Shop

Atentie la folosirea castilor! Cat de tare e prea tare?

19 august 2013, , Vizualizări: ...

Din ce mai multi adolescenti asculta muzica tare la casti. In drumul spre/dinspre scoala, in parc, in lift etc, castile telefonului (la care asculta muzica), i-pod-ului etc sunt nelipsite. Drept urmare au crescut si cazurile de tiuit in urechi si chiar de pierdere a auzului in randul adolescentilor. In urma unui studiu realizat anul trecut in randul 8710 tineri de catre cercetatorii Universitatii Pace din New York (Statele Unite), a rezultat faptul ca fetele care folosesc casti prezinta riscuri cu 80% mai mari de a avea auzul alterat decat cele care nu asculta muzica in acest fel. De asemenea, 99,7% dintre participanii la studiu au declarat ca au tiuit in urechi. Si nu din cauza castilor in sine, ci a volumului sunetului.

De asemenea, potrivit datelor statistice furnizate de Centrul de prevenire si control al bolilor din Statele Unite, in jur de 5 milioane de adolescenti au de suferit de pe urma volumului tare dat in casti. Tototdata, numarul cazurilor inregistrate in randul copiilor si adolescentilor a crescut de la 13 milioane in anii ’70, la peste 30 de milioane in prezent.

 

 

Cat de tare e prea tare?

Decibelii admisi conform normelor de fabricatie in vigoare pentru o pereche de casti sunt 100. Daca tinerii asculta muzica la 89 de decibeli este mai mult decat periculos. Ca sa fie si mai usor, prea tare ar insemna daca volumul este dat mai mult de 60% din capacitatea maxima a castilor. Si mai simplu: daca cei din jur aud ce asculta tanarul in casti, atunci evident ca muzica e prea tare, iar auzul respectivului va avea cu siguranta de suferit.

 

 

Ce tipuri de casti sunt periculoase?

Daca muzica este tare, toate tipurile de casti sunt periculoase. Cu toate acestea, galenele sunt mai periculoase decat castile care se pun deasupra pentru ca distribuie sunetul direct in timpan.

 

 

Cum se protejeaza urechile?

In primul rand zgomotul nu trebuie sa fie mai mare de 85 de decibeli sau, mai usor, nu mai tare decat o conversatie obisnuita. Invatati copiii ca volumul nu trebuie niciodata dat tare cand e zgomot in jur pentru ca intotdeauna vor uita sa-l dea inapoi cand „deranjul” s-a indepartat. De asemenea, limitati-le timpul petrecut „in compania” castilor, mai ales daca vorbim de galene. Mai mult de o ora pe zi la un volum mai mare de 60% din capacitatea castilor este egalul unor probleme serioase cu auzul. (sursa: earhelp.co.uk)

 

 

Foto: dreamstime.com

Cuvinte cheie: , , ,

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Comentarii (4)

 1. cei5pitici spune:

  Eu nu il las pe fiul meu sa asculte muzica la casti. Cand e acasa ii spun sa lase muzica sa cante tare sa o auzim toti iar la scoala nu isi ia telefonul…

 2. asminasmin spune:

  bun articol

 3. claudia79 spune:

  nu am casti nu folosesc

 4. 27ralu spune:

  Tineretul din ziua de azi e obsedat de zgomot.de multe ori merg pe strada si vad adolescenti cu castile pe urechi si se aude muzica la maxim.oare cum pot sa asculte asa tare?

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Mail (nu va fi facut public) (obligatoriu)

Website

Meniu