Ce trebuie sa stii despre scaunul bebelusului

by Sfatul Parintilor | 04/02/2024 18:10

Este o provocare sa fii parinte de bebelus. Chiar daca nu esti la prima experienta, tot vor fi lucruri pe care sa nu le stii si care sa te sperie putin.

Iata 12 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scaunul bebelusului.

Primul scaun se numeste meconiu

Primul scaun al bebelusului este negru si lipicios. El este prezent in intestinele bebelusului inca din faza intrauterina. In primele doua zile, bebelusul ar trebui sa aiba doua scaune, inchise la culoare.

Petele roz in scutecul bebelusului sunt normale – la inceput

In primele cateva zile de la nastere, cristalele de acid uric pot lasa niste pete roz-portocalii-rosii, asemanatoare cu rugina pe scaun. Ele sunt normale in primele trei zile de la nastere. Daca ele persista, cere sfatul medicului.

Scaune deschise la culoare

Incepand cu ziua a treia de la nastere, scaunele bebelusului incep sa se deschida la culoare (sunt mai verzulii). Daca scaunul este tot inchis la culoare, consulta un pediatru.

Tratarea diareei la bebelusi in 4 pasi simpli[1]

Scaune galben-mustar

Incepand din ziua a patra, scaunele bebelusului ar trebui sa capete o tenta galben-mustar (sau verde deschis, sau portocaliu). Pe masura ce scaunele se deschid la culoare, vor fi si mai apoase in consistenta si intr-o cantitate mai mare.

Scutece schimbate mai des

In primele cinci zile de la nastere, bebelusul va schimba cel putin tot atatea scutece cate zile are. Adica, in prima zi, cel putin un scutec, in a doua zi, cel putin doua etc. Incepand din ziua a cincea, un bebelus ar trebui sa fie schimbat de cel putin 5 ori in 24 de ore. Scaunul ar trebui sa aiba o culoare pala, fara sa fie urat mirositor.

Totul despre alimentatia diversificata la bebelusi[2]

Trei scaune galben-mustar pe zi

Incepand din ziua a cincea de la nastere, trei scaune ar trebui sa aiba culoarea galben-mustar. Cu cat este hranit mai mult, cu atat scaunele vor fi mai multe. Scaunul bebelusilor alaptati este galben-mustar, cu o consistenta apoasa. Scaunul bebelusilor hraniti cu formula de lapte este mai maroniu, are o consistenta mai densa.

Scaun verde poate inseamna prea mult lapte

Cateodata, daca scaunul este verde, poate insemna ca mama are prea mult lapte. Cere sfatul medicului daca observi la bebelus urmatoarele semne:

– schimbi mai mult de 5 scutece pe zi

– scaunele apar dupa fiecare masa, sunt explozive, spumoase, de culoare verde.

– bebelusul este agitat dupa ce mananca, are gaze si trage vanturi.

– ia mult in greutate

– scuipa mult lapte dupa ce mananca.

Dupa 6 saptamani, scaunele se raresc

In jurul varstei de 6 saptamani, scaunele bebelusului se raresc. Unii pot avea un scaun la una-doua zile. Atat timp cat scaunul este apos si mult din punct de vedere cantitativ, nu trebuie sa te ingrijorezi.

Cand incepe diversificarea

Dupa varsta de 6 luni, cand ar trebui inceputa diversificarea, vor aparea modificari semnificative in ceea ce priveste scaunul. Acesta va capata o consistenta mai densa si va avea culoarea in functie de ce mananca bebelusul.

Daca mananca morcov, dovleac, scaunul va fi portocaliu. Daca mananca afine, scaunul va fi purpuriu. De asemenea, in scaun pot ramane resturi nedigerate.

Cere sfatul medicului daca…

– scaunul este cu sange

– scaunul contine mucus

– scaunul este negru (dupa mai multe zile de la nastere)

– scaunul este alb.

Cand bebe nu are scaun

Daca bebelusul nu are scaun, cere sfatul medicului. Nu aplica niciun tratament dupa ureche, fie el si naturist, pentru a stimula tranzitul nou-nascutului. De asemenea, orice tratament legat de colici, gaze, balonare etc. Trebuie recomandat de medicul pediatru.

De ce este importanta monitorizarea scaunului

Poate ca te intrebi de ce trebuie sa stii atat de multe despre scaunul unui nou-nascut. Ei bine, scaunul bebelusului este un indicator foarte bun asupra alimentatiei nou-nascutului, daca el primeste sau nu suficienta hrana.

Daca ai orice ingrijorare legata de scaunul bebelusului sau alimentatia acestuia, cere sfatul medicului.

Sursa: bellybelly.com.au

Imagine de Cheryl Holt[3] de la Pixabay[4]

Endnotes:
  1. Tratarea diareei la bebelusi in 4 pasi simpli: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/ingrijire-bebelusi/tratarea-diareei-la-bebelusi-in-4-pasi-simpli/
  2. Totul despre alimentatia diversificata la bebelusi: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/alimentatie-bebelusi/totul-despre-alimentatia-diversificata-la-bebelusi/
  3. Cheryl Holt: https://pixabay.com/ro/users/cherylholt-209609/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=990691
  4. Pixabay: https://pixabay.com/ro//?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=990691

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/ingrijire-bebelusi/ce-trebuie-sa-stii-despre-scaunul-bebelusului/