5 lucruri pe care nu le stiai despre dintii de lapte - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

5 lucruri pe care nu le stiai despre dintii de lapte

despre dintii de lapte

5. Dintii de lapte cariati inseamna probleme dentare mai tarziu in viata

Iata de ce e foarte important sa ai grija de dantura micutului de timpuriu si sa il protejezi de cariile de biberon. Cum spuneam si la inceput, ingrijirea dintilor incepe inca din perioada sarcinii, cand alimentatia mamei este cruciala pentru dezvoltarea micutului (inclusiv a danturii lui). Mai apoi, trebuie sa acorzi o atentie deosebita dietei tale in perioada de alaptare, pentru ca meniul tau poate influenta cresterea dintisorilor de lapte ai copilului.

Te mai poate interesa: Ce poti face cu celulele stem din dintii de lapte ai copiilor

Indrumari pentru mamici

Cum dintii de lapte cariati strica dantura permanenta, facandu-ti puiul sa petreaca multe ore pe scaunul dentistului mai tarziu in viata, iata cateva sfaturi utile care va vor scuti de multe neplaceri:

– Nu lasa bebelusul sa adoarma cu biberonul in gura, daca in sticluta are lapte, ceai sau suc (doar apa e in regula): aceste lichide, oricat de pretioase ar fi pentru cresterea lui, contin zahar, care favorizeaza aparitia cariilor de biberon.
– Curata-i mereu gingiile dupa masa cu un tifon umed, pentru a preveni cariile de biberon. Zaharul din alimente trebuie curatat frecvent de pe gingii si dintisori, pentru ca altfel cariile iti vor impiedica puiul sa se hraneasca. Mai mult, cariile aparute la varste fragede fac ca bacteriile sa se instaleze permanent in gura copilului, ducand la o viata intreaga de probleme dentare.
– Incepe periajul dintilor imediat ce au inceput sa erupa: foloseste o pasta cu fluor si o periuta moale, special creata pentru copii, si deprinde-ti micutul cu igiena dentara inca de la primul dintisor aparut. Invata-l sa-si perieze dintii de 2 ori pe zi, atat pe partea din fata cat si din spate – cat e prea mic, curata-i tu dintisorii in locul lui. Periajul ar trebui sa dureze in total 2 minute, daca micutului i-au crescut toti dintisorii de lapte (20 la numar).
– Nu baga in gura suzeta bebelusului – Chiar daca suna ciudat, e posibil sa faci asta fara sa-ti dai seama, in gluma, in joaca sau ca sa-ti distrezi puiul cand plange si e agitat. Trebuie sa stii insa ca bacteriile raspunzatoare pentru aparitia cariilor pot trece foarte usor de la mama la copil, asa ca evita sa bagi in gura suzeta micutului sau sa impartiti tacamurile la masa (nu gusta mancarea bebelusului direct din lingurita cu care il hranesti).

Autor: Alexandra NEDELCU

foto: Depositphotos.com

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 22/07/2022