Atentie la E-urile din biscuitii pentru copii! - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Atentie la E-urile din biscuitii pentru copii!

Sfatulparintilor » Bebeluși » Alimentație bebelusi » Atentie la E-urile din biscuitii pentru copii!

 

Multi parinti iau decizia ca biscuitii din comert sa nu mai faca parte din gustarea copiilor lor, din pricina aditivilor alimentari pe care de prea multe ori nu ii citim pe etichete. Vedem un ambalaj atractiv si ne imaginam ca produsele contin lucruri sanatoase pentru copii, asa cum ar fi firesc. Dealtfel, si profesorul Mencinicopschi spunea astazi in cadrul emisiunii "Neatza cu Ravan cu Dani" la care a fost invitat, ca tara noastra este pe loc fruntas la capitolul ne-citirii etichetelor de pe produsele din comert. Parintii isi feresc copiii cat de mult pot de alimentele daunatoare insa deseori nu reusesc, oricate bune intentii ar avea. Biscuitii din comert pot fi inlocuiti cu cei preparati in casa, pentru care parintele garanteaza.

Pentru a vedea cateva din componentele biscuitilor din comert, mai multe mame de pe Sfatul parintilor au ales doua -trei modele diferite, din preocuparea ca un consum excesiv de biscuiti din comert sa nu afecteze sanatatea copilasilor lor. Iata mai jos ce contin. Revenim cu recomandarea specialistilor: Cititi intotdeauna lista de ingrediente, pentru a sti ca ceea ce cumparati este sanatos si gustos. Nu ezitati sa dati copiilor alimente preparate in casa.

 

Metabisulfit de sodiu (E223) – aditiv alimentar sintetic care se foloseste ca si conservant (substanta folosita cu scopul de a impiedica alterarea unor produse alimentare sau de alta natura). Acesta este folosit in producerea bauturilor alcoolice, biscuitilor, produselor de panificatie, sucurilor de fructe, fructelor si legumelor uscate, produselor din cartofi.

Efecte: printre cele mai grave se enumera faptul ca impiedica fixarea vitaminei B1 si produce alergii. Este contraindicat copiilor sa consume produse care contin E223 deoarece poate induce sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare.

 

Zaharul invertit sau ,,mierea artificiala’’este un produs sintetic, fiind o combinatie intre glucoza si fructuoza provenita din zaharoza. Astfel, deoarece se absoarbe deosebit de repede (mult mai repede decat zaharul rafinat), creste brusc glicemia si ingrasa. 

 

Bicarbonat de amoniu (E503) este un corector de aciditate si emulgator, sintetic, realizat din sulfat de amoniu si carbonat de calciu. Cu toate ca face parte din categoria ,,E-urilor inofensive’’, poate provoca acidoza sangvina (crestere a aciditatii si reducerea rezervei alcaline din sange – pH scazut al sangelui), iritarea mucoasele daca este consumat in cantitati mari.

Cuvinte cheie:
Data articol: 26/04/2011