5 lucruri pe care orice parinte trebuie sa le stie despre creierul copilului sau - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

5 lucruri pe care orice parinte trebuie sa le stie despre creierul copilului sau

Sfatulparintilor » Adolescenți » Comportament și dezvoltare » 5 lucruri pe care orice parinte trebuie sa le stie despre creierul copilului sau
despre creierul copilului - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - children-1879907_1920

Melodramatici, irationali si nervosi. Vor independenta, dar, totusi, au mare nevoie de iubirea parintilor. Aceasta descriere se potriveste deopotriva copilului mic, dar si adolescentului. Si nu intamplator. Ci pentru ca, dupa copilariei, urmatoarea perioada in care creierul copilului cunoaste o explozie in dezvoltare este adolescenta.

 

Iata 5 lucruri pe care orice parinte ar trebui sa le cunoasca despre creierul copilului sau:

 

1. Perioada critica de dezvoltare

Intre 11 si 19 ani, perioada de (pre)adolescenta, creierul este intr-o dezvoltare continua. Desi creierul se modifica pe toata durata vietii, exista perioade in care se petrece o adevarata “explozie”. Parintii trebuie sa inteleaga ca, indiferent cat de mare este copilul lor ca inaltime, sunt inca copii, iar modul in care creierul lor se dezvolta este vital pentru viitorul lor ca adulti.

 

2. “Inflorirea” creierului

Pana nu demult, se credea ca doar in copilarie exista o perioada “infloritoare”, in care numarul conexiunilor neuronale creste substantial. Se pare, insa, ca o noua “explozie” neuronala se petrece in jurul varstei de 11 ani la fete si 12 ani la baieti. Materia cenusie se “reorganizeaza” pe principiul “foloseste sau pierzi”. Iar aceasta structura continua sa se modifice pana la 25 de ani. Dupa aceasta varsta schimbarile se petrec, pana la finalul vietii, insa la intensite infima.

 

 

3. Noi abilitati de invatare

Avand in vedere noua structura, creierul adolescentilor capata mai multa putere de procesare a informatiilor. Daca li se permite, adolescentii au de-acum abilitatea de a lua decizii, la fel ca un adult. Insa, inca nu au abilitatea de a-si stapani emotiile coplesitoare, in asa fel incat sa si ia deciziile corecte. Creierul lor inca se bazeaza pe sistemul limbic (creierul emotional) si mai putin pe cortexul prefrontal (creierul rational). Aceasta dualitate ii sperie pe parinti si nu stiu cum sa reactioneze la ea.

 

4. Crizele de adolescent

Si adolescentii au crize de personalitate, de nervi. Si vin, ca si la copiii mici, din neputinta de a gestiona mai multe emotii. Inca invata sa se obisnuiasca cu noile abilitati, iar in experimentele lor parintii devin ca niste cobai. Parintii trebuie sa inteleaga ca adolescentii se confrunta cu o cantitate uriasa de noi informatii din mediul social, emotional, cognitiv pe care sa le gestioneze intr-un timp scurt. De aici rezulta o coplesire care ii face sa explodeze. De aceea este vital ca parintii sa-i inteleaga si sa le asculte punctul de vedere.

 

 

5. Parintii sunt inca importanti

Un studiu realizat printre adolescentii din Statele Unite releva faptul ca 84% dintre acestia se gandesc constant la mamele lor, iar 89% la tatii lor. Peste trei sferturi dintre copiii chestionati au recunoscut ca le place foarte mult sa-si petreaca timpul liber impreuna cu parintii. Dintre acestia 79% apreciaza prezenta mamei, iar 76% prezenta tatalui. Desi adolescenta este o perioada de tranzit inspre separarea de parinti, inspre autonomie, asta nu inseamna ca adolescentii nu mai au neovie de parintii lor. Ba dimpotriva. Acum au mai multa nevoie de suportul lor. Copiii au nevoie de o structura pe care sa o foloseasca drept model in dezvoltarea lor. Iar aceasta structura o copiaza de la parinti. Parintii trebuie sa inteleaga ca este putin nedrept sa ceri unui copil de 16-17 ani sa se comporte ca un adult. Astfel impun o presiune mult prea mare asupra copilului si il pot destabiliza, pregantindu-l pentru un esec ulterior.

 

In aceasta perioada a adolescentei este nevoie ca parintele sa fie extrem de calm si intelegator, iubitor si primitor, sa fie un bun ascultator, un model de a gestiona stresul, astfel incat copilul sa-si poata seta propriile strategii pe care sa le aplice atunci cand se confrunta cu diverse dificultati.

Data articol: 28/07/2018