Diversificarea alimentatiei si alimentele interzise - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Diversificarea alimentatiei si alimentele interzise

Sfatulparintilor » Bebeluși » Alimentație bebelusi » Diversificarea alimentatiei si alimentele interzise
Diversificarea alimentatiei - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - cake-2675853_1920

Diversificarea alimentatiei e o chestiune care necesita grija si multa inteligenta. Din partea parintilor!

0 – 4 luni si jumatate

Pina la 4 luni si jumatate, bebe este multumit numai cu laptele matern sau cu o formula de lapte adaptat. In acesta perioada, daca e vara, se poate sa ii dati apa plata sau ceai neindulcit. Dar alaptarea inseamna si hidratarea bebeluslui. De aceea, la fiecare alaptat se foloseste doar un san. Din acesta, mai intai curge un lapte fara consistenta, ceea ce inseamna ca sugarul este hidratat. Dupa cateva minute, apare un lapte consistent, ceea ce inseamna masa bebelusului. Daca ati alaptat cu sanul drept, la urmatoarea masa alaptati cu sanul stang si tot asa. Este extrem de important sa alternati sanii la fiecare alaptare, astfel incat sugarul sa fie si hidratat corect, si hranit.

Citeste si: 4 reguli privind diversificarea alimentatiei

De la 4 luni si jumatate, sugarul poate sa manance supa de legume care contine radacinoasemorcov, telina, patrunjel, pastarnac. Iar seara poate avea o masa de orez integral pisat si fiert. Tot acum poate sa manance mere si pere.

De la 5 luni in meniu se introduc mai multe legume (aproape orice cu exceptia cartofului).

Tot acum introduceti carnea de pui fiarta sau la cuptor.

De la 6 luni ii introduceti carnea de vita, dar si iaurtul natural. De asemenea, acum puteti sa variati cerealele – orez, hrisca, ovaz, malai. Pe acestea le combinati cu gem de prune fara zahar, pentru un gust delicios. Sau faceti cereale fierte cu iaurt natural.
De la 7 luni in meniu poate fi prezent galbenusul de ou fiert. Albusul inca nu e recomandat, pentru ca e inalt alergen.

La 7 luni si jumatate, bebe poate lua prima masa de peste. Este un aliment esential in dieta, dar inalt alergen, asa ca atunci cind ii dati prima oara peste ii oferiti o cantitate mica, sa vedeti daca nu are vreo reactie alergica. Aceasta precautie se mentine de fiecare data cand schimbati tipul pestelui.

Nu rata nici: Tabelul de diversificare a alimentatiei la bebelusi

Sunt interzise in primul an de viata!

Iata alimentele care nu au ce cauta in meniul unui sugar:  zahar, sare, lapte de vaca sau capra, miere, albus, nuci, alune, fructe cu seminte mici, carne grasa, condimente, muraturi, prajeli.

Ideal, sugarul trebuie alaptat pana la 1 an. Daca ii diversificati alimentatia, nu inseamna ca trebuie oprita alaptarea. Aceasta se restrange pana la 2 mese pe zi – dimineata si seara.

Oprirea alaptarii sugarului trebuie sa fie un proces treptat.

Daca in primele 4 – 5 luni de viata ale bebelusului nutritia sa echilibrata era asigurata doar de laptele matern sau formula, in cazul in care mama nu putea sa alapteze, incepand de acum nevoile micutilor cresc… odata cu ei!

Lucrurile nu sunt atat de complicate precum ar putea parea la prima vedere si, din momentul in care ne bazam pe un plan sanatos, diversificarea devine o etapa plina de surprize placute pentru intreaga familie.

Sursa: imidoresccopii.ro

Imagine de Tim Kraaijvanger de la Pixabay

Data articol: 27/06/2021