Copilul a implinit un an. Ce ii dai sa manance?

by Sfatul Parintilor | 10/04/2016 20:10

Dupa varsta de un anisor, puiul tau trece la hrana solida[1] si la alte obiceiuri alimentare, similare cu ale tale. Important este ca tu sa-i introduci noi arome si texturi in dieta. Preferintele alimentare se stabilesc devreme in viata, astfel incat trebuie sa-ti ajuti copilul sa-si dezvolte gustul pentru alimente sanatoase inca pe de acum.

Copiii au stomacul mic si nu pot manca foarte mult, astfel ca trebuie sa alegi alimentele cele mai pline de nutrienti ca sa-i poti oferi toata gama de vitamine, minerale, proteine si carbohidrati sanatosi de care are nevoie pentru o crestere armonioasa (limitand, bineinteles, dulciurile si mancarurile fara calorii). Micutul tau va continua sa exploreze mancarurile de unul singur, mai intai cu degetele si, mai apoi, cu tacamurile, pe la 15-18 luni. Incurajeaza-l sa isi dezvolte aceste abilitati si ajuta-l cand vezi ca nu reuseste singur. Odata ce a invatat sa manuiasca lingurita si furculita, lasa-l sa se descurce singur.

Tine cont de faptul ca prichindeilor le place sa fie independenti, si ce ocazie mai potrivita pentru invatare prin joaca decat la masa! Lasa-ti micutul sa-si asculte impulsurile (el stie cel mai bine cand ii e foame), dar ii poti impune si anumite limite. Pana la urma, lucrurile sunt simple: tu decizi ce varietate de alimente sanatoase ii oferi, iar copilul tau hotaraste pe care din ele sa le aleaga, cat va manca sau daca le va manca.

 

 

Laptele, la fel de important

Laptele ramane o parte esentiala in alimentatia copilului, pentru ca ii furnizeaza mai departe calciu si vitamina D, importante pentru dezvoltarea oaselor. Copiii cu varsta de pana la doi ani ar trebui sa bea lapte de vaca integral[2], pentru ca au nevoie de grasimile din lactate ca sa creasca in ritm normal si sa-si dezvoltare creierul. Dupa ce a implinit doi ani, probabil ca veti trece la laptele degresat, dar e bine sa discuti cu medicul lui inainte de a face tranzitia.

Intre 12 si 18 luni, e indicat sa treaca de la biberon la canita ajutatoare, antiscurgere[3]. In loc sa-i elimini brusc biberonul, poti sa o faci treptat. Incepe sa-i oferi laptele integral in canita la una dintre mese (pastrand biberonul la celelalte), progresand pana cand puiul tau uita complet de biberon. Daca il alaptezi exclusiv natural, sari peste etapa biberonului si fa tranzitia direct la canita. Unii copii nu agreeaza laptele de vaca, pentru ca are un gust diferit. In acest caz, poti amesteca lapte integral cu lapte praf si sa ajustezi treptat compozitia, in asa fel incat, la final, sa ramana doar laptele de vaca.

 

Atentie la aportul de fier

Este important sa fii atenta la o eventuala deficienta de fier dupa ce copilul tau implineste un an. Fierul joaca un rol decisiv in dezvoltarea fizic, mentala si dezvoltarea comportamentala, iar o carenta de fier poate duce rapid la anemie[4]. Pentru a evita instalarea unei astfel de deficiente, este bine sa ii limitezi copilului consumul de lapte, la 480 – 720 de mililitri pe zi. De asemenea, ii poti mari cantitatea de alimente bogate in fier, precum carnea, ouale, pestele, fasolea etc. In plus, da-i la micul dejun cereale imbogatite cu fier, pana cand atinge varsta de 2 anisori. Discuta cu medicul pediatru daca te ingrijoreaza faptul ca micutul tau bea mult lapte de vaca sau nu beneficiaza de suficient fier, ori daca te gandesti sa-i dai un supliment alimentar cu fier.

 

 

Fructe, cereale integrale si proteine

Fructele de sezon, care nu sunt scumpe, ar trebui sa nu lipseasca din dieta micutului tau. Cand ai posibilitatea, evita sa cureti coaja fructelor[5], deoarece, in multe cazuri, aceasta contine cele mai multe vitamine si minerale. Incurajeaza-ti copilul sa bea suc natural de fructe, dar evita sa-l indulcesti cu zahar. De asemenea, stai departe de fructele conservate, fiindca au mult zahar si conservanti.

Cat despre painea pe care o dai micutului tau, ideal ar fi sa o faci in casa, din faina integrala (nu arunca taratele!). Totodata, ii poti da anumite tipuri de orez, de asemenea integral. Importante sunt si legumele verzi, rosii si galbene – esentiale pentru dezvoltarea copilului. Totusi, ai grija sa nu le gatesti prea mult – daca le uiti pe foc, pierd din vitamine si minerale.

Asigura-te ca alimentele bogate in proteine (alunele, fasolea, mazarea, ouale, pestele, carnea de mielul, ficatul) intra periodic in alimentatia copilului. Ciocolata, sucurile acidulate, ceaiul ar trebui evitate pe cat posibil, deoarece contin substante chimice si cofeina, ce pot fi daunatoare pentru un copil.

 

Ce alimente sa eviti

Copilul tau ar trebui sa manance o varietate de alimente. Continua sa urmaresti eventualele reactii alergice cand ii dai mancaruri noi. Nu uita ca exista un risc mai ridicat de alergii alimentare la copiii[6] ai caror parinti au si ei o alergie. Aceasta e varsta la care puiul tau experimenteaza si se distreaza cu finger foods[7], asa ca tine-l departe de alimentele care ar putea prezenta un risc de inecare, cum sunt popcornul, bomboanele tari, hot-dog-ul, legumele crude si fructele tari, strugurii, stafidele si nucile. Supravegheaza-ti intotdeauna copilul la masa (nu il lasa singur cat mananca nici macar 10 minute, ca sa-ti mai rezolvi din treburi) – e foarte important sa fii langa el, ca sa il poti ajuta sau sa intervii in caz de nevoie.

 

 

Cat ar trebui sa manance un copil?

Ofera-i micutului tau trei mese pe zi si doua sau trei gustari, dar nu te ingrijora daca sare din cand in cand peste cate o masa. Copilul trebuie sa poata invata semnalele propriului, sa-si dea singur seama cand ii e foame si cand s-a saturat si nu mai are nevoie de mancare. Asta necesita timp si rabdare, asa ca ghideaza-l usor: nu-l forta sa manance daca nu vrea, dar nici nu-i da orice vrea de fiecare data cand iti cere, pentru ca s-ar putea sa il supra-alimentezi. Mentine un program constant al meselor si gustarilor, in asa fel incat puiul tau sa se obisnuiasca, la anumite ore, cu faptul ca trebuie sa manance.

Autor: Alexandra NEDELCU

Endnotes:
  1. hrana solida: http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/cele-mai-comune-intrebari-despre-alimentatia-solida-la-bebelusi/
  2. lapte de vaca integral: http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/tranzitia-catre-laptele-de-vaca-cele-mai-importante-intrebari-ale-mamicilor/
  3. canita ajutatoare, antiscurgere: http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/ingrijire-bebelusi/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-canuta-antiscurgere-a-bebelusului/
  4. anemie: http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/totul-despre-anemia-feripriva-la-copii/
  5. evita sa cureti coaja fructelor: http://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/de-ce-nu-e-bine-sa-arunci-coaja-fructelor-afla-la-ce-o-poti-folosi/
  6. alergii alimentare la copiii: http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/alergiile-alimentare-la-bebelusi-cele-mai-frecvente-intrebari-ale-mamicilor/
  7. finger foods: http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/finger-foods-cele-mai-bune-gustari-pentru-bebelusul-tau/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/alimentatie-bebelusi/copilul-a-implinit-un-an-ce-ii-dai-sa-manance/