Alimentatia mamei in perioada alaptarii - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Alimentatia mamei in perioada alaptarii

Sfatulparintilor » Bebeluși » Sănătate bebelusi » Alimentatia mamei in perioada alaptarii
Nutricia - Alaptare

Alaptarea este cel mai pretios cadou pe care i-l poti oferi puiutului tau, inca din primele ore din viata. Iar pentru a te asigura ca prin alaptare ii dai copilasului tau toate elementele de care are nevoie pentru o dezvoltare armonioasa, ar trebui sa ai grija la propria ta alimentatie.

Iata cateva elemente de care trebuie sa tii cont atunci cand te hranesti, astfel incat laptele tau sa fie sanatos si hranitor pentru copilul tau.

 

Alimente permise cand alaptezi

Somonul – confera un aport sporit de acizi grasi omega-3, chiar daca laptele matern contine acest aminoacid foarte important pentru dezvoltarea creierului bebelusului. Atentie, insa, la cantitatea de peste consumata. Din cauza riscului contaminarii cu mercur, nu este indicat sa consumi mai mult de 300 de grame de peste pe saptamana.

 

Afinele – consumate de cel putin doua ori pe zi (sub forma bruta sau suc), asiguraun aport sporit de antioxidanti. In plus, sunt o sursa bogata de minerale si vitamine care vor mentine ridicat nivelul de energie al mamicii.

 

Orezul brun – ajuta la pierderea in greutate. Totusi, kilogramele acumulate in timpul sarcinii nu trebuie date jos brusc. Daca slabesti dintr-o data, se va diminua cantitatea de lapte produsa, precum si calitatea acestuia.

 

Produse lactate, fara grasimi – aport important de proteine si vitamine B si D, precum si de calciu, foarte important in dezvoltarea sistemului osos. Daca bebelusul are colici, este indicat sa renunti la lapte pentru o vreme.

 

Carne de vita slabacontine fier si vitamina B-12. Cei doi compusi ajuta mamica sa faca fata solicitarilor destul de consistente din partea bebelusului.

 

Portocale – sursa bogata de vitamina C care contribuie si la ridicarea nivelului de energie al mamicii.

 

Oua –  sursa de vitamina D, in special galbenusul, care contribuie la intarirea oaselor bebelusului.

 

Legume cu frunze verzi – sursa bogata de vitamina A, calciu, vitamina C si fier, la care se adauga antioxidanti. Toate acestea sunt benefice atat mamicii, cat si bebelusului. In cazul in care micutul are probleme cu gazele, este indicat sa renunti la alimente precum varza, varza de Bruxelles si broccoli.

 

 

 

Alimente neindicate cand alaptezi

Din alimentatia femeii care alapteaza nu ar trebui sa faca parte mezelurile si conservele. Acestea contin multa sare, precum si alte substante si aditivi care pot ajunge foarte usor in laptele matern si de aici in sangele bebelusului.

Pe lista alimentelor nerecomandate sunt incluse prajelile de orice fel si soia. Aceasta din urma poate genera alergii bebelusului.

De asemenea, dulciurile precum prajiturile sau ciocolata nu sunt recomandate intrucat contin cacao sau uleiuri hidrogenate. Acestea pot duce la insomnii, agitatie si chiar alergii.

Alcoolul nu face bine bebelusului. In cazul in care vrei, totusi, sa bei un pahar de vin sau de bere, fa-o cu cel putin doua ore inainte de a alapta. Daca observi ca micutul este slabit, somnoros, sau ca productia de lapte nu mai este la fel de crescuta, probabil este de la alcool si ar fi bine sa renunti la acest obicei.

Cafeaua ar trebui consumata cu moderatie. O ceasca dimineata este cel mai adesea fara consecinte. Urmareste reactiile bebelusului si daca il vezi mai agitat decat de obicei, redu cantitatea de cafeina.

Pe lista bauturilor contraindicate ar trebui inclus si ceaiul negru, care poate da agitatie, hiperactivitate sau nervozitate bebelusului.

 

 

Principii de baza ale alimentatiei pe perioada alaptarii

–          Consuma alimente variate

–          Alege alimente cu un continut scazut de grasimi saturate

–          Consuma multe fructe si legume

–          Consuma cu moderatie spre cat mai putin alimente care contin zahar rafinat si sare

–          Hidrateaza-te corespunzator.

 

 

Afla mai multe informatii despre alimentatia in perioada alaptarii pe Aptanutricia.ro

 

 

NUTRICIA sustine recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii de a alapta exclusiv pana la cel putin 6 luni si de a continua alaptarea cat mai mult timp posibil in paralel cu introducerea alimentatiei diversificate.

 

banner 624x139

Data articol: 26/09/2013