10 mituri despre alăptare, află adevărul de la doctori

by Sfatul Parintilor | 28/08/2014 16:00

Alăptarea la sân este unul dintre argumentele care stârnesc o plăcere deosebită pentru apropiaţii mamei de a-şi da cu părerea. Toţi par să ştie dacă îi este foame copilului, dacă e sătul, sau chiar cât de bună este compoziţia laptelui matern. E un fenomen care poate părea distractiv pentru mamele care au deja experienţă, dar pentru tine, dacă eşti la primul bebeluş, poate deveni un factor de stres.

 

 

Iată câteva mituri despre care cu siguranţă ai auzit:

 

 

1. Alăptarea te îngraşă

Alăptarea presupune eliminarea a 500 de calorii într-o zi. La fel ca în timpul sarcinii, şi în perioada de alăptare trebuie să ai grijă la alimentaţie, să fie sănătoasă şi echilibrată. Nu este nevoie să mănânci ca pentru doi. E adevărat că mamele care nu alăptează, în cele mai multe cazuri, rămân cu un surplus de kilograme pe o perioadă mai lungă. Dacă doreşti să slăbeşti în timp ce alăptezi, poţi face mişcare împreună cu copilul, să vă plimbaţi zilnic de exemplu 45 de minute.

 

 

2. Dacă alăptezi nu poţi face sport

Asta este doar o scuză pentru a nu te antrena. În realitate, ideea nu are niciun fundament. Nu există niciun motiv să nu poţi alăpta după ce ai făcut gimnastică. Convingerea că cel mic ar refuza laptele matern după ce ai făcut exerciţii a apărut probabil la gândul că transpiraţia sărată din jurul mamelonului, care e total diferită de dulcele lapte matern, nu ar fi pe placul micuţului. În cazul în care bebeluşul se strâmbă, tot ce trebuie să faci este să ştergi uşor sânul.

 

 

3. Trebuie să foloseşti ambii sâni la fiecare sesiune de alăptare

Este adevărat. E important ca bebeluşul să stea cât doreşte la sân. În momentul în care s-a dezlipit singur de la sân, satisfăcut, îl poţi muta la celălalt sân dacă dă semne că încă îi este foame. Dacă oferi ambii sâni la fiecare sesiune de alăptare, mai ales în primele săptămâni, te ajută să creşti producţia de lapte.

 

 

4. În perioada de alăptare trebuie să bei cel puţin 3 litri de lichid pe zi

Fals. Este important să bei, dar nu trebuie să te forţezi. De obicei este indicat să bei un pahar cu apă înainte şi după alăptare. Dacă bei lichid în exces, există riscul să reţii apă la sâni, în faţa glandei şi să faci un edem care să-l deranjeze pe bebeluş la supt.

 

 

5. Trebuie să speli mamelonul înainte de a alăpta

Nici vorbă! Alăptatul la sân este diferit de alăptarea artificială, iar acest mit derivă de la faptul că suzeta biberonului poate avea bacterii ce pot contamina laptele. Dacă lipeşti copilul de sân în realitate îl fereşte de infecţii. Mai mult, spălând de fiecare dată mamelonul, adăugi paşi în plus la procesul de hrănire şi îndepărtezi uleiuri importante care protejează şi lubrifiază areola.

 

 

 

6. Folosirea tetinei poate dăuna alăptării

Adevărat. Tetina unui biberon poate crea confuzie şi îi dăunează bebeluşului care învaţă să sugă la sân. Tetina are o formă definită şi provoacă stimularea puternică a vălului palatin, deci şi reflexul de a suge. Mamelonul în schimb are o formă şi o consistenţă mult mai moale, iar micuţul ar putea să nu mai simtă aceeaşi stimulare, astfel nu va suge la fel de eficace. În plus, mamelonul mamei formează prin alăptare vălul palatin al copilului.

 

 

7. Alăptarea cauzează pierderea părului

Nimic mai fals! În timpul sarcinii, hormonii determină ca părul, unghiile şi pielea să arate minunat. Odată ce încetează starea de graviditate, scăderea hormonilor cauzează evident pierderea părului care nu a căzut. Tot ce trebuie să faci este să ai răbdare ca exfolierea capilară să reintre în ritmul normal.

 

 

8. Trebuie să opreşti alăptarea dacă cel mic are diaree

Este doar un mit. Medicamentul ideal împotriva virusului bebeluşului este chiar laptele matern, care conţine factori care protejează sistemul gastrointenstinal. Cel mic nu are nevoie de niciun lichid atâta timp cât este alăptat frecvent, în aşa fel încât să eviţi deshidratarea.

 

 

9. Nu poţi alăpta dacă ai sânul mic

Dimensiunea sânului nu are nicio legătură cu alăptarea. Producţia de lapte este independentă de forma şi mărimea sănilor, aşa că nu ai nicio oprelişte.

 

 

10. Dacă iei antibiotic nu mai poţi alăpta

Poţi continua să alăptezi fără grijă, chiar dacă eşti sub tratament. Tot ceea ce trebuie să faci este să iei antibiotice compatibile cu alăptarea. Sfătuieşte-te cu medicul despre medicamentaţia cea mai potrivită.

 

Iată doar câteva exemple de mituri. Cu siguranţă ai auzit mult mai multe zvonuri, aşa că orice nelămurire o poţi spulbera cu ajutorul medicului nostru. Nu ezita să-i ceri părerea pe site-ul http://www.nutricia.ro/parinti/alaptarea/adevar-nu-zvon[1]. Astfel, eşti informată şi poţi fi şi premiată! Dacă intri în concursul ,,Adevăr, nu zvon!”, poţi câştiga premii importante.

Endnotes:
  1. http://www.nutricia.ro/parinti/alaptarea/adevar-nu-zvon: http://www.nutricia.ro/parinti/alaptarea/adevar-nu-zvon

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/10-mituri-despre-alaptare-afla-adevarul-de-la-doctori/