Sfatul nutriţionistului Mihaela Bilic: Ce trebuie să mănânce copiii mici

by Sfatul Parintilor | 22/03/2021 18:10

Copilul este o prioritate în viaţa oricărui părinte, iar cel mai important lucru este asigurarea unui stil de viaţă echilibrat. Prezentă la evenimentul Social Media for Parents, organizat de Evensys, medicul nutriţionist Mihaela Bilic a prezentat câteva aspecte pe care orice părinte trebuie să le cunoască în ceea ce priveşte o alimentaţie sănătoasă pentru copilul lor, dar şi pentru întreaga familie.

De altfel, potrivit Mihaelei Bilic, relaţia copilului cu mâncarea are foarte multă legătură cu relaţia părinţilor cu mâncarea.

Copiii fac ce văd la părinţi: dacă aceştia au regim sănătos, aşa va avea şi copilul. Chiar dacă la şcoală va cădea în ispită şi va alege ca şi colegii chipsuri sau alte alimente „interzise”, acasă acestea trebuie să lipsească cu desăvârşire. Alimentele nu trebuie interzise, totuşi, în totalitate pentru că vor apărea frustrări, vor deveni un „miraj” pe care copiii îl vor căuta cu sau fără voia părinţilor. Trebuie să li se explice însă de ce trebuie să mănânce anumite lucruri şi de ce le fac rău celelalte.

Iar educarea gustului începe chiar odată cu diversificarea alimentaţiei.

„Odată cu începerea diversificării, copilul trebuie să accepte lucrurile sănătoase. Iar cercetătorii spun că trebuie insistat atunci când copilul chiar refuză un aliment. Dacă se strâmbă nu e un refuz. Refuz este atunci când scuipă respectivul aliment. Şi chiar dacă l-a scuipat, nu renunţaţi din prima. Mai încercaţi de cel puţin încă două ori în acea zi. Dacă continuă să refuze, repetaţi procesul peste 2 zile. Abia după 10 zile de încercări, dacă copilul tot refuză, poţi încerca un alt aliment. Dar, conform studiilor, doar 2% dintre copii, refuză total după toate încercările un aliment nou”, spune Mihaela Bilic.

Citeste si: Durere de burta la copii![1] Totul despre durerile abdominale. Ce trebuie sa stie parintii

Este foarte important pentru un copil să nu deprindă gustul de dulce.

Ne naştem cu el, odată ce l-am simţit, e greu să-l uităm. De aceea, pentru copiii mici sucul de fructe, chiar dacă este proaspăt făcut în casă, prin stroarcerea fructului, nu trebuie să depăşească 125 ml pe zi. „Fructele trebuie mestecate, nu <mâncate> cu paiul!”, a explicat dr. Bilic.

Din alimentaţia copilului nu trebuie să lipsească apa, laptele (integral, nu degresat), iaurtul, carnea de porc slabă, carne de pui (dar nu în fiecare zi). Fără mezeleuri sau caşcaval.

„Dacă aveţi un copil mofturos la mâncare, implicaţi-l în procesul de fabricaţie. Un copil nu va refuza să mănânce ceva facut de el”, este de părere Mihaela Bilic.

Nu rata nici: Diversificarea alimentatiei[2] – ce sa ii dai copilului sa manance in functie de varsta

Cât priveşte alimentaţia adolescenţilor, cel mai bine este să ignoraţi rebeliunea lor şi să vă asiguraţi că în casă, în frigider şi cămară, aveţi numai alternative sănătoase: fructe, legume, mâncare gătită, lapte.

„Este foarte important laptele în alimentaţia copiilor şi adolescenţilor. În zilele noastre copiii nu mai beau lapte. Iar acest lucru va duce la dezvoltarea timpurie a osteoporozei”, a explicat dr. Bilic. Densitatea osoasă se acumulează până la 25 de ani, iar dacă în această perioadă nu se consumă lapte, oasele sunt în pericol.

Potrivit unui studiu citat de Mihaela Bilic, dacă în adolescenţă se beau 3-4 pahare de lapte pe zi, un copil creşte cu 1 cm mai mult decât este predispoziţia lui genetică. Însă dacă nu beau lapte, este foarte posibil să facă osteoporoză înaintea părinţilor.

Mai multe informatii poti afla in cartea scrisă de dr. Mihaela Bilic –  Sănătatea are gust. Află detalii aici.

Imagine de Masuba[3] de la Pixabay[4]

Endnotes:
  1. Durere de burta la copii!: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/durere-de-burta-la-copii-totul-despre-durerile-abdominale-ce-trebuie-sa-stie-parintii/
  2. Diversificarea alimentatiei: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/diversificarea-alimentatiei-ce-sa-ii-dai-copilului-sa-manance-in-functie-de-varsta/
  3. Masuba: https://pixabay.com/ro/users/masuba-1788912/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=4488435
  4. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=4488435

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/alimentatie-bebelusi/sfatul-nutritionistului-mihaela-bilic-alimentatie-copii-alimentatie-bebelusi-sfaturi-alimentatie/