Cand vorbeste bebe. Cum vorbeste un copil in primul sau an de viata. Ce poti face tu pentru el - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cand vorbeste bebe. Cum vorbeste un copil in primul sau an de viata. Ce poti face tu pentru el

Sfatulparintilor » Bebeluși » Îngrijire bebelusi » Cand vorbeste bebe. Cum vorbeste un copil in primul sau an de viata. Ce poti face tu pentru el
Cand vorbeste bebe
Credit foto: Depositphotos.com

Cand vorbeste bebe. O descoperire uimitoare este aceea ca un bebelus incepe sa isi dezvolte limbajul de comunicare inca din uterul mamei! Desi bebelusul nu spune prea multe (cel putin nu in termeni pe care sa ii intelegem!) in timpul primului sau an de viata el deja incepe sa comunice si sa vorbeasca cu cei din jur.

Cercetatorii au descoperit ca bebelusii in varsta de doar doua zile sunt mai atenti la cuvintele rostite in limba lor natala si sunt capabili sa distinga sunete specifice limbii materne. In timpul sarcinii, bebelusul aude vocea mamei si alte sunete cu care devine familiar si care ii creeaza alinare si bucurie dupa nastere.

Bolile copilariei. Ce trebuie sa stii despre rujeola, varsat de vant, tuse magareasca si alte boli transmisibile in colectivitate

Dezvoltarea limbajului de comunicare pentru un copil pana intr-un an de viata consta in doua aspecte: limbajul receptiv care inseamna ascultarea si intelegerea si limbajul expresiv care presupune comunicarea anumitor emotii, sentimente si ganduri ale lui catre lumea de afara. Incearca sa stimulezi copilul cu un mediu bogat pentru dezvoltarea ambelor tipuri de limbaj.

Cand vorbeste bebe. Cum comunica bebelusul de 0-3 luni

De indata ce bebelusul tau s-a nascut, singurul mod prin care poate comunica cu tine este plansul. Da, plansul copilului este o forma de comunicare nu un motiv de panica pentru parinte. Prin plans el comunica cand e cazul sa ii schimbi scutecul, sa il hranesti, sa il alinti si tii in brate sau sa ai grija ca ceva il doare. In jurul varstei de 6 saptamani, bebelusul poate sa chicoteasca si sa rada. El invata vocile ascultandu-te pe tine. La finele acestei etape, bebelusul va recunoaste vocile familiare si va zambi atunci cand mama sau tata vorbesc, se va uita cu atentie la sunetele puternice si va plange in moduri diferite pentru nevoi diferite. Iar acestea sunt forme de comunicare ale lui cu cei din jur.

Ce poti face tu: Vorbeste si canta des copilasului tau. Vocea ta este un sunet de bucurie si confort pentru el, mai ales ca bebelusii prefera la varsta aceasta vocale rostite pe tonalitate joasa. Bebelusul ar putea incepe sa repete, sa imite anumite vocale dupa tine.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Cand vorbeste bebe. Cum comunica bebelusul de 3 – 6 luni

Copilul tau va incepe sa observe conversatiile oamenilor din jur. Incepe prin a-si misca ochii in directia sunetelor, sa raspunda la “nu”-uri si la schimbari in tonul vocii celor dragi, observa jucariile care scot sunete si incep sa raspunda la muzica.

La acest moment, bebelusul incepe si sa gangureasca si sa scoata tot felul de sunete. La finalul celor 6 luni, ganguritul va contine diverse sunete, inclusiv p, b si m. El incepe sa repete si silabe cum ar fi „ba, ba, ba” si sa isi foloseasca vocea ca sa exprime daca este fericit sau suparat, in loc sa planga ca sa comunice aceste trairi.

Bebelusul poate folosi anumite sunete particulare lui sau anumite gesturi ca sa incerce sa iti spuna ca vrea ceva sau ca vrea ca tu sa faci ceva.

Ce poti face tu: Canta cantece care ii cresc vocabularul. De exemplu, canta-i despre parti ale corpului in timp ce ii tii piciorul, mana, degetele, etc. Incepe sa ii citesti carti care includ desene mari cu fetele oamenilor, arata-i ochii, urechile, etc, cu entuziasm. Citeste-i in rime, asta ii ajuta sa dezvolte abilitatile de ascultare care il vor ajuta in etapa de pre-citire. Canta-i cantecele nostime despre cum a fost ziua ta (in timp ce ii schimbi scutecul). Implica bebelusul in “conversatie”, vorbeste-i cu entuziasm si fa pauze ca sa il provoci si obisnuiesti sa iti raspunda iar asta poate fi foarte distractiv!

Cand vorbeste bebe. Cum comunica bebelusul de 6-12 luni

Abilitatile de comunicare ale bebelusului tau progreaza cu viteza de acum! El incepe sa asculte cand i se vorbeste, se intoarce si priveste cand este strigat dupa numele sau si recunoaste cuvintele cele mai usual folosite de mama, de exemplu “suc”, “lapte”, “cana”, “carte”. Ganguritul sau incepe sa semene a vorbit, include mai multe consoane si leaga cuvintele intre ele, de exemplu „bababab tata bibibi.” El se bazeaza acum mult mai mult pe sunete care nu implica plansul ca sa iti capteze atentia si foloseste gesturi ca sa comunice, cum ar fi sa isi ridice bratele in sus ca sa fie luat in brate.

Dupa 9 luni, el va intelege despre ce vorbesti chiar daca nu poate raspunde sau repeta ceea ce spui, va recunoaste obiecte familiare cum ar fi cana, lingura, ochii, etc. Va putea raspunde la intrebari precum “vino aici” sau “mai vrei?” prin reactiile sale si poate fugi cu premergatorul spre masa sau bucatarie daca este chemat sa manance.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

La varsta de 1 an, copilul va avea cateva cuvinte rostite frecvent cum ar fi “mama, tata, papa” desi sunetele nu sunt foarte clare.

El poate rosti consoanele  “ b, d, g, n, m, h, t, c”. El va intelege si instructiuni simple cum ar fi “te rog sa bei laptele”.

Ce poti face tu: Incepe pictatul degetelor cu copilul, aceasta ii va oferi noi experiente bogate in care poate invata despre culori, despre partile corpului si ii povestesti ce face concret. Citeste-i carti potrivite varstei sale care incurajeaza copilul sa capete obiceiul orei de citit seara si sa exprime prin atins si aratat cu degetul la ce vrea. Incepe sa ii vorbesti despre sunetele facute de animale “pisica face miau, catelul face ham-ham”. Invata copilul elemente de interactiune sociala prin gestul de “pa-pa” cand va despartiti de cineva. Repeta cu el numaratul degetelelor de la maini si picioare si spune-i partile corpului cele mai cunoscute.

Cand vorbeste bebe. Important de tinut minte

  • Copiii se dezvolta diferit. Nu te alarma daca copilul tau nu respecta intocmai aceste directii generale de mai sus.
  • Daca ai anumite ingrijorari, verifica abilitatea copilului de a auzi, fii atent la posibile probleme ale urechii sau infectii.
  • Ofera-i copilului un mediu bogat care sa il sustina in dezvoltarea acestor abilitati de comunicare. Un copil mic care sta mult timp in casa, intr-un scaun de masina fara posibilitatea de a se intoarce spre locul de unde vin sunete poate pierde interesul pentru sunete noi si sa nu le observe ori sa nu intoarca capul spre ele.
  • Ofera-i copilului un mediu bogat in cuvinte, vorbe spuse si auzite si retine ca reactia lui e la fel de importanta ca a ta. Da-i ocazia sa vorbeasca si sa raspunda. Canta, asculta, vorbeste, citeste si conversati in preajma lui!

Cand vorbeste bebe. Pentru copiii care traiesc in mediu bilingv

A invata mai mult de o limba in acelasi timp de catre un bebelus caruia i se vorbeste in doua limbi in casa (de mama una, de tata alta) nu va duce la o intarziere in comunicare si vorbire. De fapt, cercetatorii au descoperit ca cei ce cresc in mediu bilingv sunt mai protejati impotriva dementei, tocmai prin folosirea mai intensa a creierului. Alte beneficii mai sunt date in abilitati cognitive mai mari la acesti copii pentru ca ei au de-a face cu expresii si comenzi in doua limbi diferite, deci cu cereri mai multe date creierului care astfel exerseaza mai mult.

Este important de precizat ca a doua limba care i se vorbeste copilului in afara de cea materna sa fie vorbita de un nativ al acelei limbi pentru ca cel mic sa asimileze vocalele corecte, consoanele si sunetele acelei limbi. In cele mai multe cazuri, un parinte este vorbitor nativ al unei limbi si celalalt al celeilalte limbi. Insa mai sunt cazuri in care parintii sunt la randul lor bilingvi. Acestia trebuie sa tina cont sa nu amestece in aceeasi propozitie cuvinte din doua limbi diferite! Este in regula sa vorbesti doua limbi in casa in acelasi timp insa asigura-te ca ii vorbesti copilului propozitii si fraze in aceeasi limba mereu.

foto: Depositphotos.com

Data articol: 14/11/2023