Prima dragoste la copii. Ce trebuie sa faca parintii adolescentilor indragostiti - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Prima dragoste la copii. Ce trebuie sa faca parintii adolescentilor indragostiti

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Prima dragoste la copii. Ce trebuie sa faca parintii adolescentilor indragostiti
Prima dragoste la copii.

Iti mai aduci aminte cand ai avut prima dragoste? Cel mai probabil, experienta ta nu este departe de cea pe care o va avea fiul sau fiica ta, la varsta adolescentei, atunci cand se va indragosti pentru prima data. Dupa ce treci de eventualul soc al aflarii vestii ca adolescentul tau are o relatie sau ca ii place de cineva, ajuta-l sa gestioneze avalansa de sentimente noi si patimase.

Metoda #1: Ofera-i sprjinul

Iata cum sa fii alaturi de copilul tau aflat la prima dragoste.

Lasa-i spatiu

Este copilul tau si asa va fi intotdeauna, chiar si atunci cand va fi adult, deci grijile in ceea ce-l priveste nu vor disparea ca prin farmec odata trecut de majorat. Lasa-i spatiu, insa, si lasa-l sa-si traiasca propriile experiente, ghidandu-l insa si fiindu-i alaturi. Asta nu inseamna sa-l restrictionezi sau sa-i urmaresti fiecare pas, ci sa-l incurajezi sa fie responsabil pentru emotiile si alegerile pe care le face. In unele cazuri prima dragoste dureaza toata viata, in alte cazuri se stinge la fel de brusc cum a aparut, insa copilul va invata cum sa se poarte cu altcineva.

Vorbeste cu el despre persoana de care e indragostit

Poarta o conversatie cu adolescentul tau despre persoana de care este indragostit. Intreaba-l cum vede relatia, de ce o crede speciala. Intreaba-l ce cred prietenii despre relatia lui. Discutia ar trebui sa fie una amicala, fara sa para un interogatoriu. Poti intreba si prietenii copilului tau despre persoana de care este indragostit pentru a vedea o varianta la care nu ai acces.

Vorbeste si cu persoana de care copilul tau este indragostit

Daca este de bun augur, poti purta o discutie si cu iubitul sau iubita copilului tau. Invita-l(o) la cina sau la pranz pentru a socializa si a va cunoaste mai bine. Inainte de a face acest lucru, intreaba-ti copilul daca ar fi o idee buna.

Construieste-ti o relatie bazata pe incredere cu copilul tau

Este foarte important ca adolescentul sa aiba incredere in tine si sa se simta confortabil sa-ti povesteasca despre relatia lui. Ca adolescentul sa aiba incredere in tine, ar trebui sa-ti pastrezi calmul de fiecare data cand iti spune ceva, indiferent cat de grav este ceea ce-ti spune, sa nu devii insistent cu intrebarile, dar nici sa nu pari indiferent si sa subestimezi importanta relatiei.

Intreaba-l periodic ce se mai intampla

Daca nu este dornic sa-ti povesteasca, nu insista, insa arata-i copilului ca iti pasa de ceea ce se petrece in viata lui si ca vrei sa-l sprijini la nevoie. Un copil care are incredere in parintele lui va fi dispus sa-i povesteasca lucruri, fara sa se simta chestionat sau judecat.

Metoda #2: Seteaza reguli

Copilul trebuie sa stie ca sunt reguli si ca trebuie sa se comporte responsabil.

Imbratisarile si sarutul sunt sau nu permise in casa sau in spatiul public

Dragostea adolescentilor poate fi coplesitoare, asa ca este nevoie sa setezi anumite limite in ceea ce priveste interactiunile fizice in fata altor persoane sau in spatiul public. Spune-i copilului tau ce are voie sa faca si ce nu atunci cand se afla in casa ta sau in spatiul public. Explica-i ca, desi este natural sa te imbratisezi si sa te saruti, unele persoane se pot simti inconfortabil cu manifestarea gesturilor tandre in public.

Incurajeaza-ti copilul sa nu lase relatia sa acapareze toate aspectele vietii sale

Adolescentul trebuie sa stie ca, desi nu ai nimic impotriva relatiei sale, el are si alte responsabilitati in ceea ce priveste scoala, familia si activitatile extrascolare. Relatia n-ar trebui sa-i afecteze succesul scolar, activitatile extracurriculare, iesirile cu prietenii. Incurajeaza-ti copilul sa nu neglijeze celelalte relatii sau angajamente, dar sa-si faca timp si pentru dragoste.

Stabileste o limita in ceea ce priveste Internetul si telefonul

Copilul va fi obsedat de noua relatie incat va petrece cea mai mare parte a timpului discutand pe chat-uri. In functie de cat de mult timp petrece copilul tau pe telefon sau internet, stabileste niste reguli foarte clare.

Fii ferm, dar corect

Nu trebuie sa fii foarte dur cu copilul, insa trebuie sa existe fermitate si corectitudine in relatia cu el. Seteaza limite realiste, rezonabile.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 08/03/2021