by Sfatul Parintilor | 15/05/2012 22:10
Cand in alimentatia bebelusilor[1] incep sa fie introduse mancarurile solide, acestia pot intampina probleme intrucat nu au suficient de bine dezvoltat procesul de masticatie si inghitire. Tocmai de aceea parintii[2] trebuie sa acorde o atentie deosebita acestui aspect, pericolul inecarii persistand pana cand copilul implineste 4 ani. Iata cateva sfaturi[3] in ceea ce priveste produsele care ar trebui excluse din alimentatia bebelusilor[4].
Specialistii de la Universitatea din Michigan avertizeaza asupra pericolului existentei nitritilor in aceste produse. Daca aveti de unde cumpara crenvursti fara nitriti sau nitrati, dupa ce-i fierteti trebuie sa-i taiati ca pe taitei, de-a lungul crenvurstiului si nu de-a latul sau.
Bucatile de branza, carne, fructe etc. pot deveni o reala problema. Pentru a evita pericolul inecarii si sufocarii ar trebui sa stiti ca o bucata de carne nu trebuie sa depaseasca marimea amprentei de la deget, la fel si branza sau cascavalul (pe care le mai puteti da pe razatoare). In ceea ce priveste merele, acestea ar trebui coapte sau maruntite, iar perele sa fie foarte moi.
CONCURS 1 IUNIE[7]! Înscrie-te în perioada 15-31 mai, cu citatul despre copii care te-a inspirat, şi intri în tragerea la sorţi în care poţi câştiga unul din cele 25 de premii oferite de editura Clever Book[8].
Bobul de strugure este suficient de mare pentru a sufoca bebelusul. Ca sa fiti siguri ca eliminati acest risc, feliati boabele de strugure (nu este suficient doar sa le taiati in doua). Sau, ca sa fiti si mai catolici decat papa, transformati-le in piure.
Lasand la o parte pericolul pe care dulciurile il prezinta asupra sanatatii bebelusului (zaharul contribuie din plin la aparitia cariilor, dar si a unor boli precum diabetul si obezitatea), bomboanele prezinta un risc crescut de sufocare. Specialistii recomanda sa gasiti o alternativa sanatoasa pentru gustare si anume galbenus de ou.
Legumele crude pot fi prea dure pentru gingiile bebelusilor. Pana cand cel mic va fi suficient de puternic ca sa mestece, sunt recomandate legumele fierte: mazare, fasole verde, morcov etc.
Sistemul imunitar al bebelusilor este intr-o continua transformare pana la varsta de 3 ani, tocmai de aceea exista pericolul dezvoltarii unor alergii, chiar si la alimentele comune: laptele de vaca, ouale, graul, alunele, soia etc. Specialistii in nutritie spun ca alimentele cu risc potential ar trebui evitate pana la varsta de 4-6 luni. Porumbul si orezul sunt produse hipoalergenice si se recomanda ca alimentatia diversificata sa fie inceputa cu ele dupa varsta de 4-6 luni.
Botulismul este de asemenea o problema. Este recomandat sa evitati introducerea mierii in alimentatia bebelusului mai devreme de 6 luni. In acest fel eliminati pericolul infestarii cu bacteria C.botulinium.
Sucurile de fructe trebuie diluate cu apa si nu trebuie introduse in alimentatia bebelusilor mai devreme de 6 luni. Iar pana la varsta de un an trebuie sa evitati untul, sarea, zaharul, sosurile.
Source URL: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/alimentatie-bebelusi/alimentatie-bebelusi-ce-alimente-sunt-interzise-copiilor-mici/
Copyright ©2024 Sfatulparintilor.ro unless otherwise noted.