la 5-6 sticle pe zi, a cate 100 ml fiecare. Iar pe la sase luni va consuma zilnic 4-5 sticle cu cate 200 ml de lapte. Aceste cantitati sunt orientative si difera de la copil la copil. Pentru a sti exact ce i se potriveste copilului tau, cere sfatul medicului.

Autor: Alexandra NEDELCU

Imagine de Manuel Pacheco[5] de la Pixabay[6]

Endnotes:
  1. Cum sa prepari laptele praf de capra pentru micutul tau: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/cum-sa-prepari-laptele-praf-de-capra-pentru-micutul-tau/
  2. alimente solide: http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/cele-mai-comune-intrebari-despre-alimentatia-solida-la-bebelusi/
  3. Apa lapte praf: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/alimentatie-bebelusi/apa-lapte-praf-care-este-mai-buna-apa-pentru-prepararea-laptelui-praf-plata-de-la-chiuveta-sau-din-fantana/
  4. 5 greseli pe care le faci cand pregatesti laptele praf: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/alimentatie-bebelusi/5-greseli-pe-care-le-faci-cand-pregatesti-laptele-praf/
  5. Manuel Pacheco: https://pixabay.com/ro/users/ManuelPacheco-1059333/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=784486
  6. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=784486

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/alimentatie-bebelusi/de-cat-lapte-praf-are-nevoie-bebe/