Infectiile urechii la bebelusi. Cum iti dai seama ca are infectie la urechi. Cand trebuie sa mergi la medic

by Sfatul Parintilor | 13/09/2022 18:10

Infectiile urechii la bebelusi. Infectiile auriculare sunt foarte comune la bebelusi, asa ca toti parintii trec prin aceasta etapa, de ingrijorare si goana dupa tratamentul cel mai bun. De fapt, aceste infectii sunt atat de frecvente incat au devenit a doua cea mai raspandita afectiune la copii, dupa raceala.

Cam jumatate dintre bebelusi fac cel putin o infectie a urechii pana la prima aniversare. Iar trei din patru copii contracteaza o astfel de infectie pana la implinirea varstei de 3 ani.

Infectiile urechii la bebelusi. Cum iti dai seama ca bebe are o infectie auriculara?

Cel mai simplu mod de a depista o infectie a urechii – sau orice alta problema de sanatate, de altfel – este sa fii atenta la schimbarile de dispozitie ale micutului tau. Daca observi ca bebelusul devine agitat si plange mai mult decat de obicei, inseamna ca este ceva in neregula. In cazul in care face si febra (usoara sau mai severa), ai inca un indiciu important. Infectiile auriculare tind sa apara imediat dupa o raceala sau o sinuzita. Asa ca tine cont si de acest aspect.

Citeste si: Afla legatura dintre infectiile din timpul sarcinii si autismul la bebelus[1]

Alte simptome ale unei infectii la ureche:

– Bebelusul trage de ureche sau o apuca foarte des cu manuta. Acesta poate fi un semn ca are dureri. Totusi, nu intra in panica de fiecare data cand puiul tau duce mana la ureche; bebelusii se trag singuri de urechiuse in joaca (fara sa aiba neaparat un motiv), asa ca, daca nu observi si alte simptome, nu e cazul sa te ingrijorezi ca s-ar putea sa fie bolnavior.

– Micutul are varsaturi sau diaree. Virusul sau bacteria care i-a provocat infectia urechii poate afecta in acelasi timp si tractul gastrointestinal.

– Ii scade pofta de mancare. Asa cum ai aflat mai sus, din cauza unei infectii auriculare, bebelusul poate avea si probleme cu stomacelul. De altfel, s-ar putea sa aiba dureri la inghitire sau la mestecare. Prin urmare va refuza sanul sau biberonul dupa cateva inghitituri.

– Scurgeri galbui sau albe din ureche. Acest lucru se intampla rar. Insa este un indiciu clar ca e vorba de o infectie. O astfel de scurgere semnaleaza ca exista o mica gaura in timpan. Nu te alarma – odata ce infectia e tratata, locul se va vindeca.

– Urechea emana un miros neplacut. In cazul unei infectii auriculare, s-ar putea sa observi un miros neplacut care vine din urechea micutului.

– Bebe nu mai doarme bine. Cand bebelusul sta intins, durerile provocate de infectia urechii sunt mai mari, asa ca micutul va avea probleme de somn.

De ce apar infectiile urechii la bebelusi?

Infectiile auriculare sunt cauzate de o bacterie sau de un virus. Acest lucru se intampla cand in zona din spatele timpanului se acumuleaza fluid, care atrage bacterii, ducand la dezvoltarea unei infectii. In mod normal, orice fluid care patrunde in aceasta zona (de exemplu, atunci cand ii faci baita bebelusului si ii intra apa in urechi) iese imediat afara prin trompa lui Eustachio, un canal care face legatura intre timpan (urechea medie) si nazofaringe (partea din spate a nasului si a gatului). Insa, daca exista un blocaj in trompa lui Eustachio – asa cum se intampla cand racim, avem o sinuzita sau o alergie sezoniera –, fluidul ramane prins in urechea medie.

Bacteriile prospera in spatii intunecate, umede si cu caldura, asa ca un timpan plin de fluid e mediul perfect pentru inmultirea lor. Pe masura ce infectia se agraveaza, inflamatia din spatele timpanului si din interiorul lui tinde sa creasca, provocand durere si disconfort. De asemenea, bebelusul poate face febra, ca raspuns la efortul organismului de a lupta cu infectia. Termenul medical pentru aceasta afectiune – inflamarea urechii medii, cu acumulare de fluid, durere, un timpan inrosit si, cateodata, febra – este otita medie acuta.

Bebelusii sunt mai vulnerabili la astfel de infectii deoarece, la ei, trompa lui Eustachio este mai scurta (de aproape 1,25 cm) si sta orizontal. La adulti, trompa lui Eustachio are o lungime tripla si are o pozitie verticala, permitand drenarea mai usoara a fluidelor. Un lucru important pe care trebuie sa-l stii este ca suptul suzetei poate creste riscul de infectii ale urechii medii la bebelusi si la copilasii mai mari. Potrivit unui studiu, incidenta infectiilor auriculare este cu 33% mai scazuta la bebelusii care nu sunt deprinsi cu suzeta.

Nu rata nici: Ochi lipiciosi la bebelus? Iata ce e de facut[2]

Cat de periculoase sunt infectiile urechii la bebelusi?

O infectie severa sau lasata netratata poate cauza rupturi la nivelul timpanului. Acestea nu sunt frecvente si, in general, se vindeca repede de la sine, insa e important sa mergi cu bebelusul la medic pentru un consult ulterior, ca sa te asiguri ca infectia a disparut si ca timpanul s-a refacut complet. De asemenea, infectiile auriculare recurente pot duce la pierderea auzului si la aparitia cicatricelor. In cazuri foarte rare, o infectie netratata poate determina aparitia mastoiditei (inflamarea mastoidei, adica proeminenta osului temporal, situata in spatele urechii) sau a meningitei.

Infectiile urechii la bebelusi. Cand trebuie sa chemi medicul?

Chiar de la primul semn de infectie. Medicul ORL va examina urechea bebelusului cu otoscopul, pentru a vedea daca timpanul este rosu si proeminent. Un alt examen medical pe care specialistul il va face este cel cu otoscopul pneumatic, un instrument care sufla putin aer in canalul auditiv, pentru a stimula miscarea timpanului – daca exista o acumulare de fluid, timpanul nu se va mai putea misca inainte si inapoi, ca in mod normal.

Cum se trateaza infectiile urechii la bebelusi?

Tratamentul infectiilor auriculare depinde de ce anume le-a provocat. Daca este vorba despre o infectie virala, atunci tratamentul va fi simptomatic – se administreaza medicamente pentru ameliorarea simptomelor: analgezice, antipiretice, decongestionante, insa doar cu avizul medicului. Pana la urma, infectia va disparea de la sine. Totusi, daca este vorba despre o cauza bacteriana, administrarea unor antibiotice devine obligatorie. Medicamentele trebuie prescrise de catre un doctor specialist, si numai dupa consultarea copilului.

Ce poti face ca sa previi infectiile urechii la bebelusi?

Infectiile urechii nu sunt contagioase, dar cele respiratorii, care le preced sau le acompaniaza, pot fi usor transmise de la o persoana la alta. Pentru a reduce raspandirea microbilor, trebuie sa ai mare grija la igiena, atat a ta, cat si a bebelusului.

Nu rata nici informatiile despre: Otita la copii. Ghid despre infectiile urechii pe care toti parintii trebuie sa-l citeasca[3]

1. Spala-te pe maini des (precum si manutele bebelusului)

Intotdeauna dupa folosirea toaletei, dupa schimbarea scutecelor si inainte de a prepara mancarea si de a manca. De asemenea, poti incerca punerea in aplicare a acestor sfaturi de prevenire.

2. Fa-i vaccinurile la zi

Imunizarea ajuta la prevenirea anumitor afectiuni, ce pot duce la infectiile auriculare. Daca micutul tau a avut infectii repetate, in special dupa accese de gripa, ar trebui sa iei in calcul un vaccin antigripal anual, dar este bine sa discuti mai intai cu medicul pediatru.

3. Alapteaza-ti bebelusul minimum 6 luni

Un studiu recent efectuat a scos la iveala faptul ca micutii care sunt alaptati la san in primele sase luni de viata au un risc mult mai scazut de a face infectii auriculare. De fapt, acest risc este cu 70% mai mare la bebelusii care sunt hraniti cu lapte praf.

4. Tine-ti micutul la distanta de fumul de tigara

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca micutii care au parinti fumatori au un risc mai ridicat de a face infectii auriculare si de a avea probleme de auz. Copiii care traiesc alaturi de un parinte fumator au 37% mai multe sanse de a face infectii la urechea medie. De asemenea, daca micutii au o mama fumatoare, au un risc mai ridicat cu 62% de a face astfel de infectii.

Chiar si un singur week-end petrecut in aceeasi locuinta cu un fumator ii poate dauna semnificativ bebelusului si ii creste sansele de a face o asemenea infectie. Fumul de tigara pare sa blocheze sistemul imunitar, facand dificila lupta organismului impotriva infectiilor. Nu lasa oamenii sa fumeze in casa ta si tine-ti micutul departe de locurile in care se fumeaza!

Este necesar un tub de drenaj?

Daca puiul tau are infectii auriculare repetate – de fapt, o infectie care persista luni de zile in ciuda tratamentului cu antibiotice –, te poti gandi la o astfel de procedura. Aceasta interventie este efectuata si in cazul copiilor cu secretia otica persistenta dar care nu au o infectie. Tubul de drenaj se insereaza in timpan, pentru a permite eliminarea fluidelor.

Acest tub impiedica, de fapt, acumularea secretiilor si previne in acest mod aparitia repetata a infectiilor. Tuburile raman inserate pentru 6-12 luni. In orice caz, este indicat sa discuti cu medicul specialist inainte de a solicita o astfel de procedura.

Autor: Alexandra NEDELCU

Imagine de tung256[4] de la Pixabay[5]

Endnotes:
  1. Afla legatura dintre infectiile din timpul sarcinii si autismul la bebelus: https://sfatulparintilor.ro/sarcina/in-timpul-sarcinii/afla-legatura-dintre-infectiile-din-timpul-sarcinii-si-autismul-la-bebelus/
  2. Ochi lipiciosi la bebelus? Iata ce e de facut: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/ingrijire-bebelusi/ochi-lipiciosi-la-bebelus/
  3. Otita la copii. Ghid despre infectiile urechii pe care toti parintii trebuie sa-l citeasca: https://sfatulparintilor.ro/adolescenti/sanatate-adolescenti/otita-la-copii-ghid-despre-infectiile-urechii-pe-care-toti-parintii-trebuie-sa-l-citeasca/
  4. tung256: https://pixabay.com/ro/users/tung256-4583107/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=2545756
  5. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=2545756

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/ingrijire-bebelusi/infectiile-urechii-la-bebelusi-cum-iti-dai-seama-ca-are-infectie-la-urechi-cand-trebuie-sa-mergi-la-medic/