Educatie sexuala adolescenti: Ce sa faci cand se rupe prezervativul?

by Sfatul Parintilor | 20/09/2011 0:14

Sexul este un subiect tabu. Insa cea mai mare greseala a parintilor in ceea ce priveste educatia sexuala a copiilor lor adolescenti[1] este tactica strutului. Daca bagi capul in pamant (de rusine) asta nu inseamna ca ai scapat de problema si cu atat mai mult nu se rezolva de la sine.  

 

Vorbeste deschis despre sex, cu copilul adolescent

Ia taurul de coarne si discuta deschis cu adolescentul tau in legatura cu sexul. In acest fel ai de doua ori de castigat. In primul rand relatia dintre voi se consolideaza, capata incredere in tine si vei fi primul la care va apela cand va aparea o noua provocare. In al doilea rand, copilul tau nu va face greseli care sa-i puna in pericol sanatatea

 

Adu la cunostinta copilului tau importanta prezervativului

Copilul tau trebuie sa stie cat de importanta este folosirea prezervativului pentru sanatatea lui, atat fizica, dar si mentala. Adolescentul trebuie sa fie constient ca in joc nu sunt doar el si cu partenerul(a). O sarcina nedorita, de exemplu, are efecte asupra a sapte persoane: ei doi, parintii fiecaruia, dar si a copilului. De asemenea, metaforic vorbind, facand sex fara prezervativ inseamna ca ai facut sex si cu ceilalti parteneri ocazionali sau nu, pe care i-a avut celalat.  

Dar, accidente se mai intampla. Asa ca trebuie sa stie ce are de facut. Daca intra in panica s-ar putea sa comita greseli, uneori chiar fatale. 

 

Ce trebuie sa faca fetele, daca prezervativul s-a rupt. Protectie sexuala

Cu fiicele adolescente, discutia despre sex[2] e si mai incomoda pentru parinti. 

In cazul fetelor, daca prezervativul s-a rupt in niciun caz nu trebuie sa faca spalaturi vaginale, crezand ca astfel va scapa de o eventuala sarcina. Tot ce va reusi va fi sa-si creasca riscul unor infectii pelviene.  

O solutie este pilula de a doua zi, care trebuie luata in primele 72 de ore de la contact, insa cu cat mai repede, cu atat mai bine. Cea de-a doua pastila trebuie luata la interval de 12 ore, insa cel mai bine ar fi sa urmeze sfatul medicului sau al farmacistului cu privire la instructiuni. Fata trebuie sa stie ca eficienta pilulei este de 75%, daca este luata in primele 24 de ore de la contactul sexual neprotejat. 

Chiar daca au luat pastilele in timp util, asta nu inseama ca au scapat de griji.  

Fetele trebuie sa urmeasca orice semn care le-ar putea indica o eventuala sarcina. Daca ciclul menstrual a intarziat mai mult de o saptamana, este indicat test de sarcina. Chiar daca lucrurile par in regula, o vizita la ginecolog care sa confirme sau sa infirme instalarea unei sarcini este indicata.  

 

Se impune consultarea medicala imediata, in caz de sex neprotejat sau ruperea prezervativului

Atat baietii, cat si fetele trebuie sa consulte un medic specialist, imediat dupa ce au facut sex neprotejat, accidental sau nu. Doctorii recomanda efectuarea unor teste pentru depistarea gonoreei, clamidiei, sifilisului, hepatitei B sau C, HIV. Daca testele rezultatele pentru ultimele trei virusuri este negativ, ele trebuie repetate in interval de sase luni pentru a fi absolut siguri ca totul este in regula. (Sursa: healh.com[3])

Endnotes:
  1. educatia sexuala a copiilor lor adolescenti: http://www.sfatulparintilor.ro/articol/1255/mituri-despre-sex-din-lumea-adolescentilor
  2. fiicele adolescente, discutia despre sex: http://www.sfatulparintilor.ro/articol/1080/ce-influenta-au-tatii-asupra-vietii-sexuale-a-fiicelor-lor
  3. healh.com: http://healh.com/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/adolescenti/educatie-sexuala-adolescenti/educatie-sexuala-adolescenti-ce-sa-faci-cand-se-rupe-prezervativul/