Constipatia la copii: Cauze, simptome, tratament

by Sfatul Parintilor | 14/11/2013 21:10

Constipatia la copii[1] este un fenomen foarte des intalnit. Ea afecteaza aproximativ 10% dintre copiii de toate varstele, insa numai 3% dintre parinti cer sfatul medicilor cu privire la aceasta problema. Constipatia la copii[2] se poate defini fie prin scaune neregulate, foarte rare, fie prin scaune tari. Insa si aici exista o diferenta. Fiecare copil are propriul metabolism, iar starea de constipatie se raporteaza la scaunele pe care un copil le are de obicei. Majoritatea copiilor are un scaun normal la fiecare una-doua zile si pe parinti[3] ar trebui sa-i ingrijoreze scaunele tari aparute la fiecare trei zile.

 

Cauzele constipatiei la copii[4]

Bebelusii si copiii mici trebuie tratati diferit de adulti pentru ca miscarile intestinale sunt intr-o continua transformare de cand se nasc si pana la varsta de 3-4 ani. Cei mai multi dintre copii nu sufera de vreo tulburare care sa duca la constipatie, pur si simplu au un tranzit intestinal mai lent.

Constipatia se poate instala din mai multe cauze:

– copiii peste 18 luni sunt prea ocupati cu joaca si nu vor sa piarda timpul ducandu-se la toaleta.

– copiii de scoala se tem de lipsa intimitatii sau de mizeria pe care o gasesc de fiecare data in toaletele scolii.

– copiii au avut la un moment dat un moment dureros pe care l-au asociat cu procesul de defecatie si evita sa mai utilizeze toaleta. Dupa un timp, creierul invata sa ignore mesajele trimise de colon ca trebuie sa mearga la baie, scaunul ramane in colon, colonul absoarbe apa din scaun, facandu-l dur si uscat. Iar acest scaun dur si uscat va fi foarte greu de eliminat. Ceea ce il va determina pe copil sa-l retina si mai mult.

– schimbarile dietei afecteaza tranzitul intestinal intestinale. La adulti, dieta cu fibre il imbunatateste, pe cand la copii contribuie la accentuarea constipatiei.

– bebelusii alaptati au mai multe scaune pe zi, iar miscarile intestinale sunt evaluate intre 4 si 50 pe saptamana. Spre deosebire de acestia, bebelusii hraniti cu lapte formula au intre 5 si 28 de miscari intestinale pe saptamana. Schimbatul laptelui poate determina, de asemenea, instalarea constipatiei.

– copiii care mananca multe dulciuri pot suferi de constipatie.

– la unii copii, stari precum febra, deshidratarea, pot cauza fie miscorarea numarului scaunelor, fie intarirea acestora.

– unele boli precum hipotiroidia, sindromul Down, boala Hirschsprung, diabetul, fibroza chistica etc. precum si unele medicamente ca antidepresivele, anticonvulsivele, chimioterapia, medicamentele narcotice pot duce la constipare.

 

Simptomele constipatiei la copii

In general, daca un copil are mai putin de trei scaune pe saptamana, iar acestea sunt tari si dureroase, vorbim deja despre constipatie.

Copiii transmit prin limbajul trupului cateva mesaje pe care ar trebui sa stiti sa le decodati. De exemplu, daca-i vedeti ca iti intind picioarele si isi incordeaza muschii fesieri, este clar ca incearca sa impiedice miscarile interstinale. De asemenea, unii copii isi incruciseaza picioarele si isi ridica degetele de la picioarele.

Daca cel mic se plange de dureri de burta, nu are pofta de mancare, are greturi sau vomita, va puteti confrunta cu o constipatie. Incontinenta urinara, urinarea frecventa sau multiplele infectii urinare pot fi determinate, de asemenea, de constipatie.

 

 

Tratamentul constipatiei la copii

O atitudine pozitiva, care sa-l faca pe copil sa-si doreasca sa foloseasca toaleta este indicata. Trebuie sa-l incurajati si sa-i inlaturati orice gand negativ cu privire la folosirea toaletei. Urmatorul pas este sa “reeducati” organismul si miscarile intestinale. Dupa ce a mancat, invatati copilul sa se duca la toaleta. Chiar daca nu face nimic, sa stea asezat cel putin 10 minute. Asigurati-va ca picioarele ii stau sprijinite pe ceva, fie pe podea, fie pe un suport. Dati-i copilului sa bea multe lichide si suc de prune sau de mere. O dieta echilibrata care sa contina cereale, fructe, legume si fara dulciuri ajuta, de asemenea in combaterea constipatiei la copii.

De asemenea, puteti stimula tranzitul intestinal daca ii faceti copilui o baie fierbinte in care ati adaugat doua linguri de bicarbonat de sodiu. Un prosop cald, aplicat pe anus, poate contribui la stimularea miscarilor intestinale. Un supozitor cu glicerina este de asemenea indicat.

Daca nici unul dintre aceste remedii nu da randament, este cazul sa cereti sfatul medicului. El va poate recomanda in functie de varsta copilului administrarea unui laxativ. Nu-i dati laxative din proprie initiativa pentru ca exista pericolul sa cadeti in extrema cealalta.

In cazul in care cel mic se plange de dureri de burta, greturi, vomita, are temperatura si scaune cu sange mergeti de urgenta la medic. Desi multe dintre simptome pot fi legate cu constipatia la copii, exista riscul unor probleme de sanatate mult mai grave care nu pot fi descoperite decat printr-un control medical amanuntit.

Endnotes:
  1. Constipatia la copii: http://sfatulparintilor.ro/30197/cum-iti-ajuti-copilul-cand-este-constipat/
  2. Constipatia la copii: http://www.sfatulparintilor.ro/forum/viewtopic.php?f=75&t=494
  3. parinti: http://sfatulparintilor.ro/29873/10-greseli-pe-care-le-pot-face-proaspetii-parinti/
  4. constipatiei la copii: http://sfatulparintilor.ro/30519/mami-ma-doare-burtica-totul-despre-durerile-abdominale-la-copii/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/constipatia-la-copii-cauze-simptome-tratament/