Ce facem in cazul in care obtinem un venit mare neasteptat - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Ce facem in cazul in care obtinem un venit mare neasteptat

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Job, bani, cariera » Ce facem in cazul in care obtinem un venit mare neasteptat

Cine nu-si imagineaza, fie si pentru o secunda, ca va castiga premiul cel mare la loto. Cine nu viseaza ce va face odata ce va intra in posesia banilor? Nu exista om pe pamant care sa nu vada cu ochii mintii cum s-ar transforma viata sa in momentul in care ar primi un castig neasteptat. Si, cu toate ca sansele sunt destul de mici pentru a obtine potul cel mare, au fost destui norocosi care si-au vazut visul cu ochii.

 

Ceea ce nu stiti este faptul ca 90% dintre cei care au obtinut un castig imens peste noapte, in mai putin de 7 ani au revenit la exact aceeasi situatie financiara pe care o aveau inainte de a castiga la loto. De altfel, in Romania ziarele au relatat pe larg ce s-a ales din castigurile obtinute la loto si cum s-au descurcat oamenii dupa ce au intrat in posesia banilor. Principala problema cu care se confrunta acesi oameni este lipsa cunostintelor financiare si a unui plan de gestionare a banilor pe termen lung. De altfel, angloxasonii au o vorba foarte inteleapta: „lipsa unui plan inseamna planificarea esecului”. Pricipala provocarea in acesta situatie este planificarea atenta a unui castig neasteptat. Care este planul vostru?

 

In cazul in care nu aveti unul, trebuie sa stiti ca majoritatea care viseaza la potul cel mare sunt exact in aceeasi situatie cu voi. Foarte putine persoane se gandesc la cum ar putea bugeta o suma mare de bani sosita pe neasteptate. Insa, intr-o viata de om se pot intampla multe, iar un castig mare, nu neaparat la loto, poate intra in contul tau, asa ca de ce nu ti-ai face planuri pentru ca acest capital neasteptat sa-ti imbunatateasca viata?

 

Multi investitori sunt de parere ca emotiile joca un rol negativ asupra performantelor financiare. Tocmai de aceea este important sa iti planifici investitiile in avans si, mai ales, sa te tii de plan fara a te lasa complesit de emotii atunci cand iei o decizie. Cand analizati cele mai bune optiuni pentru capitalul venit din senin nu va opriti doar la modalitati de a folosi aceasta mana cereasca ci petreceti cateva momente analizandu-va pe voi insiva. Care sunt sentimentele voastre in legatura cu scopul si utilitatea acestor bani? Cheia luptei impotriva deciziilor financiare care ne vor lasa lefteri este un plan financiar bine structurat pe care trebuie sa-l si respectam.

 

Nu exista totusi un raspuns clar la intrebarea: „Care este cea mai buna modalitate de a investi acesti bani?”. Raspunsul este dat de fiecare persoana in parte in functie de nevoile si de dorintele fiecaruia. Exista cel putin 4 optiuni:

 

–         achitarea datoriilor la banca, in cazul in care ai un imprumut;

–         investitia intr-un cont de economii

–         investitia la bursa;

–         investitii imobiliare.

 

Dupa cum am spus si mai devreme nu exista cea mai buna solutie, fiecare face ce crede de cuvinta in functie de nevoi,  de educatie sau de impulsurile personale. Trebuie insa sa luati in calcul ceva: in cazul unei investitii castigul este relativ spre deosebire de platirea creditului la banca  caz in care dobanda reprezinta banii raman in buzunar. In plus, orice investitie are gradul sau de risc: asa cum ne-am putea dubla capitalul, la fel am putea ramane cu contul gol.

In acelasi timp, trebuie sa remarcam urmatorul lucru: in cazul in care alegem sa ne platim datoriile acel capital nu mai poate fi recuperat spre deosebire de investirea in diferite active, care la nevoie pot fi vandute si astfel, obtinem cash pentru acoperirea unor cheltuieli neasteptate.

 

Una dintre cele mai importante calitati atunci cand vorbim despre bani este rabdarea. Analiza diferitilor factori in contextul atingerii obiectivelor financiare stabilite va minimaliza impetuozitatea care nu poate duce decat la luarea unor decizii proaste. Daca nu aveti cunostintele fianaciare necesare gestionarii unei sume mari de bani poate ar trebui luat in considerare colaborarea cu anumiti consilieri financiari care sa va ajute. Si, nu in ultimul rand, ar trebui sa optati si pentru inscrierea la cursuri de management al banilor.

(Sursa: Forbes.com)

Data articol: 25/08/2011