Dezvoltarea intelectuala a puiului tau in primul an de viata

by Sfatul Parintilor | 24/10/2013 21:11

Pe masura ce copilul tau creste, iti dai seama cat de multe lucruri invata. Primul an de viata este unul de acumulari incredibile, in care creierul lui absoarbe tot, drept pentru care stimularea copilului din toate punctele de vedere este mai mult decat necesara pentru o dezvoltare intelectuala armonioasa.

In timpul dezvoltarii fizice, incurajarile primite de la cei care ingrijesc copilul il ajuta sa capete noi informatii, noi abilitati si sa descopere lucruri fascinante care sa-i stimuleze intelectul.

 

 

Dezvoltarea creierului la bebelusi

Dezvoltarea creierului este cheia dezvoltarii intelectuale. Stimulii vizuali si verbali sunt hotaratori pentru dezvoltarea anumitor zone din creier. Daca nu ar exista acesti stimuli, abilitati precum vederea sau vorbirea ar fi mult intarziate.

0-6 luni: Plansul este principala forma de comunicare, iar ca parinte incepi sa faci diferenta intre plansul de foame, de durere, de plictiseala. In aceasta perioada, copiii uita de obiectele pe care nu le vad, le exploreaza foarte atent pe cele pe care le vad (prin pipait, vaz, miros si gust). Daca misti anumite obiecte in fata lor, le vor urmari cu privirea. De asemenea, se intorc daca aud un zgomot, in directia din care acesta vine.

7-12 luni: Comunicarea se transforma si apar primele cuvinte “dada”, “tata”, “mama”, “papa” etc. Chiar daca le rostesc, copiii nu asociaza neaparat cuvintele cu intelesul lor. Unul dintre lucrurile pe care le va face constient cu inteles este sa faca din manuta semnul “pa-pa”. In aceasta perioada incep sa asocieze ideea de cauza-efect si vor incepe sa repete o anumita actiune pentru a se obisnui cu reactiunea. Fie ca va arunca un obiect pentru a-i auzi zgomotul, fie ca va baga in gura diverse lucruri pentru a le simti gustul, toate acestea fac parte din etapele dezvoltarii intelectuale a copilului tau. In functie de temperamentul copilului sau de varsta lui, daca ascunzi un obiect, unii vor uita de el, in timp ce altii vor urmari atent unde te duci cu respectivul obiect.

 

 

Activitati pentru dezvoltarea intelectuala a copilului

Cea mai mare contributie in dezvoltarea intelectuala a copilului o au cei care au grija majoritatea timpului de el (mama – tata – bunici – bone – ingrijitoare – educatoare). Tinutul in brate, leganatul, cantatul il invata pe cel mic ce inseamna caldura si iubirea. Joaca il incurajeaza sa exploreze si sa descopere. Vorbitul si cititul ii dezvolta abilitatile verbale. Jucariile viu colorate, stralucitoare ii stimuleaza vederea. Pune-le la distanta de copil pentru a-l motiva sa mearga spre ele, sa se miste pentru a le putea lua in mana si “degusta”. Pune o oglinda la nivelul ochilor copilului tau pentru a se putea vedea in ea. La inceput nu-si va da seama ca se vede pe sine, insa copiilor le place sa vada fete. Jucariile muzicale ii ofera un feed-back sonor si, in plus, il ajuta in stabilirea relatiei “cauza-efect”. Jucariile sau cartile cu varii texturi ii antreneaza simtul tactil.

 

Toate aceste activitati, folosindu-te de carti, jucarii, mediul incojurator, vor incuraja copilul sa exploreze, sa descopere, iar informatiile pe care le primeste vor contribui la dezvoltarea creierului micutului tau si, implicit, la dezvoltarea lui din punct de vedere intelectual.

 

Citeste mai multe despre abilitatile de vorbire ale copiilor pe Aptanutricia.ro[1].

 

 

 

 

NUTRICIA sustine recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii de a alapta exclusiv pana la cel putin 6 luni si de a continua alaptarea cat mai mult timp posibil in paralel cu introducerea alimentatiei diversificate.

 

banner 624x139[2]

 

Endnotes:
  1. Aptanutricia.ro: http://www.aptanutricia.ro/parinti/bebelusul-meu/2-3-ani/abilitatile-de-vorbire-id-162-cmsid-30
  2. [Image]: http://www.aptanutricia.ro/parinti/totul-despre-alaptare/adevar-nu-zvon

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/dezvoltarea-intelectuala-a-puiului-tau-in-primul-an-de-viata/