Infectiile urechii la bebelusi. Cum iti dai seama ca are infectie la urechi. Cand trebuie sa mergi la medic - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Infectiile urechii la bebelusi. Cum iti dai seama ca are infectie la urechi. Cand trebuie sa mergi la medic

infectiile urechii la bebelus - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - ears-2545756_1920

Infectiile urechii la bebelusi. Cand trebuie sa chemi medicul?

Chiar de la primul semn de infectie. Medicul ORL va examina urechea bebelusului cu otoscopul, pentru a vedea daca timpanul este rosu si proeminent. Un alt examen medical pe care specialistul il va face este cel cu otoscopul pneumatic, un instrument care sufla putin aer in canalul auditiv, pentru a stimula miscarea timpanului – daca exista o acumulare de fluid, timpanul nu se va mai putea misca inainte si inapoi, ca in mod normal.

Cum se trateaza infectiile urechii la bebelusi?

Tratamentul infectiilor auriculare depinde de ce anume le-a provocat. Daca este vorba despre o infectie virala, atunci tratamentul va fi simptomatic – se administreaza medicamente pentru ameliorarea simptomelor: analgezice, antipiretice, decongestionante, insa doar cu avizul medicului. Pana la urma, infectia va disparea de la sine. Totusi, daca este vorba despre o cauza bacteriana, administrarea unor antibiotice devine obligatorie. Medicamentele trebuie prescrise de catre un doctor specialist, si numai dupa consultarea copilului.

Ce poti face ca sa previi infectiile urechii la bebelusi?

Infectiile urechii nu sunt contagioase, dar cele respiratorii, care le preced sau le acompaniaza, pot fi usor transmise de la o persoana la alta. Pentru a reduce raspandirea microbilor, trebuie sa ai mare grija la igiena, atat a ta, cat si a bebelusului.

Nu rata nici informatiile despre: Otita la copii. Ghid despre infectiile urechii pe care toti parintii trebuie sa-l citeasca

1. Spala-te pe maini des (precum si manutele bebelusului)

Intotdeauna dupa folosirea toaletei, dupa schimbarea scutecelor si inainte de a prepara mancarea si de a manca. De asemenea, poti incerca punerea in aplicare a acestor sfaturi de prevenire.

2. Fa-i vaccinurile la zi

Imunizarea ajuta la prevenirea anumitor afectiuni, ce pot duce la infectiile auriculare. Daca micutul tau a avut infectii repetate, in special dupa accese de gripa, ar trebui sa iei in calcul un vaccin antigripal anual, dar este bine sa discuti mai intai cu medicul pediatru.

3. Alapteaza-ti bebelusul minimum 6 luni

Un studiu recent efectuat a scos la iveala faptul ca micutii care sunt alaptati la san in primele sase luni de viata au un risc mult mai scazut de a face infectii auriculare. De fapt, acest risc este cu 70% mai mare la bebelusii care sunt hraniti cu lapte praf.

4. Tine-ti micutul la distanta de fumul de tigara

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca micutii care au parinti fumatori au un risc mai ridicat de a face infectii auriculare si de a avea probleme de auz. Copiii care traiesc alaturi de un parinte fumator au 37% mai multe sanse de a face infectii la urechea medie. De asemenea, daca micutii au o mama fumatoare, au un risc mai ridicat cu 62% de a face astfel de infectii.

Chiar si un singur week-end petrecut in aceeasi locuinta cu un fumator ii poate dauna semnificativ bebelusului si ii creste sansele de a face o asemenea infectie. Fumul de tigara pare sa blocheze sistemul imunitar, facand dificila lupta organismului impotriva infectiilor. Nu lasa oamenii sa fumeze in casa ta si tine-ti micutul departe de locurile in care se fumeaza!

Este necesar un tub de drenaj?

Daca puiul tau are infectii auriculare repetate – de fapt, o infectie care persista luni de zile in ciuda tratamentului cu antibiotice –, te poti gandi la o astfel de procedura. Aceasta interventie este efectuata si in cazul copiilor cu secretia otica persistenta dar care nu au o infectie. Tubul de drenaj se insereaza in timpan, pentru a permite eliminarea fluidelor.

Acest tub impiedica, de fapt, acumularea secretiilor si previne in acest mod aparitia repetata a infectiilor. Tuburile raman inserate pentru 6-12 luni. In orice caz, este indicat sa discuti cu medicul specialist inainte de a solicita o astfel de procedura.

Autor: Alexandra NEDELCU

Imagine de tung256 de la Pixabay

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 13/09/2022