Bebelusi. Ghid complet pentru parinti in primul an de viata al bebelusului. Tot ce ai nevoie sa stii

by Sfatul Parintilor | 14/09/2023 18:10

Bebelusi. Lunga asteptare a luat sfarsit. Nou nascutul tau este in siguranta in bratele tale. Poate ca nu arata atat de perfect pe cat ti-ai imaginat, dar sentimentele tale de entuziasm si fericire pot domina pe cele de oboseala, durere si stres post-nastere.

Inainte de toate este bine sa stii ca primele sase saptamani cu bebelusul tau sunt atipice si te vor confrunta cu experiente unice pentru care este bine sa fii pregatita. Pe cat de solicitanta este perioada, pe atat de repede va trece si vor urma noi si noi provocari: colici, se hraneste sau nu se hraneste suficient? Se dezvolta sau nu se dezvolta suficient, programul de somn? Cu ce-l imbraci in primele zile si dupa aceea? Cand si cu ce se incepe diversificarea? Cand apar primii dinti? Care sunt situatiile de urgenta? Cand trebuie sa te ingrijorezi si cand nu.

Va prezentam mai jos un ghid complet pentru proaspetii parinti care dezvolta pe larg fiecare provocare de la venirea pe lume a bebelusului lor.

bebelusi - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - chlidrens-2360630_1920[1]

Bebelusi. Primele sase saptamani

Lunga asteptare a luat sfarsit. Nou nascutul este in siguranta in bratele tale. Poate ca nu arata perfect cum ti-ai imaginat. Dar sentimentele tale de entuziasm si fericire pot domina pe cele de oboseala, durere si stres post-nastere iar trairile maternitatii bat la usa.

Cu toate acestea, este bine sa stii ca primele sase saptamani cu bebelusul tau sunt atipice. Te vei confrunta cu experiente unice pentru care este bine sa fii pregatita. Pe cat de solicitanta este perioada, pe atat de repede va trece!

Prima impresie

Asteptarile tale sa intalnesti acel bebelus superb, rozaliu in obraji nu se vor materializa pana cand copilul nu are cateva luni. La nastere, micutul tau poate arata diferit decat te-ai gandit: poate avea capul alungit (din cauza trecerii prin canalul nasterii), nasul turtit, picioarele mai strambe, chipul incretit sau inrosit si un puf care ii acopera fata. Pe masura ce trec cateva zile si saptamani, puful va cadea si copilul va incepe sa arate asa cum ai visat.

Stari de oboseala

Nu dispera in fata a ceea ce se poate numi un roller coaster de emotii. Zilele si saptamanile dupa nastere vor fi cel putin haotice. Vei fi mereu obosita si dornica dupa un somn bun de o noapte intreaga.
A te simti obosita, stresata, dezamagita si coplesita de noile raspunderi din viata ta pot duce la o forma blanda de depresie. Aceasta se mai numeste si “depresia post-partum” sau “baby blues” si afecteaza o parte din noile mame.

Poti simti anxietate, tristete, lipsa de valoare, iritabilitate, poti avea dureri dese de cap si iti poate veni sa plangi. Aceasta stare poate aparea la o zi sau doua dupa nastere sau peste cateva saptamani. Alti factori care pot duce la aceasta stare de depresie sunt dezamagirea ca ai avut o nastere grea, ingrijorare pentru starea de bine a copilului si neputinta ta sau o continuare a unor dureri de la nastere.

Specialistii spun ca partea cea mai grea a depresiei post-natale dureaza aproximativ sase saptamani dupa nastere.

Tot acesta si timpul necesar uterului sa revina la dimensiunea sa de dinainte de a ramane gravida. Cu toate acestea, nu te astepta la miracole. Nu vine nimeni cu bagheta magica in prima zi dupa cele sase saptamani ca atunci sa ai toate fortele fizice si psihice la cote maxime pentru tine si copilul tau.

Copilul va incepe sa isi ajusteze programul de somn si mancat, asa incat incepi si tu sa iti intri in ritm. Tot atunci, medicul ginecolog iti va confirma ca revii la starea fizica de dinaintea sarcinii.

Medic pediatru pentru copil

Este indicat sa gasesti un bun medic pediatru inainte sa nasti. Dupa ce vei fi acasa cu nou nascutul, la ce program strans vei avea nu iti va ramane timp sa cauti medici buni. Medicul iti va examina copilul la greutate, inaltime, il va asculta la inima si plamani si il va palpa abdominal, iti va da lista de vaccinuri obligatorii precum si optionale. El va urmari evolutia copilului in inaltime si greutate in perioada care urmeaza.

E bine sa stii ca in zilele dupa nastere, copiii pierd 10% din greutatea cu care se nasc, dar o recupereaza repede daca sunt hraniti bine. Aceste masuratori sunt importante pentru ca medicul isi va da seama daca copilul asimileaza suficient din laptele de san; daca acesta nu e suficient de consistent si copilul nu creste in greutate conform graficului, iti va recomanda lapte formula sau alte metode de stimulare a lactatiei proprii.

Ora de hranit nou nascut

Cand alaptezi, poti avea dureri in sani din cauza maririi canalelor sau a sfarcurilor crapate. Nu dispera si invata bebelusul cum sa apuce corect sanul ca impreuna sa va bucurati de experienta alaptarii care leaga pe viata o mama de copilul ei.

Icterul nou-nascutului  

Icterul nou-nascutului nu este o boala, ci mai degraba o situatie fiziologica in care sangele copilului contine prea multa bilirubina. In mod normal, ficatul produce bilirubina care este eliminata prin fecale. Cu toate acestea, in unele cazuri ficatul nou-nascutului nu e suficient de matur si nu poate procesa rapid bilirubina.

Urmareste cu atentie evolutia culorii copilului dupa ce vii cu el acasa de la maternitate. Daca corpul este colorat in galbui, este semnul cel mai clar al icterului fiziologic. Incepe de la crestet si ajunge pana la degetele de la picioare. Culoarea galbena e mai evidenta in contrast cu albul ochilor si sub unghii.

Ca sa verifici icterul, apasa cu gentilete pielea copilului apoi ridica degetul.  Daca pielea unde ai apasat ramane galbuie, e semn de icter. Acesta poate dura in jur de 10 zile. In general, nu e nevoie de tratament pentru icterul fiziologic insa medicul pediatru iti poate da anumite indicatii valoroase cum sa depasesti cu bine si aceasta stare.

bebelusi - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - baby-1232248_1920[2]

Haine bebelusi. Ce ai nevoie in primele 6 saptamani

Putina organizare si pregatire din avans te vor scuti de multe probleme cu garderoba bebelusului. Asa incat nu e obligatoriu sa astepti pana dupa nastere ca sa mergi la cumparaturi, ci poti incepe sa aduni pas cu pas toate lucrurile de care ai nevoie imediat ce ai aflat care va fi sexul copilului tau.

Cum vei schimba scutecele bebelusului de cateva ori pe zi, e bine sa-i cauti hainute cat mai simple (fereste-te de design-urile complicate!), ca sa-l poti dezbraca usor. In rest, orienteaza-te dupa materiale moi si confortabile, fara etichete sau cusaturi care ar putea irita pielea delicata a micutului.

Citeste aici cum sa-ti imbraci bebelusul vara[3] si iarna[4].

Cat priveste dimensiunea hainutelor, e greu sa ghicesti cat de mari vor trebuie sa fie, asa ca nu poti decat sa estimezi de ce ar avea nevoie puiul tau. Multor bebelusi le raman mici repede hainutele pentru 0-3 luni, iar altii sunt chiar mai marisori la nastere si trec din prima la hainutele pentru 3-6 luni. Cea mai buna idee este sa cumperi hainute de mai multe marimi si sa le returnezi pe acelea care nu iti trebuie.

Ce hainute sa cumperi pentru bebelus

– Body-uri (5-7 bucati)

Body-urile pentru bebelusi nu sunt altceva decat niste pijamalute mai elegante, fiind potrivite si pentru somn, si pentru joaca. Si fiindca bebelusii dorm mult in timpul zilei, mai ales la inceput, body-urile sunt o alegere foarte convenabila.

– Camasute de corp (4-7 bucati)

Vei avea nevoie de cateva tricouri si bluzite pe gat, insa acestea din urma trebuie sa aiba capse in zona gatului sau sa fie suficient de largi acolo, ca sa poata trece usor peste capul bebelusului. Multe mamici prefera camasutele stil body, cu capse intre picioare, pentru ca asa micutul poate fi schimbat mai usor.

– Pantalonasi (5-7 bucati)

Imbracamintea din doua piese (bluzita si pantalonasi de corp, fara nasturi sau fermoar) e utila atunci cand trebuie sa schimbi o hainuta murdara fara sa „dezasamblezi“ tot costumasul. Cauta pantalonasi cu talia elastica, pentru ca sa incapa mai bine peste scutece si sa se poata largi pe masura ce puiul tau ia in greutate.

– Pulover sau jachetica (1 bucata)

Bebelusilor nu le plac hainutele care se imbraca pe cap, asa ca pentru zilele friguroase cumpara-i un pulover sau o jacheta cu nasturi in fata.

– Pijamalute (4-7 bucati)

Indiferent cat de dragute sunt, evita pijamalutele cu capse complicate sau care necesita ceva efort pentru a fi date jos, altfel vei avea batai de cap la schimbatul scutecelor noaptea!

– Paturici – port bebe wrap (2-3 bucati)

Sunt ca niste saculeti din lana sau bumbac care se trag peste pijamalute ca sa-i tina de cald bebelusului in timpul noptii. Aceste paturici le inlocuiesc pe cele traditionale, care nu sunt recomandate pentru dormit, din cauza riscului de sufocare. S-ar putea totusi sa nu ai nevoie de un bebe wrap. Depinde de anotimpul in care se naste puiul tau si de zona in care locuiesti (daca stai la munte, unde temperatura e mai rece).

– Hainute de iarna

Daca puiul tau se naste iarna, iti va trebui un costumas de lana dintr-o singura piesa, cu care sa-l imbraci cand iesi la aer. Aceste costumase sunt disponibile in multe modele si au adesea gluga. O alta optiune, ca sa eviti hainele groase si care ingreuneaza miscarile bebelusului, este sa-l pui intr-o paturica pentru carucior (tot un fel de bebe wrap, dar ceva mai gros si captusit cu lana), special conceputa sa acomodeze curelele caruciorului sau ale scaunului de masina pentru bebelus.

– Sosete si botosei

Vei avea nevoie de multe perechi de sosetele pentru interior si de cateva perechi de botosei ca sa-i tina de cald la picioruse cand iesiti la plimbare.

– Caciulite (1-3 bucati)

Daca puiul tau se naste vara, va trebui sa-i cumperi o caciulita subtire, cu boruri largi; daca, dimpotriva, se naste iarna, vei avea nevoie de o caciulita calduroasa, din material moale, care sa-i acopere urechiusele.

Cum sa-ti imbraci micutul

Evita intotdeauna hainutele prea stranse in jurul gatului sau care au sireturi si cordoane. Verifica de fiecarea data capsele, nasturii, funditele si alte lucruri decorative, ca sa vezi daca sunt prinse bine. In cazul in care se desprind usor, pot deveni un pericol de inghitire.

Cand iti imbraci bebelusul, asigura-te ca hainele i se potrivesc lui si nu incerca sa-l „inghesui“ intr-un costumas doar pentru ca ti-a placut tie modelul sau culoarea. Desfa la maximum capsele si intinde hainutele la gat, ca sa-i incapa comod pe capsor. De asemenea, baga-ti mana prin maneca si cracul pantalonilor ca sa-i „ghidezi“ manutele si piciorusele.

bebelusi - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - baby-408262__340[5]

Bebelusi – Colici

Cand bebe are colici, inseamna ca este agitat si plange inconsolabil in reprize prelungite, de peste trei ore consecutiv. Asta se intampla in cel putin trei zile pe saptamana. Colicile sunt, de fapt, niste dureri sau crampe abdominale, care apar la majoritatea bebelusilor in primele luni de viata. Nu e vorba de o boala in sine, ci de o manifestare destul de frecventa. Mai toti sugarii vor trece prin aceasta etapa si, impreuna cu ei, si parintii deznadajduiti. Desi colicile le afecteaza starea generala a micutilor, ele nu reprezinta un pericol pe termen lung.

Citeste aici[6] de ce plange un bebelus: durere, frica, furie, foame?

Perioada colicilor este dificila pentru orice familie. La disconfortul resimtit de bebelus se adauga de fiecare data sentimentul de frustrare si neputinta al parintilor, care nu stiu ce sa mai faca pentru a-si calma micutul. E important sa stii asadar ca aceste dureri abdominale sunt normale. Toata lumea trece prin asta si nu e cazul sa te invinovatesti ca faci tu ceva gresit sau ca nu ai suficienta grija de copilul tau. Inarmeaza-te cu calm si cu rabdare si fii mereu blanda cu bebelusul cand plange. Doar asa veti putea trece mai usor peste aceasta etapa din viata lui.

Cum iti dai seama ca bebe are colici?

Colicile apar in general la bebelusii de 2-3 saptamani (in cazul micutilor nascuti prematur, ele vor fi resimtite la 2-3 saptamani dupa data nasterii stabilita initial) si incep sa dispara in jurul varstei de 3 luni. Ele se manifesta cu precadere in a doua parte a zilei si spre seara, cand bebelusul incepe sa planga excesiv si aparent fara un motiv anume (nu e flamand, speriat, obosit si nu are scutecul ud).

Pe langa plansul excesiv, exista si alte semne dupa care poti recunoaste colicile:
– bebelusul plange puternic imediat dupa ce a mancat, iar plansul dureaza in jur de doua ore;
– abdomenul bebelusului pare umflat;
– plansul e insotit de frecarea picioruselor, pe care bebelusul le rasuceste constant si le strange spre abdomen;
– bebelusul are gaze;
– micutul e agitat si isi incovoieste tot corpul;
– crizele de plans apar de mai multe ori pe zi.

 Cat dureaza colicii?

Perioada colicilor isi atinge apogeul in jurul varstei de 6 saptamani. Apoi incepe sa descreasca in intensitate. Reprizele de plans vor fi mai putine pe la 3-4 luni, iar cand bebelusul implineste 5 luni ar trebui sa depaseasca deja aceasta etapa. E adevarat, e vorba de un interval de timp destul de lung, peste care veti putea trece totusi cu calm si rabdare. Mai ales daca recurgi la cateva remedii simple pentru a-i alina disconfortul micutului.

Retine insa ca ingrijirea unui bebelus cu colici poate fi destul de stresanta si epuizanta pentru mamici, asa ca trebuie sa iei pauze regulat pe parcursul zilei, ca sa te poti odihni si sa-ti reincarci bateriile. Nu ezita sa ceri sfatul prietenilor care au trecut prin asa ceva si implica-ti partenerul in ingrijirea micutului, ca sa iti dea o mana de ajutor. (Vom reveni cu un material despre cum iti poti calma bebelusul cand are colici).

De ce apar colicii?

Colicii sunt unul dintre marele mistere ale vietii de parinte. Cauzele lor nu sunt cunoscute cu exactitate, dar se crede ca au de-a face cu dezvoltarea incompleta a sistemului digestiv. In jur de 20% dintre bebelusi fac colici, indiferent daca au fost alaptati natural sau cu biberonul. De asemenea, exista situatii in care parintii nu au astfel de probleme cu primul lor copil, dar se confrunta cu colicile la al doilea (sau al treilea). Nu se stie de ce unii bebelusi sunt mai predispusi la colici decat altii, insa expertii au cateva teorii cu privire la aparitia acestor crampe:

Sistemul digestiv nedezvoltat

Una dintre ele se refera la incapacitatea sistemului digestiv de a procesa anumite proteine din lapte. Daca micutul tau are stomacelul sensibil, va avea mai multe sanse sa treaca prin etapa colicilor. Asta deoarece tractul digestiv al sugarului nu contine suficiente enzime si sucuri gastrice pentru a digera bine alimentele. Proteinele din lapte – fie ca e matern sau lapte praf – sunt asadar mai greu de descompus, iar asta il face pe micut sa fie balonat si sa aiba gaze.

Plansul necontrolat

Chiar si crizele de plans in sine pot contribui la inrautatirea colicilor. Atunci cand bebelusul e agitat si tipa, inghite mai mult aer, ceea ce duce, din nou, la aparitia disconfortului provocat de gaze. Daca observi ca simptomele se accentueaza dupa hranire sau dupa ce micutul defecheaza, atunci bebelusul tau are probleme cu burtica si asta ii cauzeaza colicile.

Hipersensibilitatea sistemului nervos

Unii experti sunt de parere ca bebelusii au aceste crize de plans persistent din cauza sa sunt prea stimulati, iar plansul ii ajuta sa elibereze tensiunea acumulata. Asta se intampla cu precadere in cazul micutilor prematuri, al caror sistem nervos este inca in dezvoltare, sau care se refac dupa o nastere dificila – situatii in care e normal ca bebelusul sa fie tensionat. Daca puiul tau e mai sensibil, atunci lucrurile cele mai simple vor avea tendinta sa-l copleseasca – sunete, imagini, senzatii noi. Aflat pe tot parcursul zilei sub influenta acestor stimuli deranjanti, seara va incepe sa planga ca sa-si descarce emotiile.

Laptele praf ii poate cauza colici bebelusului?

De obicei nu. Totusi, daca puiul tau are colici iar tu il hranesti exclusiv cu biberonul, e bine sa ceri sfatul pediatrului si sa-l rogi sa-ti recomande un tip de lapte praf care nu contine lapte de vaca (si, implicit, acele proteine care ii deranjeaza stomacelul).

Cand trebuie sa chemi medicul?

Nu ezita sa ceri sfatul pediatrului cand bebe are colici. Medicul iti va recomanda niste trucuri prin care sa-ti calmezi puiul cand plange si ii poate face un consult, pentru a elimina unele dintre ipotezele privind cauzele colicilor. Iti va spune, de exemplu, daca micutul are o infectie urinara sau intestinala, ce i-au putea accentua disconfortul. Totusi, tine minte ca nu ai motive reale de ingrijorare legate de colicile bebelusului.

Singurele situatii in care e obligatoriu sa chemi medicul este daca observi si alt gen de simptome, ca de exemplu febra, varsaturi, diaree constanta si scaune cu sange – aceste simptome NU sunt provocate de colici, ceea ce inseamna ca bebelusul are o problema de sanatate.

Ce influenta are alimentatia mamei?

In unele cazuri, bebelusii fac colici din cauza anumitor substante din alimentatia mamei, pe care le primesc prin laptele matern si care le irita sistemul digestiv. Exista o intreaga dezbatere asupra tipurilor de alimente care pot fi problematice, dar in capul listei se afla mai totdeauna lactatele. Daca iti alaptezi natural micutul si observi ca au inceput colicile, e indicat sa renunti o perioada la iaurt, lapte si branza, ca sa vezi daca apare vreo imbunatatire.

Doua saptamani de pauza ar trebui sa fie suficiente ca sa-ti dai seama daca lactatele erau de vina pentru colicile bebelusului. Proteinele din laptele de vaca pe care il bei pot ramane doua saptamani in laptele matern, asa ca trebuie sa ai rabdare cu acest experiment.

Alte alimente care ar putea determina aparitia colicilor

Aici se inscriu mancarurile picante, nucile, graul si produsele derivate din acesta, legumele crucifere (varza, nap, ridiche, conopida, broccoli), capsunile si usturoiul (bineinteles, acelasi efect il vor avea si cafeaua sau alcoolul).

Pentru a vedea care dintre aceste alimente este „vinovatul“, elimina-le o perioada din dieta, apoi reintrodu-le pe rand, unul cate unul, asteptand cateva zile intre ele. Daca bebelusul redevine agitat dupa ce ai inceput iar sa mananci un anumit aliment, vei sti care dintre ele ii provoaca disconfortul. In acest caz, va trebui sa te abtii de la el pana cand micutul depaseste perioada de sensibilitate, lucru care se va petrece probabil in jurul varstei de 3 luni.

bebelusi - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - baby-21167_1920[7]

Bebelusi – Alaptare. Cum stii ca primeste suficient lapte matern

Una dintre intrebarile care preocupa toate mamicile este daca bebelusul ei primeste suficient lapte de la san.

Desi majoritatea mamicilor are suficient lapte pentru a acoperi nevoile micutilor lor, sunt momente cand bebelusii nu primesc atat cat ar trebui. In aceste cazuri, bebelusii sufera de deshidratare si nu se dezvolta suficient.

Semne ca bebelusul se hraneste corespunzator la san

– sanul este gol dupa hranire

– bebelusul pare relaxat si satisfacut

– continua sa creasca in greutate dupa recuperarea gramelor pierdute in maternitate

– uda 6-8 scutece textile si 5-6 scutece de unica folosinta. In primele zile, cand sanul produce colostru, bebelusii uda doar unu-doua scutece pe zi.

– in prima luna, are cel putin trei scaune pe zi, de culoare galben mustar. Dupa o luna s-ar putea ca numarul scaunelor sa scada.

Citeste aici [8]Cele mai bune pozitii pentru alaptarea bebelusului.

Semne ca bebelusul nu primeste suficient lapte

– scade in greutate

– nu recupereaza greutatea pierduta la nastere

– uda mai putin de 8 scutece textile si 6 de unica folosinta in 24 de ore

– dupa primele 5 zile de viata, are scaune mici, de culoare neagra

– urina este inchisa la culoare (daca urina este palida si limpede, inseamna ca primeste suficiente lichide)

– bebelusul este letargic sau agitat. Poate adormi cat este la san, dar se agita imediat de il iei de la san

– alaptatul dureaza mai mult de o ora si bebelusul pare nesatisfacut

– sanul nu pare gol dupa hranire

Daca crezi ca bebelusul tau nu se hraneste corespunzator, cere sfatul medicului.

Cat de des se hraneste un bebelus

Bebelusii au stomacul mic, ca urmare au nevoie de mai multe sesiuni de hranire. In functie de copil, acestea pot varia. Sunt copii care vor la san mai tot timpul, nu doar sa se hraneasca. Ci si sa se alinte, in timp ce altii cer san doar atunci cand le este foame. In prima luna de viata, bebelusii se pot hrani la fiecare doua-trei ore, sau de 8 pana la 12 ori in 24 de ore. Sedintele de alaptat pot scadea progresiv pana la varsta de 6 luni, pe masura ce copilul incepe sa fie atras si de alte elemente ale vietii.

Fiecare copil este diferit. Cere sfatul medicului, care iti va recomanda ce i se potriveste copilului tau.

bebelusi - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - baby-105063_1920[9]

Bebelusi – Biberon. De cat lapte praf are nevoie?

Poate fi dificil sa-ti dai seama cat lapte praf trebuie sa-i dai micutului tau. Primeste prea mult sau prea putin lapte? Cat este de ajuns? Raspunsurile depind in general de greutatea bebelusului, dar si de cat de repede creste.

Uneori, unii bebelusi mananca prea mult lapte praf, alteori – prea putin. In general, micutii mananca atunci cand le este foame si se opresc in clipa in care se satura. Dar copiii hraniti cu lapte praf tind sa fie mai grasuti decat cei alaptati natural, iar apetitul variaza de la un bebelus la altul, in vreme ce nevoile nutritionale se schimba de la o zi la alta.

De aceea trebuie sa fii in legatura permanenta cu medicul pediatru, pentru a adapta schema hranirilor, in functie de nevoile copilului.

In continuare iti vom prezenta cateva sfaturi referitoare la micutii hraniti exclusiv cu lapte praf in primele 4-6 luni de viata, apoi hraniti cu o combinatie de lapte praf si alimente solide[10] pana la varsta de un anisor. In primul rand, nu-i da bebelusului tau mai mult de 900 ml de lapte praf pe zi, iar, odata ce trece la alimentatia solida, probabil ca va trebui sa diminuezi aceasta cantitate. Medicul pediatru iti poate spune cand copilul este in crestere si cand nu si te poate ajuta sa il mentii pe un traseu potrivit de crestere si sa-i dai cantitatea optima de lapte praf.

Citeste si Ce fel de apa sa folosesc la prepararea laptelui praf?[11]

Cantitatea de lapte praf potrivita in functie de greutate

In primele 4-6 luni, cand micutul nu mananca alimente solide, specialistii recomanda o doza zilnica de cate 70 ml de lapte praf pentru fiecare kilogram pe care il are. De exemplu, daca bebe cantareste 6 kilograme, ii vei da aproximativ 500 ml de lapte praf intr-o perioada de 24 de ore.

Aceste calcule nu sunt insa batute in cuie. Ele iti pot oferi o idee despre ce cantitate de lapte praf are nevoie puiutul tau. Mesele sale zilnice vor varia in functiile de cat de foame ii este – cu alte cuvinte, s-ar putea sa vrea sa manance mai mult in unele zile si mai putin in altele. Discuta orice nelamurire legata de dezvoltarea bebelusului tau cu medicul de familie si urmeaza-i intocmai recomandarile.

Cantitatea de lapte praf potrivita in functie de apetit

Cu timpul vei invata semnele micutului atunci cand ii este foame, iar asta te va ajuta sa afli cat lapte praf trebuie sa ii dai. Daca sugarului i se face fomica, va incepe sa planga. Dar plansul este un semn tarziu al nevoii de alimentatie. Semne timpurii ale foamei includ sugerarea degetului, intoarcerea capului spre directia mainii cu care il mangai si ducerea manutelor la gura.

Micutul tau s-ar putea sa fie mai infometat decat de obicei in perioadele de crestere.

Acestea au loc la 10-14 zile dupa nastere, dar si la 3 si 6 saptamani, la 3 si 6 luni. Pe de alta parte, bebelusul tau s-ar putea sa nu aiba un apetit crescut in clipele in care nu se simte bine. Iti vei da seama daca micutul vrea mai mult lapte in momentul in care termina de mancat foarte repede si cauta in continuare biberonul.

Daca pare infometat dupa prima sticla, pregateste-i 30-50 ml la fiecare masa. Nu prepara o cantitate mai mare, pentru ca s-ar putea sa nu o termine si va trebui sa arunci laptele.

Daca bebelusul vomita dupa o masa, e un semn ca a mancat prea mult.

Daca scuipa laptele, e normal, dar acelasi lucru nu e valabil si pentru varsaturi. De asemenea, durerile de burtica dupa o masa pot fi un semn de supra-alimentare. In cazul in care micutul tau isi inclesteaza piciorusele sau burtica ii este incordata, s-ar putea sa resimta dureri abdominale.

Rezista tentatiei de a-i da lapte in plus atunci cand plange. Ia in calcul posibilitatea – mai ales daca abia l-ai hranit! – ca plange pentru ca si-a udat scutecul, pentru ca ii este frig sau cald, pentru ca are nevoie sa eructeze sau pur si simplu vrea sa fie aproape de tine sau este obosit sau plictisit. Daca ai eliminat toate posibilitatile de mai sus si bebelusul continua sa planga, cere sfatul medicului pediatru.

Cantitatea de  lapte praf potrivita in functie de varsta

Specialistii recomanda alaptarea exclusiva pana la varsta de 6 luni cel putin. Daca nu ai lapte pentru bebelus se poate trece pe laptele formula, numai dupa consultarea prelabila a medicului pediatru. El iti va recomanda formula potrivita pentru copilul tau, precum si orarul de hranire.

Este important sa nu-ti supraalimentezi bebelusul, pentru ca el sa poata totusi avea o greutate normala. Cei mai multi nou-nascuti vor sa manance la cateva ore. In general, specialistii recomanda 30-40 ml la fiecare masa in prima saptamana, apoi poti ajunge la 50-60 ml la fiecare 3-4 ore.

Pe masura ce bebe creste – si stomacul i se mareste –, va bea mai putine sticle pe zi, dar cu mai mult lapte praf in ele. Pe la o luna, de exemplu, va ajunge probabil la 5-6 sticle pe zi, a cate 100 ml fiecare. Iar pe la sase luni va consuma zilnic 4-5 sticle cu cate 200 ml de lapte. Aceste cantitati sunt orientative si difera de la copil la copil. Pentru a sti exact ce i se potriveste copilului tau, cere sfatul medicului.

bebelusi - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - baby-1595389_1920[12]

Bebelusi – Sanatate. Cand trebuie sa chemi medicul

Ai ramas insarcinata si e pentru prima oara cand ai nascut. Cum poti sa-ti dai seama daca totul e in regula sau nu? In urmatorul articol iti prezentam o lista cu simptomele care ar putea semnala existenta unei probleme in primele zile petrecute acasa cu bebelusul tau.

In cazul in care vei observa unul dintre aceste simptome, trebuie sa chemi medicul pediatru imediat. In eventualitatea in care cabinetul doctorului este inchis, apeleaza la o clinica deschisa non-stop, unde poti primi raspunsuri de la personalul medical specializat. Si, bineinteles, daca micutul tau are orice alt simptom care te ingrijoreaza, e indicat sa suni la medic.

Deshidratare

Semnele ca bebelusul tau nu beneficiaza de destule lichide includ:
– mai putin de trei scutece umede pe zi;
– somnolenta in exces sau chiar letargie;
– gura si buzele sunt uscate.

Probleme cu scaunele[13]

– niciun scaun in primele 48 de ore petrecute acasa;
– mucus albicios in scaun;
– dare sau particule de roseata, care sunt semne ale existentei sangelui in scaun.

Temperatura ridicata sau scazuta

– o temperatura rectala de 38 de grade Celsius sau mai ridicata ori mai scazuta de 36 de grade Celsius.

Citeste aici [14]Ghidul parintilor pentru a trata febra la copii.

Probleme de respiratie

Semnele unor probleme respiratorii includ:
– gemete;
– umflarea narilor;
– retrageri ale pieptului (retragerea pielii de deasupra claviculei, intre coaste sau sub ele);
– respiratie rapida;
– respiratie grea, zgomotoasa (fluieraturi, gafaieli, suieraturi in timpul respiratiei);
– daca bebelusul tau respira de mai mult de 60 de ori pe minut sau corpul sau capata o culoare albastruie, apeleaza repede Numarul Unic de Urgenta 112, pentru a solicita ajutorul personalului medical avizat.

Probleme la restul cordonului ombilical

– orice miros, puroi sau sangerare constanta de la restul cordonului ombilical, ramas pe burtica bebelusului;
– orice inrosire ori umflare din jurul buricului, care ar putea semnala existenta unei infectii.

Icter

– ochii, pieptul, abdomenul, bratele sau picioarele au o culoare galbena.

 Planset prelungit

– plans de neconsolat pentru mai mult de jumatate de ora in continuu.

Somnolenta extrema

– un bebelus adormit care nu se trezeste pentru a se hrani la 3-4 ore dupa ultima masa.

 Semne de boala

– tuse, diaree sau paloare;

– vomat in forta la mai mult de doua mese consecutive.

 Apetit scazut

– se hraneste de mai putin de sase ori intr-o perioada de 24 de ore;

– suptul devine mult mai slab.

bebelusi - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - avocado-1476494_1920[15]

Bebelusi – Diversificare

Cand este momentul sa introduc bebelusului meu alimentatie solida si sa il hranesc si cu altceva in afara de lapte? Aceasta este una din cele mai comune intrebari si preocupari ale unei mamici de bebelus. Diversificarea alimentatiei copilului este pasul cel mai important in drumul transformarii lui din sugar care consuma doar lapte in omulet care incet incet ajunge samanance ca si noi, adultii.

Unii parinti se grabesc, altii din contra, insa cel mai bine este sa urmam indicatiile precise ale pediatrului cu privire la momentul optim de a-i introduce mancare solida, ce alimente, in ce ordine, in ce cantitate si cum sa fie ele alternate cu laptele de la san sau formula.

Pediatrii introduc mancarea solida la copii intre 4 si 6 luni, desi tendinta acum este ca mai devreme de 6 luni totusi sa nu fie hranit copilul cu altceva in afara de lapte. Laptele de la san sau formula ii ofera suficienti nutrienti copilului pana la 6 luni, iar sistemul sau digestiv nu este pregatit pentru altceva in afara de lapte.

Ai aici[16] TABEL DIVERSIFICARE. Totul despre alimentatia copiilor de la nastere pana la un an.

De unde stiu ca bebelusul meu este pregatit pentru mancare solida?

Copilul tau iti va da semna foarte clare ca devine pregatit pentru a manca sialtceva decat hrana lichida. Iata dupa ce indicii te poti uita:

Cum trebuie sa introduc mancarea solida?

O regula buna data de pediatri este sa incepi cu cereale de orez, intrucat nu are gluten si nu este alergen ca alte alimente. Intai, hraneste copilul la san sau da-i biberonul obisnuit de lapte. Apoi mai da-i o lingurita de cereale amestecate cu lapte de asa natura incat sa fie semilichid. Foloseste o lingurita moale cand hranesti copilul, ca sa nu ii ranesti gingiile. Incepe cu o cantitate foarte mica de cereale pe varful linguritei.

Daca copilasul nu pare prea interesat in a consuma ce este in lingurita, lasa-l sa miroasa si sa guste putin cerealele si asteapta pana cand se obisnuieste cu noutatea si cu ideea ca primeste ceva solid de mancare. 

Nu adauga mancare solida in biberonul copilului altfel nu va face in mintea lui conexiunea ca mancarea solida se mananca cand stai cu corpul la verticala si se mananca din lingurita.

Incepe hranindu-l astfel o data pe zi, la care masa este mai convenabil pentru tine si pentru copil, dar nu la ora la care copilul este agitat sau obosit.

Este foarte posibil ca cel mic sa nu manance mult la inceput, dar da-i timp sa se obisnuiasca cu aceasta experienta. Unii bebelusi au nevoie de timp ca sa faca antrenament cu privire la ce sa faca cu acea mancare introdusa in gurita lor! Dureaza pana invata sa o mestece asa cum stie el, sa ii simta gustul, sa decida daca ii place apoi sa o inghita si nu sa o scoata afara din gura cu limba.

Abia dupa ce vezi ca s-a obisnuit cu noua sa dieta, va fi pregatit pentru 2 lingurite de cereale pe zi. Pe masura ce creste cantitatea mancata de el, creste-i gradat consistenta cerealelor si mai da-i o portie din cantitatea recomandata pe zi.

 

De unde stiu ca el este satul?

Apetitul copilului tau va varia de la o portie la alta, asa ca un calcul exact asupra cantitatii mancate nu este un indice suficient de bun ca el s-a saturat. In schimb, daca copilul se lasa pe spate in scaun, intoarce capul intr-o parte de la mancare, incepe sa se joace cu lingurita sau refuza sa deschida gura pentru urmatoarea portie, este semnalul sau ca probabil s-a saturat. Uneori insa un copil tine gura inchisa pentru ca nu a reusit sa inghita tot ce are in gura, deci da-i timp sa invete sa inghita.

 

Ii mai dau copilului lapte de la san sau formula? Daca da, cat anume?

Da, copilul tau are nevoie sa primeasca lapte de la san sau formula de lapteindicata de pediatrul sau pana cand implineste un an. Ambele variante ofera vitamine importante copilului, fier si proteine intr-o forma usoara pentru digestie. Mancarea solida nu poate inlocui nutrientii din laptele de san sau formula in primul an de viata al copilului.

Laptele necesar copilului depinde atat de varsta cat si de greutatea sa.

Cel mai bine este ca foamea lui sa te ghideze. Daca copilul este mai mancacios, nu ai cum sa nu il hranesti, si la fel de bine, daca nu are apetitul din primul caz, nu ai cum sa il fortezi sa iti manance toata cantitatea de lapte numai pentru ca asa scrie in carti ca trebuie. Insa, ca un indrumar general:
Majoritatea copiilor nou nascuti mananca la 2 sau 3 ore. Ei incep cu 25-50 grame si dupa aceea portia va creste la 50-100 grame.

Dupa primele doua luni, se poate stabiliza la 6-8 biberoane in 24 de ore, fiecare de cate 100-150 grame.

Pe la 4 luni, portia va scadea la 4-5 mese de lapte a cate 170-200 grame fiecare iar la 6 luni multi copilasi vor manca 3-4 mese pe zi de cate 180-220 grame fiecare.

Chiar si dupa ce incepe alimentatia diversificata, copilul va ramane la cele 3-4 biberoane pe zi de cate 180-200 grame de lapte pana inspre implinirea varstei de un an cand poate face tranzitia spre laptele de vaca baut in cana de copii cu suport de scurgere, impreuna cu trei mese solide si gustare pe zi.

 

Cum sa ii introduc si alte alimente solide?

Fiecare aliment solid permis pentru copil trebuie introdus singur, in combinatie cu alte alimente pe care copilul deja le cunoaste si le tolereaza. Distanta intre doua alimente noi trebuie sa fie de cel putin 3-4 zile. Motivul? Astfel iti vei da seama daca apar anumite reactii neprevazute sau alergice de la acel aliment, semn ca nu este tolerat de copil, sau daca celui mic nu ii place alimentul. Daca i-l dai in combinatie cu alte produse pe care el le manca cu placere si vezi ca brusc intoarce capul sau nu mai deschide gura cu acelasi apetit, inseamna ca nu ii place noul produs introdus, nu ca ar avea o problema de sanatate manifestata prin scaderea poftei de mancare.

Daca aveti alergii in familii trebuie sa astepti chiar o saptamana intre noile alimente introduse.

Semne de alergie sau intoleranta la un aliment nou sunt: diaree, o burtica umflata si balonata, mai multe gaze intestinale, sau eruptii cutanate.

Chiar daca este o idee buna sa iti obisnuiesti copilul cu o cat mai mare varietate de alimente, poate sa treaca destul de mult timp pana cand el se va obisnui cu fiecare gust si textura noua, cu atat mai mult cu combinatia dintre ele care duce mereu la cate un alt gust.

Fiecare copil are propriile sale preferinte unice de alimente, dar tranzitia spre o alimentatie solida bogat diversificata trebuie sa contina:

  1. Cereale semi-lichide (diluate cu laptele de san sau laptele formula)
  2. Piure de fructe silegume (fara citrice, fara rosii)
  3. Sursa de proteine foarte fin tocate (galbenus tare de ou sipiept de pui sau peste alb).

Dupa ce copilul mananca bine cerealele, ofera-i cateva lingurite de legume sau fructe la aceeasi masa la care mananca cerealele.

Alimentele bune cu care sa incepi sunt: cartofii dulci, banane, morcovi, suc de mere, piersici, pere, dovlecel, fulgi de ovaz. Toate alimentele trebuie sa fie preparate sub forma de piure si sa fie moi, la aceasta varsta copilul va apasa mancarea intai de cerul gurii sale si apoi o va inghiti, deci ea trebuie sa fie fina ca sa poata fi inghitita.

Daca hranesti copilul cu mancare de la borcane preparate special pentru copiii mici de cateva luni, scoate o parte din mancarea aceasta intr-un castronel al copilului si da-i de mancare din acel vas. Daca ii dai de mancare direct din borcanel, punand lingurita in mancare dupa ce ai bagat-o in gura lui, nu vei mai putea folosi mancarea ramasa in borcan si alta data pentru ca ai introdus prin lingurita bacterii din gura lui care vor fermenta in mancare, creand probleme serioase de digestie data viitoare cand ii dai sa manance restul de aliment din borcanel.

De asemenea, arunca orice mancare la borcan dupa o zi sau doua dupa ce ai deschis-o. Doar in aceeasi zi este valabil sa hranesti copilul de doua ori din acelasi borcan cu piure pentru copii cumparat din comert.

Unii specialisti pediatri recomanda introducerea fructelor si legumelor de culoare galbena intai de toate in alimentatia solida pentru ca sunt mai usor de digerat, dar alte sfaturi avizate merg pe legume de culoare verde inca de la inceput, care nu sunt asa de dulci si care nu il obisnuiesc pe copil cu dependenta de gustul dulce al legumelor sau fructelor de culoare galbena. De tine si de pediatrul tau depinde pe ce drum sa o apuci. In orice caz, nu elimina niciun aliment nou indicat in diversificare numai pentru simplul faptca TU nu il agreezi si consumi. Si stai departe de alimentele interzise pe categorii de varsta, care il pot ineca pe copil (vezi articolul nostru pe aceasta tema).

Daca un copil respinge un aliment anume, nu il forta. Incearca din nou peste o saptamana sau doua. Este posibil sa nu agreeze niciodata cartofii dulci sau se poate razgandi de multe ori si pana la urma sa ii indrageasca permanent.

Sa nu fii surprinsa daca scaunul copilul isi schimba culoarea sau mirosul cand ii adaugi alimente solide in dieta. Daca pana la acel moment copilul a fost hranit numai cu lapte de la san, vei observa probabil un miros puternic nou al scaunului fata de scaunele aproape fara miros de pana atunci, din pricina alimentelor solide pe care acum le mananca.

Este cat se poate de normal. Daca scaunele sale par prea tari (din pricina cerealelor de orez, a bananei care pot contribui la constipatie) introdu-i in alimentatie si alte fructe sau legume din cele permise ca sa ii ajuti tranzitul intestinal.

De cate ori pe zi trebuie sa manance bebelusul meu mancare solida?

La inceput, el va manca cereale semi-lichide (diluate cu lapte de san sau lapte formula) doar o data pe zi. In jur de 8 luni va manca mancare solida de 3 ori pe zi. O zi tipica de mancare in jurul varstei de 8 luni trebuie sa contina o combinatie de:

Cu siguranta sunt alimente interzise copiilor in functie de varsta lor. Pentru mai multe informatii, cititi articolul nostru cu Alimente interzisecopiilor mici.

Ce ustensile ajutatoare imi trebuie cand incep alimentatia diversificata?

Ca sa transformati aceasta noua experienta a familiei intr-un moment zilnic placut si asteptat de copil cu interes, este bine ca cel mic sa stea intr-un scaunel special inalt pentru hranit, sa ai lingurite de plastic sau silicon ca saii projetezi de orice ranire gingia sensibila a copilului, si vase de plastic frumoase si colorate din care ii servesti mancarea.

Daca servesti masa in bucatarie si pui pe gresie, sub scaunul copilului, un covoras care se poate spala imediat si usor, reduci la minim si murdaria care se face in acest proces. Vei putea incet incet sa introduci copilului si canita speciala pentru lichide care are opritor si gauri de scurgere, imediat ce se obisnuieste cu alimentele solide.

Este bine sa asocieze faptul ca laptele se bea din biberon, in timp ce apa plata pe care o bea dupa ce mananca portia de mancare din bolul colorat, se bea din paharutul special.

Daca inveti copilul sa stea in scaunul sau special pentru a lua masa, el va putea participa la mesele de familie si se va simti parte din familie, lucru foarte important pentru ca el sa constientizeze ca face parte din familie sisa-si invete statutul. In plus, il poti servi in timp ce mananci si tu, iar acest lucru din nou este foarte util pentru dezvoltarea sa armonioasa mentala. Mesele in familie unesc membrii sai, ca mijloc de baza de socializare.

Daca ii prepari tu mancare copilului, este bine sa ai un mixer ca sa ii pasezi foarte fin alimentele.

Este bine sa iti cumperi si recipiente mici pe care sa le folosesti ca sa pastrezi la congelator mancarea pregatita, in caz ca faci o portie mai mare si o imparti in 2 sau 3 serviri. Unii parinti folosesc vasul suport pentru cuburi de gheata si pun in fiecare compartiment piureul facut din legume si piept de pui, urmand a decongela cate 2-3 asemenea cuburi pentru urmatoarea masa a copilului. Oricum, este dificil sa reusesti saprepari exact cantitatea de mancare mancata la o masa de copil, asa ca maibine congelezi in portii decat sa risipesti alimentele si sa pierzi timp zilnic cu o noua portie fiarta si preparata.

bebelusi - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - ad-2946440__340[17]

Bebelusi – Program de somn. Cat trebuie sa doarma bebe

Somnul este vital pentru bebelusi, cu atat mai mult cu cat, in aceasta perioada, creierul si corpul micutilor se dezvolta intr-un ritm extraordinar – dar somnul din timpul noptii nu este de ajuns. Astfel, reprizele constante de somn ii ajuta sa beneficieze de odihna de care au nevoie.

Citeste aici[18] Cat trebuie sa doarma un copil? Ghid pe varste!

Fa tot posibilul sa-ti incurajezi micutul sa doarma cat mai mult, dar retine ca temperamentul sau si ritmul natural vor determina cum si cand va dormi copilul tau. Unii bebelusi dorm in reprize lungi in fiecare zi si se obisnuiesc din start cu acest ritm. Totusi, altii se simt bine cand dorm in reprize scurte sau in perioade diferite, nu neaparat la aceleasi ore.

Cat ar trebui sa doarma bebelusul?

Ca orice nou-nascut, bebelusul tau va dormi de la 2 la 4 ore pe repriza, atat ziua, cat si noaptea. La acest stadiu, n-ar trebui sa te astepti la vreun tipar de dormit. Lasa-l sa doarma atat cat are el nevoie. Cand bebelusul tau are 6-8 saptamani, isi va consolida somnul – va dormi mai rar, dar pentru perioade mai lungi. Probabil ca va avea nevoie de patru sau mai multe reprize de somn pe zi. La 3-4 luni, multi bebelusi incep sa urmeze un tipar previzibil de dormit in timpul zilei. Atunci ar fi bine sa incepi sa-i dezvolti un orar de somn.

De la 6 luni, micutul tau probabil ca va dormi de 2-3 ori pe zi: o data dimineata, o data la amiaza si o data dupa-amiaza, spre seara. La 9-12 luni, cei mai multi bebelusi ajung sa aiba doar doua reprize de somn pe zi, o data dimineata si o data la amiaza. Pana la 18 luni cei mai multi copii renunta la somnul de dimineata, dar continua sa atipeasca un pic la amiaza. Ei continua acest tipar pana la 3-4 ani. Aceste tipare sunt tipice, dar nu toti copiii le urmeaza. Fiecare bebelus are obiceiurile sale legate de somn.

Cum poti programa somnul bebelusului

Cand copilul are 3-4 luni, poti incepe sa dezvolti un program de dormit care sa fie compatibil cu ciclurile sale naturale de somn. Fii atenta la semnalele pe care ti le sa micutul. Incepe sa-si frece ochisorii si sa devina iritat dimineata sau imediat dupa masa de pranz? Adoarme adesea in masina dupa-amiaza? Observi vreo diferenta in starea sa generala cand doarme mai mult timp sau cand doarme in perioade mai scurte?

Ai putea sa tii un jurnal al semnalelor de somn pe care le da bebelusul tau, vreme de o saptamana sau doua. Acest lucru te va ajuta sa observi tiparele micutului, astfel ca vei putea anticipa reprizele de somn. De exemplu, daca bebelusul tau devine iritat si nervos si vrea sa doarma inainte de ora 10.00, poti sa-l pregatesti de culcare inainte ca el sa fie extrem de obosit. Incepe acest lucru cu 15-20 de minute inainte de momentul in care el da semnale ca ii este somn – hraneste-l, schimba-l si leagana-l usor, diminueaza lumina din incapere si nu vorbi prea tare. Astfel, el este pregatit deja pentru somn cand oboseala il va acapara!

Nu te abate de la program!

Telul tau trebuie sa fie constanta: incearca sa programezi somnul bebelusului cam la aceleasi ore in fiecare zi. Daca nu vei crea o rutina si-ti vei pune micutul sa doarma intr-o zi la ora 15.00, apoi, in alta zi, imediat dupa pranz, bebelusul va avea probleme in a-si face un tipar de somn. Incearca sa eviti activitatile care intra in conflict cu programul de somn al copilului.

Daca iti duci deja copilul la cresa si acolo are un program de somn, incearca sa urmezi acelasi program si cand el e acasa cu tine, adica in week-end-uri. Nu vei reusi sa montezi pe toata lumea in asa fel incat programul lor sa se muleze pe cel al bebelusului – in special daca mai ai copii.

De asemenea, diverse evenimente vor intrerupe orarul de somn al bebelusului, insa, daca aceste reprize de somn sunt uneori sarite, nu este un dezastru. Daca ai o structura regulata pe care te poti baza, va fi mai usor sa revii la acelasi program, dupa intreruperile inevitabile despre care vorbeam.

Iti vei da seama in timp care este cel mai bun program de somn pentru micutul tau, iar acest program se va modifica odata ce bebelusul va creste. Va fi nevoie sa evaluezi nevoile si obiceiurile legate de somn ale bebelusului tau si sa schimbi programul in conformitate cu acestea.

bebelusi - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - boy-1424452_1920[19]

Bebelusi – Eruptia dentara

Momentul aparitiei primilor dinti ai bebelusului este considerat un punct foarte important in dezvoltarea sa. Amintirile cu primii dintisori iti raman intiparite in minte pentru totdeauna. Unii bebelusi nu au simptome si se trezesc cu dintii aparuti in timp ce pentru altii exista mult stres atat pentru ei cat si pentru tine, la fiecare moment in care mai apare un dinte.

Ca si adultii, fiecare bebelus suporta diferit durerea. Insa o stare de iritare si irascibilitate au cei mai multi dintre ei in preajma momentelor de aparitie a dintisorilor.

Citeste aici[20] 4 remedii testate pentru calmarea giingiilor dureroase

Primele semne incep de regula cu cateva luni inainte sa apara primii dinti, deci este nevoie sa te uiti la simptome particulare ca sa te asiguri ca ele au sau nu legatura cu aparitia dintilor. In timp ce majoritatea parintilor este de acord ca simptomele de mai jos au aparut partial sau total in preajma aparitiei dintilor copilului, tot este nevoie sa verifici cu pediatrul de cate ori apar simptome pe care nu le stapanesti, inainte de a presupune ca sunt din cauza dintilor, mai ales daca copilul are febra de peste 39 grade Celsius sau este letargic ori nu se simte bine.

Iata cele mai importante simptome care indica ca dintisorii sunt pe cale sa apara:

1. Iritabilitate

Pe masura ce dintisorii penetreaza gingia copilului, apare durerea, starea de iritare, copilul plange si este nervos.

2. Salivare

Intre varsta de trei si patru luni de viata a copilului, il vei vedea salivand mult mai mult decat inainte si decat este normal. Procesul cresterii dintilor stimuleaza aceasta salivare care difera de la bebelus la bebelus.

3. Tuse

Cresterea cantitatii de saliva poate cauza o tuse ocazionala bebelusului. Cat timp copilul nu are semne de raceala, gripa si nu are febra, nu aveti de ce va teme.

4. Iritatie a pielii in jurul barbiei

Daca bebelusul tau saliveaza mult, contactul constant cu saliva poate cauza iritatia pielii de la gura si barbie. Sterge periodic, cat mai des, gura copilului si barbia ca sa eviti aceste situatii sau chiar mici rani.

5. Musca

Un copil caruia ii ies dintii va musca, suge si mesteca aproape orice ii iese in cale, din pricina mancarimii si iritatiei gingiilor. Presiunea pe care o simte atunci cand baga in gura un obiect tare ii mai elibereaza din durere temporar. Exista jucarii speciale pentru bebelusi pe care le pot roade ca sa le mai aline durerea si iritatia.

6. Isi freaca obrajii si isi trage urechea

Durerea din gingii se poate raspandi spre urechi si obraji in special atunci cand apar molarii. De aceea iti poti vedea copilul frecandu-si obrajii sau tragandu-se de urechi. Cu toate acestea, retine ca gestul de a se trage de ureche poate denota si o infectie a urechii, in special cand este insotit de febra.

7. Diaree

Multi parinti observa o activitate intestinala mai accelerata la bebelusi in perioada in care ii ies dintii. Un studiu recent realizat in Australia arata ca diareea este simptomul cel mai comun pentru aparitia dintilor. Cea mai probabila cauza a diareei este cantitatea mare de saliva produsa si inghitita de copil care inmoaie scaunul fecal. O diaree care are mai mult de 3 scaune pe zi trebuie anuntata la pediatru, poate avea alta cauza.

8. Febra scazuta

Febra este un alt simptom prezent la aparitia dintilor pe care medicii il asociaza cu ezitare acestui proces. De multe ori, apare febra scazuta inainte sa tasneasca un dinte. Daca apare febra mai mare, in jur de 39 grade Celsius sau daca temperatura ramane crescuta pentru 2 zile sau mai mult, vorbeste cu pediatrul. Cauza poate fi alta.

9. Somn agitat, tulburat

Vei vedea ca bebelusul se va trezi mai des noaptea atunci cand trebuie sa ii iasa dintii. Acest simptom este mai prezent atunci cand apar molarii.

10. Simptome similare cu o rinita (curge nasul, etc)

Unii parinti gasesc ca bebelusii lor au simptome ca la o raceala atunci cand sunt pe cale sa apara dintisorii. Nasul curge, tusea este prezenta si multi medici considera ca principala cauza este faptul ca cel mic duce des mana la gura ca sa isi aline mancarimea si iritatia gingiei, deci duce si microbi in gura iar sansele imbolnavirilor cresc. Semnaleaza pediatrul daca simptomele dureaza mai mult de 3 zile si daca nu trec de la sine.

In total, sunt 20 dinti principali primari. Setul complet de dinti de adult este alcatuit din 32 dinti permanenti. Majoritatea copiilor vor avea dintii primari iesiti in jurul varstei de 2-3 ani. Acesti dinti de lapte stau pana pe la 6 ani, atunci cand dintii permanenti isi vor face loc in detrimentul celor de lapte. Dintii de lapte continua sa cada pana inspre varsta de 12 ani. Aceste varste sunt pur orientative si medii, intrucat copilul tau poate urma propria evolutie a dentitiei, mai devreme sau mai tarziu decat media.

Foto: Pixabay.com[21]

Endnotes:
  1. [Image]: http://sfatulparintilor.ro/wp-content/uploads/2018/02/bebelusi-sfatulparintilor.ro-pixabay_com-chlidrens-2360630_1920.jpg
  2. [Image]: http://sfatulparintilor.ro/wp-content/uploads/2018/02/bebelusi-sfatulparintilor.ro-pixabay_com-baby-1232248_1920.jpg
  3. vara: http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/ingrijire-bebelusi/haine-bebelusi-cum-sa-iti-imbraci-copilul-vara/
  4. iarna: http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/ingrijire-bebelusi/4-sfaturi-sa-imbraci-bebelusul-iarna/
  5. [Image]: http://sfatulparintilor.ro/wp-content/uploads/2018/02/bebelusi-sfatulparintilor.ro-pixabay_com-baby-408262__340.jpg
  6. aici: http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/plange-bebe-plans-bebelusi-de-ce-plange-bebelusul-sfaturi-bebelus-crestere-copii/
  7. [Image]: http://sfatulparintilor.ro/wp-content/uploads/2018/02/bebelusi-sfatulparintilor.ro-pixabay_com-baby-21167_1920.jpg
  8. aici : http://sfatulparintilor.ro/blogultau/httpwww-aptanutricia-roparintitotul-despre-alaptareutm_sourcesfatulparintilorutm_mediumsemnaturautm_campaignsaptamana-alaptarii-3/
  9. [Image]: http://sfatulparintilor.ro/wp-content/uploads/2018/02/bebelusi-sfatulparintilor.ro-pixabay_com-baby-105063_1920.jpg
  10. alimente solide: http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/cele-mai-comune-intrebari-despre-alimentatia-solida-la-bebelusi/
  11. Ce fel de apa sa folosesc la prepararea laptelui praf?: http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/ce-fel-de-apa-sa-folosesc-la-prepararea-laptelui-praf/
  12. [Image]: http://sfatulparintilor.ro/wp-content/uploads/2018/02/bebelusi-sfatulparintilor.ro-pixabay_com-baby-1595389_1920.jpg
  13. scaunele: http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/ce-trebuie-sa-stii-despre-scaunul-bebelusului/
  14. aici : http://sfatulparintilor.ro/prescolari/sanatate-prescolari/ghidul-parintilor-pentru-a-trata-febra-la-copii
  15. [Image]: http://sfatulparintilor.ro/wp-content/uploads/2018/02/bebelusi-sfatulparintilor.ro-pixabay_com-avocado-1476494_1920.jpg
  16. aici: http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/alimentatie-bebelusi/tabel-diversificare-alimentatia-copiilor-de-la-nastere-pana-la-un-an-pas-cu-pas/
  17. [Image]: http://sfatulparintilor.ro/wp-content/uploads/2018/02/bebelusi-sfatulparintilor.ro-pixabay_com-ad-2946440__340.jpg
  18. aici: http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/ingrijire-bebelusi/somnul-la-copii-cat-trebuie-sa-doarma-un-copil/
  19. [Image]: http://sfatulparintilor.ro/wp-content/uploads/2018/02/bebelusi-sfatulparintilor.ro-pixabay_com-boy-1424452_1920.jpg
  20. aici: http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/eruptia-dentara-4-remedii-testate-pentru-calmarea-giingiilor-dureroase/
  21. Pixabay.com: http://Pixabay.com

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/bebelusi-ghid-complet-pentru-parinti-in-primul-an-de-viata-al-bebelusului-tot-ce-ai-nevoie-sa-stii/