5 pasi catre un somn linistit pentru bebelusul tau

by Sfatul Parintilor | 13/09/2013 21:10

De ce nu doarme bebe noaptea? De ce tocmai atunci cand este somnul mai dulce se declanseaza interfonul bebelusului[1] si plansul celui mic te trezeste brusc la realitate? Exista cateva raspunsuri la problema ta si a bebelusului tau, insa raspunsurile s-ar putea sa nu fie valabile in cazul tau. Faptul ca bebelusul refuza sa doarma sau ca se trezește in toiul noptii este un fenomen des intalnit, ceea ce inseamna ca face parte din ciclul normal al vietii. Totusi, faptul ca trebuie sa va treziti din jumatate in jumatate de ora este destul de obositor si poate duce la o usoara depresie. Astfel, avem pentru voi cateva solutii pentru a-i asigura bebelusului si familiei un somn adanc si linistit.

 

 

 

Faceti si urmati un program de culcare

Daca respectati in fiecare seara o serie de activitati de rutina, bebe va face analogia intre program si culcarica, deci va fi pregatit dinainte. Programul nu trebuie sa dureze mult, puteti incepe cu o baita rapida, apoi cu imbracatul in pijamalute, iar finalul poate include o poveste sau un cantecel. Camera in care doarme bebe trebuie sa fie aerisita si curata, astfel incat micutul sa se simta confortabil. Puteti introduce in programul de culcarica si un scurt masaj, dar nu uitati ca intregul ritual nu trebuie sa dureze mai mult de o ora.

 

 

 

Asigurati-va ca aveti multa activitate in timpul zilei

Ganditi-va ca si voi aveti nopti in care va este mai greu sa dormiti pentru ca nu prea ati avut activitate in timpul zilei. Bebelusul va fi la fel daca nu are parte de ceva interactiv sau macar putin solicitant pe timp de zi. Mergeti la o plimbarica, jucati-va  sau exersati mersul pe picioruse, astfel incat seara micutul sa fie indeajuns de obosit ca sa doarma neintors. Inainte de culcarica, nu uitati ca activitatile trebuie sa fie in ton cu ora, adica totul se va incetini, facandu-l pe bebe sa perceapa activitatile mai solicitante ca fiind tipice pentru zi, iar cele mai lente, tipice pentru seara sau noapte.

 

 

Oferiti-i un ”tovaras de somnic”

Ce inseamna asta? Initial, bebele este obisnuit sa simta mirosul mamei inainte de culcare, dar pentru a-l dezvata ar fi bine daca i-ati pune o paturica sau un animalut de plus in patut. Odata ce ati ales obiectul cu care va dormi puisorul, mamica ar putea incerca sa stropeasca paturica sau jucaria cu doua, trei picaturi de lapte mamar. Chiar daca pare abominabil, s-a demonstrat ca bebelusii au mirosul foarte ascutit, astfel ca vor simti caldura si parfumul mamei odata ce se obisnuiesc sa doarma cu ”tovarasul de somnic”.

 

 

 

Lasati-l sa adoarma singurel

Daca bebele e invatat sa fie alaptat sau leganat inainte de culcare, s-ar putea sa considere ca activitatile sunt mereu consecutive, adica odata ce va fi alaptat, clar urmeaza somnul. Incercati sa-l alaptati cu o ora inainte de culcare, astfel incat dormitul sa nu urmeze imediat dupa. Daca observati ca e somnoros, puneti bebele pe spate si lasati-l asa pentru cateva minute fara sa-l leganati. Veti vedea ca micutul poate adormi si singur daca e obosit.

 

 

 

Pregatiti-va si voi de culcare

Daca bebelusul simte ca si voi va pregătiti sa stati culcati in pat, cu becul stins, va intra cu voi in aceasta rutina. Puteti sa stati impreuna cu bebe in pat, imbratisati pana cand simtiti ca micutul a adormit.

 

 

Nu uitati ca trebuie sa fiti atenti la semnele pe care vi le transmite bebelusul vostru. S-ar putea sa aiba probeleme cu somnul din cauza unei alergii sau a unei afectiuni. Daca vedeti ca noptile albe persista, sunati medicul.

 

 

Photo credit: Alessandro Pinna[2] / Foter[3] / CC BY-NC-SA[4] 

Endnotes:
  1. interfonul bebelusului: http://www.bebebliss.ro/camera-bebe/interfoane-bebe.html
  2. Alessandro Pinna: http://www.flickr.com/photos/alessandropinna/3731917394/
  3. Foter: http://foter.com
  4. CC BY-NC-SA: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/ingrijire-bebelusi/5-pasi-catre-un-somn-linistit-pentru-bebelusul-tau/