Bebelusul imediat dupa nastere

by Sfatul Parintilor | 29/10/2013 21:11

Cand esti insarcinata te gandesti cum va fi prima saptamana cu bebelusul acasa. Ai auzit, cu siguranta, de la prietenele tale problemele cu care s-au confruntat. Ti se pare ca esti pregatita, ca stii cu aproximatie cam ce s-ar putea intampla. Ca de obicei, insa, socoteala de-acasa nu se potriveste cu cea din targ. Odata adus acasa, vei avea in minte o multime de intrebari legate de bebelusul tau.

Iata-le pe cele mai des intalnite:

 

 

1. Cum imi pastrez relatia cu bebelusul?

Cat timp a fost in burtica atat tu, cat si taticul l-ati mangaiat, i-ati vorbit, i-ati cantat. Relatia dintre voi s-a conturat, iar acum ca este “afara” vi se poate parea mai greu sa comunicati. Nu trebuie sa faci insa, mare lucru. Tine-l in brate cat de mult poti, ideal fiind contactul piele pe piele. Nu iti face griji ca il vei rasfata. In aceasta perioada, nici nu se pune problema. De asemenea, cand il tii in brate, mangaie-l, fa-i masaj, canta-i, vorbeste-i. De fiecare data cand te uiti la el, cauta-i privirea si zambeste-i. In curand, vei vedea ca iti imita mimica si expresiile fetei.

 

 

2. Cat timp doarme un bebelus?

In primele saptamani de viata, un bebelus doarme 16, pana la 20 de ore pe zi, in reprize a cate una-doua ore fiecare. Din fericire, pana la 6 luni, ii poti crea o rutina a somnului, astfel incat sa doarma cat mai mult pe timpul noptii.

Iata cateva trucuri care te pot ajuta:

–       Tine-l activ pe timpul zilei, pentru a dormi mai mult noaptea.

–       Incearca sa nu-l trezesti atunci cand vrei s sa-i schimbi scuteculpe timpul noptii.

–       Nu te ridica din pat, imediat ce-l auzi ca se foieste sau plange. Lasa-l un minut-doua pentru a vedea daca nu cumva se linisteste singur.

 

 

3. Cat de des trebuie sa-l hranesc si cum stiu ca s-a saturat?

In primele luni de viata bebelusii ar trebui hraniti la fiecare doua-trei ore, de 8-12 ori in 24 de ore. Iti poti da seama ca s-a hranit corespunzator daca:

–       Petrece cel putin 10-15 minute la fiecare san sau bea aproximativ 60-90 ml de lapte formula la fiecare masa.

–       “Uda” mai mult de 6 scutece si are doua sau mai multe scaune la fiecare 24 de ore.

–       Dupa ce a pierdut cateva grame in primele zile de la nastere, incepe sa acumuleze in greutate.

Daca esti ingrijorata de orice aspect legat de nutritia bebelusului tau, cere sfatul medicului pediatru.

 

4. Cat de des pot sa-i fac baie?

Trei bai pe saptamana sau chiar mai putine sunt suficiente pentru un nou nascut. Mai des de atat poate duce la deshidratarea pielii. Curata bebelusul cu un burete sau cu o carpa curate.

 

 

5. Ce trebuie sa fac cu buricul?

Pielea din jurul buricului trebuie mentinuta curata si uscata pana cand acesta cade. Cand faci baie bebelusului, ai grija ca apa sa nu-i depaseasca buricul. De asemenea, prinde scutecul sub cordonul ombilical, astfel incat acesta sa nu se ude cu urina.

Suna imediat medicul daca bebelusul plange atunci cand il atingi in zona buricului sau cand aceasta este rosie si prezinta scurgeri de lichid galben lipicios si cu un miros neplacut. Acestea sunt semne de infectie.

 

 

6. Cum imi mentin bebelusul in siguranta?

Specialistii in pediatrie recomanda sa pui bebelusul intotdeauna pe spate atunci cand il culci, pentru a preintampina riscul mortii subite. De asemenea, in patut nu ar trebui sa existe perne, jucarii sau paturi. Este indicat sa dormi in aceeasi camera cu bebelusul, dar nu in acelasi pat. Nu il imbraca foarte gros, pentru a nu se supraincalzi. Cere sfatul medicului cu privire la lista vaccinurilor recomandate.

Nu ezita sa iti suni medicul ori de cate ori crezi ca ceva nu este in regula.

 

 

Afla mai multe despre ingrijirea copilului mic in primele saptamani de viata pe Aptanutricia.ro[1].

 

 

NUTRICIA sustine recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii de a alapta exclusiv pana la cel putin 6 luni si de a continua alaptarea cat mai mult timp posibil in paralel cu introducerea alimentatiei diversificate.

 

banner 624x139[2]

Endnotes:
  1. Aptanutricia.ro: http://www.aptanutricia.ro/parinti/bebelusul-meu/0-6-luni/ingrijirea-medicala-in-primele-saptamani-id-77-cmsid-27
  2. [Image]: http://www.aptanutricia.ro/parinti/totul-despre-alaptare/adevar-nu-zvon

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/bebelusul-imediat-dupa-nastere/