Deshidratarea la bebelusi. Semne de deshidratare! Ce trebuie facut - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Deshidratarea la bebelusi. Semne de deshidratare! Ce trebuie facut

Deshidratarea la bebelusi- sfatulparintilor.ro - pixabay-com - baby-feet-2612403_1920

Cum previn deshidratarea la bebelusi?

Nu trebuie decat sa te asiguri ca micutul bea suficiente lichide. Mai ales in zilele calduroase sau daca e racit. Continua sa-l hranesti (alaptat sau cu biberonul) si, daca bebelusul a implinit deja 6 luni, iti poti da si putina apa – cam 120 ml pe zi, daca micutul nu a trecut inca la alimentatia solida (in cazul in care ati „cucerit“ deja acest prag, ii poti da ceva mai multa apa).

Retine insa ca nu este indicat sa dai apa unui bebelus mai mic de 6 luni, decat daca asa iti spune medicul. Inainte de aceasta varsta, apa nu e necesara, pentru ca micutul isi va lua din lapte hidratarea de care are nevoie. Ba mai mult, s-ar putea chiar sa-i dauneze. Exista situatii in care apa poate fi periculoasa pentru bebelusi. Cat priveste sucurile, situatia e similara: nu sunt permise inainte de varsta de 6 luni si oricum nu au niciun aport nutritional pentru copii, indiferent de varsta. Asa ca te poti lipsi de ele.

In cazul in care micutul tau are peste 6 luni si i-ai dat deja suc, nu mari cantitatea pe care o bea zilnic gandindu-te ca il va feri de deshidratare. Ceea ce poti totusi sa faci este sa-i diluezi in schimb sucul cu apa, ca sa-i cresti portia de lichide pe zi. De altfel, medicii pediatri recomanda limitarea cantitatii de suc la 120-180 ml pe zi pentru copiii intre 1 si 6 ani. Asadar, daca bebe bea acum 90-120 ml de suc pe zi, dilueaza-l in 180-240 ml de apa. Bineinteles, nu ii da niciodata bebelusului sucuri acidulate, indiferent de varsta; nu sunt deloc sanatoase si ii strica dintii (ar fi indicat sa renunti si tu la ele!).

Te mai poate interesa si: Alimente si bauturi care iti deshidrateaza corpul

Deshidratarea la bebelusi. Situatii speciale

– Deshidratarea la bebelusul cu febra

In astfel de cazuri, sugarul trebuie sa bea cat mai multe lichide. Daca observi ca are probleme la inghitire, cere sfatul medicului si intreaba-l daca ii poti da un analgezic pentru copii, de genul acetaminofenului sau ibuprofenului, ca sa-i aline disconfortul – asta in cazul in care bebelusul are peste 6 luni.

 

– Deshidratarea la bebelusul supraincalzit

In zilele toride, cand bebelusul e activ, se agita mult si transpira abundent, poate pierde usor fluide, ajungandu-se la deshidratare. Acelasi lucru se poate intampla si iarna, cand bebe e imbracat gros iar in casa duduie caloriferele. Asa ca ai grija sa-i dai micutului multe lichide cand e cald afara sau cand l-ai infofolit prea tare si ai dat termostatul la maxim.

 

– Deshidratarea la bebelusul cu diaree

Bebelusii cu probleme digestive si intestinale, in special cei bolnavi de gastroenterita acuta, pierd multe fluide din cauza episoadelor de varsaturi si diaree. In astfel de situatii, cea mai proasta idee este sa-i dai suc de fructe, pentru ca ii va inrautati simptomele. Limiteaza-te la alaptare, ca sa-i refaci echilibrul hidric din corp (hraniri mai dese), si eventual da-i apa sau bauturi cu electroliti, daca are varsta potrivita.

De asemenea, nu incerca sa-i administrezi medicamente antiemetice sau pentru reglarea tranzitului intestinal, decat daca asa ti-a indicat medicul. Poti vedea foarte usor daca deshidratarea bebelusului e cauzata e diaree verificandu-i scutecul: scaunele ar trebui sa fie foarte moi; in caz contrar, cand deshidratarea e provocata de varsaturile excesive sau de consumul insuficient de fluide, scaunele vor fi mai rare.

 

– Deshidratarea cand bebelusul vomita mult

Virusurile si infectiile intestinale pot duce rapid la deshidratare, pentru ca bebelusul va avea accese de varsaturi, pierzand astfel multe fluide. Ca atare, incearca sa-i dai lichide cate putin, in cantitati foarte mici – in jur de o lingurita (5 ml) la fiecare 10 minute, timp de 2 ore –, pana cand i se linisteste burtica. Dupa aceea, poti creste cantitatea la 2 lingurite (10 ml) odata la 5 minute. Desigur, e bine sa incepi cu lapte (matern sau praf) si, daca bebe are peste 6 luni, ii poti da in plus apa. Nu uita nici de bauturile cu electroliti, care te pot ajuta sa hidratezi si un bebelus mai mic, care abia a implinit 3 luni.

 

– Deshidratarea cand bebelusul refuza sa manance lapte

Exista situatii in care bebelusul resimte durere si disconfort, iar acest lucru il face sa refuze hranirea. E vorba in special de dureri in gat, dar pot fi si afectiuni rare, cum este boala „mana-picior-gura“. Cand se intampla astfel de lucruri si observi ca puiul tau incepe sa manance mai putin, mergi cu el la un consult ca sa afli ce e in neregula si intreaba medicul daca ii poti da acetaminofen sau ibuprofen pentru copii, ca sa ii alini durerile.

Apoi continua alaptarea, hranindu-l putin si des, iar daca bebelusul are peste 6 luni ii poti da si cate putina apa (vezi cantitatile mai sus).

Autor: Alexandra NEDELCU

Imagine de Zozz_ de la Pixabay

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 19/06/2021