7 curiozitati bizare despre bebelusi. Tu le stiai?

by Sfatul Parintilor | 03/05/2016 21:04

Bebelusii sunt un adevarat miracol, iar lumea stiintifica nu a epuizat lista lucrurilor uimitoare pe care le fac, chiar daca sunt atat de mici.

 

Iata 7 curiozitati bizare despre bebelusi. Tu le stiai?

 

  1. Nu stiu gustul sarat

Desi bebelusii se nasc cu simturi puternice, nu cunosc gustul sarat. Abia dupa varsta de 4 luni il pot simti. Pana atunci, insa, stiu ce inseamna dulce, acru si amar.

 

 

  1. Plang fara lacrimi

Bebelusii plang destul de mult, dar n-au lacrimi pentru ca nu sunt functionale canalele lacrimale. Acestea devin viabile intre trei si 12 saptamani.

 

 

  1. N-au rotula

Daca i-ai face bebelusului o radiografie ai descoperi ca in locul in care ar trebui sa fie rotula este ceva foarte mic. Motivul: oasele si cartilagiile se vor intari treptat. Cartilagiilor le trebuie intre trei si cinci ani sa se maturizeze. Lipsa rotulei are rolul ei: tesuturile moi vor absorbi socurile atunci cand bebelusul va merge de-a busilea si cand vor cadea exersand mersul.

 

  1. Au mai multe oase decat adultii

Bebelusii au 300 de oase, comparativ cu 206 cat au adultii. Unele oase vor fuziona pe masura ce se osifica in primul an de nastere. De exemplu, oasele craniului se vor lipi pana la implinirea varstei de 2 ani.

 

 

  1. Au menstruatie

In perioada intrauterina, bebelusii sunt expusi la o cantitate foarte mare de hormoni feminini (estrogen). La nastere, dupa „deconecatarea” de mama, nivelul de estrogen scade rapid si poate aparea la fetite pseudomenstruatia. Nu te speria daca vei vedea cateva picaturi de sange pe scutecul fetitei. Se intampla la aproximativ un sfert dintre bebeluse, in primele 7 zile de la nastere.

 

  1. Au lactatie

Aceiasi hormoni care duc la aparitia pseudomenstruatiei pot cauza galactorea, un fenomen care presupune faptul ca bebelusilor li se scurge lapte din sfarcuri. Fenomenul apare atat la baieti, cat si la fetite si nu este ceva periculos. Poate persista pana la aproximativ doua luni. In folclorul european, laptele provenit de la bebelusi este considerat laptele vrajitoarelor si are proprietati magice.

 

 

  1. Isi amintesc gustul din uter

Bebelusii recunosc multe arome pe care le-au simtit in pantece, incepand din a patra – a cincea luna de sarcina. Specialistii spun ca lichidul amniotic este influentat de alimentele pe care mama le-a consumat in timpul sarcinii, iar aceste arome vor fi preferatele bebelusului dupa nastere.

 

 

Sursa: rd.com

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/7-curiozitati-bizare-despre-bebelusi-tu-le-stiai/