Alimentatia in timpul sarcinii

by Sfatul Parintilor | 03/10/2013 21:11

O femeie insarcinata trebuie sa aiba o alimentatie sanatoasa, astfel incat sa-i asigure bebelusului ei, inca din primele saptamani de sarcina, nutrientii si energia de care are nevoie pentru a creste si a se dezvolta corespunzator din toate punctele de vedere. O mamica sanatoasa are toate sansele sa aduca pe lume un bebelus sanatos. In plus, printr-o alimentatie corespunzatoare, te asiguri ca poti face fata cu brio modificarilor organismului tau, pe toata perioada sarcinii.

 

 

Ce este indicat sa manance o gravida

Alimentatia viitoarei mame trebuie sa fie echilibrata si variata.

1. Vitamine. Nutritionistii recomanda consumarea fructelor si legumelor in stare proaspata, deoarece au un continut mai mare de vitamine.Totusi, daca acest lucru nu este posibil, poti opta pentru consumarea lor sub toate formele (uscate, congelate), chiar si sub forma de suc. De asemenea, fructele congelate imediat dupa ce au fost culese au un procent mai mare de vitamine si nutrienti.

 

2. Carbohidrati: cartofi, orez, paste, paine.

 

3. Proteine. Proteinele animale – peste, carne slaba, pui si oua – sunt o sursa importanta de nutrienti pentru tine si bebelusul tau. Mamele care adopta un stil de viata vegan isi pot indrepta atentia spre surse vegetale de proteine precum quinoa, tofu si produse de soia, fasole, linte, legume, nuci, seminte, unt de arahide. Lintea, fasolea si legumele sunt, de asemenea, si surse bogate de fier.

 

4. Grasimi. Fara a depasi limita de 30% din aportul zilnic de calorii al gravidei, grasimile cele mai sanatoase si indicate sunt cele din ulei de masline, ulei de arahide, ulei de floarea soarelui, ulei de rapita, ulei de susan, avocado, nuci si seminte.

 

5. Fibre: cereale integrale, paine si paste din faina integrala, orez salbatic, fructe si legume. In timpul sarcinii, viitoarele mamici pot intampina probleme ale tranzitului intestinal. Tocmai de aceea, este indicat sa urmeze o dieta care sa contina multe fibre.

 

6. Calciu: produse lactate, broccoli, varza chinezeasca, napi, precum si produse din soia imbogatite cu calciu.

 

7. Zinc. Acest element joaca un rol important in cresterea si dezvoltarea celulara a fatului. Surse importante de zinc sunt: carnea de curcan, pui, creveti, crabi, stridii, produse lactate, fasole, unt de arahide, seminte de floarea soarelui, ghimbir, ceapa, tarate, germeni de grau, orez, paste, cereale, oua, linte si tofu.

8. Fier: fasole uscata, fructe uscate (caise), galbenus de ou, cereale imbogatite cu fier, ficat (in unele cazuri, medicul poate restrictiona consumul de ficat), carne slaba, stridii (trebuie sa fie gatite), carne de pui, somon, ton, carne de miel, porc, soia, fasole neagra, mazare, nuci braziliene, migdale, legume cu frunze verzi, cereale integrale, orez brun. Lipsa mare de fiera femeilor gravide aduce cu sine riscuri mari pentru ele si pentru bebelusii lor: nastere prematura, dezvoltarea insuficienta a bebelusului, nasterea unui bebelus mort, decesul bebelusilor dupa nastere, oboseala, depresie, iritabilitate. Daca mama este anemica in ultimul trimestru de sarcina risca sa piarda mult sange la nastere. Unii experti considera ca lipsa fierului din organismul gravidei o predispune si la depresia postnatala.

 

9. Acid folic: cereale, legume verzi frunzoase, paine si produse de panificatie, paste fructe. Organismul are nevoie de acid folic atat pentru mama cat si pentru fat, prevenind aparitia deficientelor neurale.

 

 

Ce NU este indicat sa manance o gravida

In perioada celor 9 luni de sarcina ar fi bine sa ocolesti urmatoarele alimente:

1. Branzeturi cu mucegai, intrucat poti risca o infectie cu listeria (o bacterie ce pune in pericol viata fetusului).

 

2. Pateurile de orice fel, vegetale si din carne, din cauza aceluiasi risc de infestare cu listeria.

 

3. Alimente nepreparate sau slab preparate, din cauza potentialului risc de infestare cu listeria sau alti agenti patogeni.

 

4. Oua crude sau slab preparate, din cauza potentialului risc de infestare cu salmonella. Ouale trebuie fierte tari, pentru a reduce riscul.

 

5. Anumite tipuri de peste, din cauza potentialului risc de contaminare cu mercur: rechin, peste spada.  Pentru ca sunt pesti mari, acestia sunt in fruntea lantului trofic, ceea ce presupune un nivel ridicat de mercur. Specialistii recomanda si o limitare in cazul tonului, nu mai mult de o portie pe saptamana.

 

6. Calorii goale: prajiturele, biscuiti, fursecuri, bomboane. Sunt bogate in grasimi si zaharuri si au un continut slab de nutrienti, ceea ce poate submina eforturile gravidei de a se mentine sanatoasa.

 

7. Lapte nepasteurizat. Acesta poate contine bacteria listeria, care poate trece dincolo de placenta si poate provoca bebelusului septicemie.

 

8. Cafea. este indicat sa eviti cafeaua in primul trimestru de sarcina. Fiind o bautura diuretica, prin consumarea de cafea poti elimina calciul din organism, element atat de necesar in dezvoltarea bebelusului.

 

9. Alcoolul nu este recomandat in timpul sarcinii. Alcoolul poate trece dincolo de placenta si poate ajunge in sangele bebelusului, iar ficatul lui nu este suficient de dezvoltatsa il proceseze. Consumul excesiv de alcool pune in pericol atat sanatatea mamei, cat si a bebelusului care poate dezvolta sindromul alcoolismului fetal.Acesta presupune aparitia unor malformatii faciale, tulburari comportamentale, probleme cognitive.

 

 

Citeste mai multe despre Alimentatia si regimul in timpul sarcinii pe Aptanutricia.ro.[1]

 

NUTRICIA sustine recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii de a alapta exclusiv pana la cel putin 6 luni si de a continua alaptarea cat mai mult timp posibil in paralel cu introducerea alimentatiei diversificate.

banner 624x139[2]

 

Endnotes:
  1. Aptanutricia.ro.: http://www.aptanutricia.ro/parinti/sarcina-pas-cu-pas/cele-9-luni-de-sarcina/alimentatia-si-regimul-in-timpul-sarcinii-id-105-cmsid-18
  2. [Image]: http://www.aptanutricia.ro/parinti/totul-despre-alaptare/adevar-nu-zvon

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/alimentatia-in-timpul-sarcinii-2/