Cele mai importante intrebari ale mamicilor despre alaptare - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cele mai importante intrebari ale mamicilor despre alaptare

Sfatulparintilor » Bebeluși » Îngrijire bebelusi » Cele mai importante intrebari ale mamicilor despre alaptare
intrebari despre alaptare - sfatulparinitlor.ro - pixabay_com - family-1350744_1920
Credit foto: Imagine de Adina Voicu de la Pixabay

Alaptarea are un rol esential in buna crestere si dezvoltare a bebelusului. Desi multe femei opteaza pentru formula cu lapte praf, majoritatea mamicilor intuiesc binele puiului lor si opteaza pentru alaptarea micutului. Totusi exista o serie de intrebari si polemici in jurul acestui subiect.

Din cauza unei lipse acute de informatie cu privire la alaptare multe mamici se trezesc ca nu stiu cat de des trebuie sa il alapteze pe cel mic sau pentru cat timp. Aceasta carenta se datoreaza in primul rand lipsei personalului medical specializat din maternitati.

Citeste si Plante medicinale interzise mamicilor care alapteaza

In cazul in care ai nascut la stat este posibil sa fi ramas cu multe intrebari fara raspuns. In continuare vom incerca sa iti raspundem la intrebarile si nelamuririle legate de alaptare.

Cat de des trebuie hranit un nou-nascut?

In prima luna de viata nou-nascutul ar trebui sa fie alaptat de 8-12 ori pe zi. Laptele matern se digera mai usor decat formula, ceea ce inseamna ca se deplaseaza prin sistemul digestiv al copilului mult mai repede si, prin urmare, copilului tau i se face foame mai des. Mesele frecvente vor contribui la stimularea productiei de lapte in primele saptamani. La varsta de 1-2 luni un copil  va fi, probabil, alaptat de 7 -9 ori pe zi.  In cazul in care mamica isi doreste sa-l alapteze pe bebe dar trebuie sa se intoarca la lucru poate utiliza o pompa san.

Cand e momentul sa intrerupi alaptarea? Afla AICI Ce complicatii pot aparea!

Alaptarea trebuie sa fie „la cerere”, atunci cand copilul ii este foame. In general la fiecare 1 ½ pana la 3 ore. Pe masura ce bebelusul creste o sa se hraneasca din ce in ce mai rar si poate dezvolta un program de alaptare. Unii ar putea fi hraniti la fiecare ora si jumatate, in timp ce altii la 2 sau 3 ore. Nou-nascutii nu ar trebui sa stea fara hrana mai mult de 4 ore, chiar si peste noapte.

Cum imi pot da seama cand copilul meu e gata sa manance?

Este, in general, recomandat sa il hranesti pe cel mic  ori de cate ori ii este foame. Dar, in ciuda ceea ce unii parinti ar putea crede, plansul este un semn tardiv de foame. Ar trebui sa incerci sa il alaptezi inainte ca cel mic  sa ii fie atat de foame incat devine foarte suparat si mai greu de calmat. Este de asemenea important sa sti ca de fiecare data cand copilul tau plange nu este neaparat un semn ca i-ar fi foame. Uneori, copiii au nevoie doar sa fie alintati sau luati in brate. Ar mai putea sa planga din cauza ca este  suprasolicitat, plictisit sau ii este prea cald ori prea rece.

Cum afecteaza marimea sanilor alaptarea. Afla AICI.

Semnele care ne arata ca celui mic ii este foame:

– deplaseaza capul dintr-o parte în alta

–  deschide gura

–  scoate limba afara

– punandu-si mainile in gura

– strangerea buzele, ca si in cazul in care ar suge

– baga nasul in sanii mamelor.

Imagine de Adina Voicu de la Pixabay

Data articol: 14/11/2022